Skip to main content

ASK THE EDITOR

Δες αν έχεις ακμή του τριχωτού της κεφαλής & πώς να την αντιμετωπίσεις

Η ακμή του τριχωτού της κεφαλής είναι μια σημαντική πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπουςΜιλάμε πολύ για την ακμή της πλάτης και ακόμη περισσότερο για την ακμή προσώπου, αλλά τι γίνεται με την ακμή του τριχωτού της κεφαλής; Μια κοινή ανησυχία, δεν είναι ασυνήθιστο τα σπυράκια και η ακμή να εμφανίζονται στο τριχωτό της κεφαλής μας. Αλλά είναι ασυνήθιστο να το ακούσουμε. Φαίνεται ότι το δέρμα στο πρόσωπο και το σώμα μας εξακολουθεί να τραβάει πολύ μεγαλύτερη προσοχή από ό,τι στο τριχωτό της κεφαλής μας.

Ευτυχώς, οι καιροί αλλάζουν και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια αλλαγή με την υγεία του τριχωτού της κεφαλής να βρίσκεται στο επίκεντρο. Όλο και περισσότερες εταιρείες (όπως η Aveda, η Living Proof και ο Philip Kingsley) έχουν κυκλοφορήσει προϊόντα με γνώσεις για το τριχωτό της κεφαλής που αντιμετωπίζουν τα πάντα, από την πιτυρίδα και την ξηρότητα μέχρι την ακμή του τριχωτού της κεφαλής. Και τώρα, οι καταναλωτές υιοθετούν ρουτίνες περιποίησης του τριχωτού της κεφαλής που ανταγωνίζονται τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας τους.

Ακριβώς όπως κάθε άλλο σημείο ή σπυράκι, η ακμή του τριχωτού της κεφαλής μπορεί να προκληθεί από τη συσσώρευση λιπαρών και νεκρών κυττάρων του δέρματος που μπλοκάρουν τον θύλακα της τρίχας. Οι ορμόνες, ο τρόπος ζωής και άλλοι παράγοντες μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο.

Τι είναι η ακμή του τριχωτού της κεφαλής;

Τα σπυράκια στο τριχωτό της κεφαλής εμφανίζονται όταν οι θύλακες των τριχών μπλοκάρονται με λιπαρά και νεκρά κύτταρα του δέρματος ή βακτήρια και στη συνέχεια φλεγμονώνονται ή μολύνονται. Έχετε πολλούς αδένες λιπαρότητας στο τριχωτό της κεφαλής σας – υπάρχει ένας στη βάση κάθε τριχοθυλακίου, επομένως δεν είναι ασυνήθιστο να σχηματιστούν μερικές κηλίδες. Ωστόσο, εάν έχετε πολλές κηλίδες στο τριχωτό της κεφαλής σας και είναι έντονες, επώδυνες και φλεγμονώδεις, θα πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια από γιατρό ή τριχολόγο.

Τι το προκαλεί;

Είναι αρκετά φυσιολογικό να βγάζεις μερικά σπυράκια στο τριχωτό της κεφαλής σου μια στο τόσο. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι ο σχηματισμός τους σχετίζεται με ορμονικές αλλαγές, όπως η έμμηνος ρύση.

Ακριβώς όπως η ακμή προσώπου, συχνά τα προϊόντα με βάση το λάδι μπορούν να προκαλέσουν απόφραξη των πόρων ή των αδένων, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει πραγματικά να κοιτάξετε τα συστατικά των προϊόντων μαλλιών σας και να επιλέξετε φόρμουλες που δεν θα προκαλέσουν συσσώρευση υπερβολικής λιπαρότητας.

Εκτός από τις διακυμάνσεις των ορμονών, υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός άλλων πιθανών αιτιών που πρέπει να γνωρίζετε. Αυτά περιλαμβάνουν:

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Το οποίο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ανδρογόνων (ανδρικής ορμόνης). Η περίσσεια των ανδρικών ορμονών μπορεί να αυξήσει την παραγωγή σμήγματος στο τριχωτό της κεφαλής.

Ορισμένα από του στόματος αντισυλληπτικά χάπια μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας. Ορισμένα αντισυλληπτικά χάπια είναι «ανδρογόνα» και επομένως μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή λαδιού.

Πιτυρίδα ή σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.

Παράγοντες τρόπου ζωής όπως η έλλειψη επαρκούς σαμπουάν. Όπως το πρόσωπό σας, το τριχωτό της κεφαλής είναι ένα πολύ σμηγματογόνο περιβάλλον. Το τριχωτό της κεφαλής μπορεί να γίνει υπερβολικά λιπαρό αν δεν λούζεσαι αρκετά συχνά, καθιστώντας το πιο επιρρεπές σε ξεσπάσματα.

Το άγχος, η δίαιτα με πλήρη γαλακτοκομικά και ακόμη και η μύτη σας μπορεί να προκαλέσουν εξάρσεις. Τα βακτήρια (συγκεκριμένα ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος) ζουν φυσικά στη μύτη σας και είναι αβλαβή. Ωστόσο, εάν πιάσετε τη μύτη σας και στη συνέχεια ξύσετε το τριχωτό της κεφαλής σας, μπορείτε να μεταφέρετε βακτήρια σταφυλόκοκκου στο τριχωτό της κεφαλής σας, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και σπυράκια.

Η θυλακίτιδα είναι μια δερματική πάθηση που μοιάζει πολύ με το κοινό σπυράκι, αλλά εδώ είναι συνήθως πιο κνησμώδες, μικρότερο και σε μεγαλύτερες ομάδες. Η θυλακίτιδα προκαλείται συχνά από βακτηριακή λοίμωξη, ακμή ή μυκητιασική λοίμωξη. Μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε αυτήν από άλλους, αλλά είναι πιο πιθανό να συμβεί όταν το τριχωτό της κεφαλής σας είναι υπερβολικά λιπαρό. Οι μύκητες αγαπούν ένα λιπαρό περιβάλλον.

akmi-kefalis

Τι δεν πρέπει να κάνετε αν εμφανιστεί;

Μην τα πειράζεις. Ακριβώς όπως η ακμή, το να ενοχλείς τα σπυράκια στο τριχωτό της κεφαλής σας θα κάνει τα πράγματα χειρότερα και θα προκαλέσει στην πραγματικότητα περισσότερο τραύμα στο δέρμα, περαιτέρω φλεγμονή και ίσως ακόμη και ουλές. Αν πειράξετε τα σπυράκια, μπορεί να σχηματιστούν ουλές που θα εμποδίσουν την ανάπτυξη τριχών στις ουλές περιοχές.

Αποφύγετε τα αρωματικά προϊόντα styling κοντά στις ρίζες σας. Μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω φλεγμονή και ερεθισμό του τριχωτού της κεφαλής σας.

Βουρτσίστε με προσοχή. Δεν θέλετε να περνάτε επανειλημμένα μια βούρτσα πάνω από το τριχωτό της κεφαλής σας, καθώς αυτό μπορεί να χαράξει και να ερεθίσει περαιτέρω τα σπυράκια.

Αποφύγετε τη χρήση παχιών ή λιπαρών προϊόντων μαλλιών που θα αφήσουν πίσω τους ένα φιλμ.

Λοιπόν, ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές;

Καθαρισμός: Χρησιμοποιήστε ένα καθημερινό καταπραϋντικό αντιμικροβιακό σαμπουάν και ένα καθημερινό στυπτικό, αντιμικροβιακό τόνερ για το τριχωτό της κεφαλής (ένα στυπτικό είναι ένα συστατικό που βοηθά στην απορρόφηση των περιττών ελαίων. Επιλέξτε αυτά με συστατικά όπως Witch Hazel (στυπτικό), Piroctone Olamine (αντιβακτηριδιακό) και Camphor (καταπραϋντικό).

Χρησιμοποιήστε μια μάσκα για το τριχωτό της κεφαλής: Να χρησιμοποιείτε μια στοχευμένη μάσκα τριχωτού της κεφαλής δύο φορές την εβδομάδα που περιέχει σαλικυλικό, γαλακτικό και υαλουρονικό οξύ, τα οποία συνεργάζονται για να απολεπίσουν, να καθαρίσουν και να καταπραΰνουν.

Ζητήστε ιατρική βοήθεια. Εάν οι θεραπείες που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή δεν έχουν αποτέλεσμα, επισκεφτείτε τον γιατρό ή τον τριχολόγο σας καθώς μπορεί να χρειαστείτε συνταγογραφούμενες θεραπείες ενδυνάμωσης.

Πώς μπορείτε να αποτρέψετε την ακμή του τριχωτού της κεφαλής εξαρχής;

Δοκιμάστε ένα φαρμακευτικό σαμπουάν μερικές φορές το μήνα. Οι ειδικοί συνιστούν να αποτρέψετε τη συσσώρευση λιπαρότητας και λεπιών χρησιμοποιώντας ένα σαμπουάν που περιέχει αμαμελίδα ή σαλικυλικό οξύ. Απλά φροντίστε να μην κάνετε υπερβολική χρήση, διαφορετικά μπορεί να καταλήξετε να στεγνώσετε το τριχωτό της κεφαλής σας.

Χρησιμοποιήστε λάδι δέντρου τσαγιού. Εάν αισθάνεστε ότι εμφανίζονται εξογκώματα, η εφαρμογή ελαίου τεϊόδεντρου απευθείας στο τριχωτό της κεφαλής σας λίγες ώρες πριν πλύνετε τα μαλλιά σας θα βοηθήσει στην εξάλειψη των βακτηρίων και θα επιταχύνει τη διαδικασία εξάλειψης του σπυριού.

Διαβάστε επίσης

ASK THE EDITOR

8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το μανδελικό οξύ προτού το βάλεις στη beauty ρουτίνα σου

Σε τι ακριβώς συμβάλει το συγκεκριμένο οξύ στη φροντίδα του δέρματός σου;

ASK THE EDITOR

4 λόγοι για να επενδύσεις σε μια overnight μάσκα προσώπου και τρεις επιλογές της beauty editor του AllYou

Μια ολονύκτια μάσκα προσώπου μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στο καθημερινό σου skincare και είναι καιρός να τη βάλεις στη ρουτίνα σου

ASK THE EDITOR

Γιατί τα self tan drops είναι το απόλυτο beauty προϊόν της άνοιξης και 3 επιλογές της beauty editor του AllYou

Οι οροί που χαρίζουν ηλιοκαμένη λάμψη καλοκαιριού ήρθαν για να μείνουν

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τετάρτης 17 Απριλίου

Βγάλτε τελείως από τη ζωή σας ό,τι σας φαίνεται άχρηστο και σας κουράζει

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ASK THE EDITOR

8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το μανδελικό οξύ προτού το βάλεις στη beauty ρουτίνα σου

Σε τι ακριβώς συμβάλει το συγκεκριμένο οξύ στη φροντίδα του δέρματός σου;