Skip to main content

ASK THE EDITOR

8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το μανδελικό οξύ προτού το βάλεις στη beauty ρουτίνα σου

Σε τι ακριβώς συμβάλει το συγκεκριμένο οξύ στη φροντίδα του δέρματός σου;



Το μανδελικό οξύ μπορεί να χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στο skincare, τελευταία όμως αποτελεί μεγάλο trend στον beauty κόσμο μιας που έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά πλήθος νέων προϊόντων που το διαθέτουν ως βασικό συστατικό. Προσφέρεται άλλωστε ως συστατικό και σε flash περιποιήσεις της επιδερμίδας που μπορείς να κάνεις στο γραφείο της/του αισθητικού σου. Προτού όμως το ενσωματώσεις στη ρουτίνα της ομορφιάς σου, είναι απαραίτητο να κατανοήσεις τις ιδιότητές του και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει το δέρμα σου. Ακολουθούν οκτώ πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το μανδελικό οξύ.

Απαλή απολέπιση

Το μανδελικό οξύ είναι ένα άλφα υδροξυ-οξύ (AHA) γνωστό για τις απαλές απολεπιστικές του ιδιότητες. Βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος από την επιφάνειά του, προάγοντας μια πιο λεία, πιο φωτεινή επιδερμίδα.

Κατάλληλο για ευαίσθητο δέρμα

Σε σύγκριση με άλλα AHAs, όπως το γλυκολικό οξύ, το μαδελικό οξύ έχει μεγαλύτερα μόρια, καθιστώντας λιγότερο πιθανό να προκαλέσει ερεθισμό. Συχνά συνιστάται σε άτομα με ευαίσθητο δέρμα ή σε άτομα επιρρεπή σε ερυθρότητα και τη φλεγμονή.

Αποτελεσματικό κατά της ακμής

Το μανδελικό οξύ έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των βακτηρίων που προκαλούν ακμή στο δέρμα. Βοηθά επίσης στην απόφραξη των πόρων και αποτρέπει μελλοντικά ξεσπάσματα, καθιστώντας το ένα ευεργετικό συστατικό για το δέρμα με τάση ακμής.

Στοχεύει την υπερμελάγχρωση

Το μανδελικό οξύ είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία διαφόρων μορφών υπερμελάγχρωσης, συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών κηλίδων και της μεταφλεγμονώδους υπερμελάγχρωσης (PIH). Αναστέλλει την παραγωγή μελανίνης, οδηγώντας σε πιο ομοιόμορφο τόνο δέρματος με την πάροδο του χρόνου.

Αργός ρυθμός απορρόφησης

Το μανδελικό οξύ διεισδύει στο δέρμα πιο αργά από άλλα AHAs, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ερεθισμού και ευαισθησίας. Ωστόσο, αυτός ο βραδύτερος ρυθμός απορρόφησης μπορεί επίσης να σημαίνει ότι τα αποτελέσματα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να γίνουν αισθητά σε σύγκριση με τα οξέα ταχύτερης δράσης.

Ευαισθησία στον ήλιο

Όπως και άλλα οξέα απολέπισης, το μαδελικό οξύ μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία του δέρματος στον ήλιο. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείς αντηλιακό καθημερινά, ειδικά όταν χρησιμοποιείς προϊόντα που περιέχουν μανδελικό οξύ, για να προστατεύσεις το δέρμα σου από τις βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία και να αποτρέψεις περαιτέρω υπερμελάγχρωση.

Ξεκίνα αργά τη χρήση του

Όταν εισάγεις το μανδελικό οξύ στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σου, ξεκίνα με χαμηλότερη συγκέντρωση για να επιτρέψεις στο δέρμα σου να προσαρμοστεί σταδιακά. Ιδανικά χρησιμοποιώντας το μία ή δύο φορές την εβδομάδα, αυξάνοντας στη συνέχεια σταδιακά τη συχνότητα όσο γίνεται ανεκτή.

Πιθανές παρενέργειες

Ενώ το μανδελικό οξύ είναι γενικά ανεκτό από το δέρμα, ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν ήπιες παρενέργειες όπως ξηρότητα, ερυθρότητα ή ξεφλούδισμα, ειδικά όταν αρχίζουν να το χρησιμοποιούν για πρώτη φορά. Εάν παρουσιαστεί ερεθισμός, μειώστε τη συχνότητα χρήσης ή διάκοψέ την προσωρινά μέχρι να προσαρμοστεί το δέρμα σου.

Διαβάστε επίσης

ASK THE EDITOR

5 απαραίτητα beauty προϊόντα για το νεσεσέρ των διακοπών πέρα από το αντηλιακό σου

Όλα όσα πρέπει οπωσδήποτε να πάρεις μαζί σου για την απαραίτητη φροντίδα του δέρματος και για λαμπερές εμφανίσεις

ASK THE EDITOR

5 προϊόντα μακιγιάζ που δεν χρειάζεται να περιλαμβάνει το νεσεσέρ των διακοπών σου

Τι να αποφύγεις στα makeup looks των διακοπών για ανάλαφρο και easygoing μακιγιάζ που ταιριάζει στο νησί

ASK THE EDITOR

6 ενυδατικές μάσκες που θα ξεδιψάσουν την επιδερμίδα σου μετά την έκθεση στον ήλιο

Μάσκες που θα ενυδατώσουν και θα καταπραΰνουν το δέρμα σου με την επιστροφή από την παραλία

Προτεινόμενα

CELEBS

Ιφιγένεια Τζόλα: Η εντυπωσιακή εμφάνιση στα Prisma Film Awards της Ρώμης

Η ηθοποιός βραβεύτηκε για τρίτη φορά στην καριέρα της

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

«Η ευθραυστότητά σας είναι επίσης η δύναμή σας» Πίνα Μπάους

Στις 27 Ιουλίου 1940 γεννήθηκε η σπουδαία χορεύτρια-χορογράφος

CELEBS

Παρίσι 2024: Η εκρηκτική εμφάνιση της Lady Gaga θύμισε Moulin Rouge

Μία από τους επίτιμους καλεσμένους της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι 2024, ήταν η Lady Gaga