Skip to main content

ASK THE EDITOR

Μήπως έληξε το αντηλιακό; Δες πώς να το καταλάβεις

Για να αποφύγεις ανεπιθύμητους ερεθισμούς



Χειμώνα ή καλοκαίρι, το αντηλιακό είναι το προϊόν που δεν πρέπει να λείπει ποτέ από την περιποίηση του προσώπου αλλά και του σώματος σου. Πέρα από το ομοιόμορφο μαύρισμα που θα σου χαρίσει, το αντηλιακό είναι η ασπίδα προστασίας της επιδερμίδας από την ηλιακή ακτινοβολία, η οποία είναι υπεύθυνη για διάφορες αλλοιώσεις και σημάδια γήρανσης όπως οι ρυτίδες, οι κηλίδες, οι πανάδες αλλά και για άλλες βλαβερές συνέπειες, όπως το έγκαυμα ή χειρότερα, ο καρκίνος του δέρματος.

Πριν ωστόσο προχωρήσεις στην εφαρμογή του, θα πρέπει να σιγουρευτείς πως δεν έχει περάσει η ημερομηνία ζωής του. Πώς μπορείς να το καταλάβεις αυτό; Σύμφωνα με τους ειδικούς, και συγκεκριμένα, τον Αμερικάνικο Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA), τα αντηλιακά έχουν ημερομηνία λήξης η οποία υπάρχει επάνω στη συσκευασία τους με την σχετική ένδειξη.

Αυτή η ένδειξη δείχνει τους μήνες ζωής του προϊόντος (“12Μ” δηλαδή 12 μήνες) από τη στιγμή που θα ανοιχθεί, χρησιμοποιηθεί και εκτεθεί σε διάφορες περιβαλλοντικές και όχι μόνο συνθήκες. Ο αέρας για παράδειγμα οξειδώνει τη σύστασή του και τα φίλτρα παύουν να είναι αποτελεσματικά, ενώ τα χέρια σου μεταφέρουν βακτήρια και αυτά μολύνουν τη φόρμουλα. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, στα ληγμένα αντηλιακά, τα συστατικά δεν κατανέμονται ομοιόμορφα, που σημαίνει ότι δεν σε προστατεύουν πλήρως, ενώ υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσουν ερεθισμούς του δέρματος.

Από την άλλη, ο μέρος όρος ζωής ενός αντηλιακού που δεν έχει ανοιχθεί είναι τα τρία χρόνια. Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τα αντηλιακά που περιέχουν φυτικά συστατικά ή αυτά που έχουν υποστεί μερική αλλοίωση λόγω της υπερβολικής έκθεσής τους στον ήλιο.

Τέλος, τα βασικά στοιχεία που μπορείς να ελέγξεις για να καταλάβεις αν το αντηλιακό έχει αλλοιωθεί είναι το χρώμα του, η υφή του, η μυρωδιά του. Αν για παράδειγμα έχει κόκκους ή άλλαξε το χρώμα του, τότε δεν πρέπει να το χρησιμοποιείς ξανά. Αν πάλι διακρίνονται φουσκάλες ή μικροί όγκοι, αυτό σημαίνει πως τα συστατικά του έχουν χάσει την αποτελεσματικότητά τους.

Διαβάστε επίσης

ASK THE EDITOR

6 fluid αντιηλιακά για εσένα που δεν αντέχεις τη λιπαρότητα στην επιδερμίδα σου

Με τα προϊόντα που υπάρχουν πλέον στην αγορά δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να παραλείψεις την πιο σημαντική ασπίδα για το δέρμα σου

ASK THE EDITOR

8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το μανδελικό οξύ προτού το βάλεις στη beauty ρουτίνα σου

Σε τι ακριβώς συμβάλει το συγκεκριμένο οξύ στη φροντίδα του δέρματός σου;

ASK THE EDITOR

Peach Perfect: Γιατί να υιοθετήσεις τις ροδακινί αποχρώσεις στο μακιγιάζ σου αυτή την άνοιξη

Και τέσσερις επιλογές προϊόντων από τη beauty editor του AllYou που θα απογειώσουν το makeup look σου

Προτεινόμενα

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν δημιουργώ μουσική για τα μάτια. Κάνω μουσική για τα αυτιά» Adele

Γίνεται 36 ετών και συνεχίζει να «περπατάει» τη μουσική της με τον πιο θαρραλέο, πετυχημένο και ειλικρινή τρόπο

CELEBS

Άννα Παναγιωτοπούλου: Ο έρωτας με τον Κατράκη και ο θάνατος του συζύγου της

Η αγαπημένη Χριστίνα της σειράς «Ντόλτσε Βίτα» πέθανε σε ηλικία 76 ετών

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Το κεράκι της Λαμπρής – ένα παραμύθι για τη δύναμη της αγάπης

Μια εικονική επίσκεψη για Πάσχα στο «χωριό» της παιδικής μας ηλικίας