Skip to main content

ASK THE EDITOR

8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το μανδελικό οξύ προτού το βάλεις στη beauty ρουτίνα σου

Σε τι ακριβώς συμβάλει το συγκεκριμένο οξύ στη φροντίδα του δέρματός σου;Το μανδελικό οξύ μπορεί να χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στο skincare, τελευταία όμως αποτελεί μεγάλο trend στον beauty κόσμο μιας που έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά πλήθος νέων προϊόντων που το διαθέτουν ως βασικό συστατικό. Προσφέρεται άλλωστε ως συστατικό και σε flash περιποιήσεις της επιδερμίδας που μπορείς να κάνεις στο γραφείο της/του αισθητικού σου. Προτού όμως το ενσωματώσεις στη ρουτίνα της ομορφιάς σου, είναι απαραίτητο να κατανοήσεις τις ιδιότητές του και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει το δέρμα σου. Ακολουθούν οκτώ πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το μανδελικό οξύ.

Pixel

Απαλή απολέπιση

Το μανδελικό οξύ είναι ένα άλφα υδροξυ-οξύ (AHA) γνωστό για τις απαλές απολεπιστικές του ιδιότητες. Βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος από την επιφάνειά του, προάγοντας μια πιο λεία, πιο φωτεινή επιδερμίδα.

Κατάλληλο για ευαίσθητο δέρμα

Σε σύγκριση με άλλα AHAs, όπως το γλυκολικό οξύ, το μαδελικό οξύ έχει μεγαλύτερα μόρια, καθιστώντας λιγότερο πιθανό να προκαλέσει ερεθισμό. Συχνά συνιστάται σε άτομα με ευαίσθητο δέρμα ή σε άτομα επιρρεπή σε ερυθρότητα και τη φλεγμονή.

Αποτελεσματικό κατά της ακμής

Το μανδελικό οξύ έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των βακτηρίων που προκαλούν ακμή στο δέρμα. Βοηθά επίσης στην απόφραξη των πόρων και αποτρέπει μελλοντικά ξεσπάσματα, καθιστώντας το ένα ευεργετικό συστατικό για το δέρμα με τάση ακμής.

Στοχεύει την υπερμελάγχρωση

Το μανδελικό οξύ είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία διαφόρων μορφών υπερμελάγχρωσης, συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών κηλίδων και της μεταφλεγμονώδους υπερμελάγχρωσης (PIH). Αναστέλλει την παραγωγή μελανίνης, οδηγώντας σε πιο ομοιόμορφο τόνο δέρματος με την πάροδο του χρόνου.

Αργός ρυθμός απορρόφησης

Το μανδελικό οξύ διεισδύει στο δέρμα πιο αργά από άλλα AHAs, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ερεθισμού και ευαισθησίας. Ωστόσο, αυτός ο βραδύτερος ρυθμός απορρόφησης μπορεί επίσης να σημαίνει ότι τα αποτελέσματα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να γίνουν αισθητά σε σύγκριση με τα οξέα ταχύτερης δράσης.

Ευαισθησία στον ήλιο

Όπως και άλλα οξέα απολέπισης, το μαδελικό οξύ μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία του δέρματος στον ήλιο. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείς αντηλιακό καθημερινά, ειδικά όταν χρησιμοποιείς προϊόντα που περιέχουν μανδελικό οξύ, για να προστατεύσεις το δέρμα σου από τις βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία και να αποτρέψεις περαιτέρω υπερμελάγχρωση.

Ξεκίνα αργά τη χρήση του

Όταν εισάγεις το μανδελικό οξύ στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σου, ξεκίνα με χαμηλότερη συγκέντρωση για να επιτρέψεις στο δέρμα σου να προσαρμοστεί σταδιακά. Ιδανικά χρησιμοποιώντας το μία ή δύο φορές την εβδομάδα, αυξάνοντας στη συνέχεια σταδιακά τη συχνότητα όσο γίνεται ανεκτή.

Πιθανές παρενέργειες

Ενώ το μανδελικό οξύ είναι γενικά ανεκτό από το δέρμα, ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν ήπιες παρενέργειες όπως ξηρότητα, ερυθρότητα ή ξεφλούδισμα, ειδικά όταν αρχίζουν να το χρησιμοποιούν για πρώτη φορά. Εάν παρουσιαστεί ερεθισμός, μειώστε τη συχνότητα χρήσης ή διάκοψέ την προσωρινά μέχρι να προσαρμοστεί το δέρμα σου.

Διαβάστε επίσης

ASK THE EDITOR

5 shower oils για βαθιά ενυδάτωση και χαλάρωση στο μπάνιο

Προϊόντα που θα σε βοηθήσουν με τη φροντίδα του δέρματος, παρέχοντας ταυτόχρονα το απόλυτο αίσθημα ηρεμίας στο μπάνιο

ASK THE EDITOR

PMU: Η τάση στον καλλωπισμό των φρυδιών που τα κάνει πιο πλούσια και καλοσχηματισμένα

Ρωτήσαμε και μάθαμε όλες τις λεπτομέρειες για την τάση που θα κάνει θραύση

ASK THE EDITOR

5 αντιηλιακά με χρώμα που θα σου λύσουν τα χέρια αυτό το καλοκαίρι

Το πολυχρηστικό προϊόν που αγαπάμε για τους θερινούς μήνες

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 23 Μαΐου

Η αίσθηση ότι είστε αγαπητοί θα σας προσφέρει σιγουριά

BLOGS

Η Peggy Gou παρουσιάζει το νέο της single με τίτλο “Lobster Telephone”

Μέσα από το επερχόμενο άλμπουμ της με τίτλο I Hear You

FOOD

Τι οφέλη προσφέρουν τα κεράσια στον οργανισμό σας

Ρίχνουμε μια ματιά στο εξαιρετικά ωφέλιμο διατροφικό προφίλ των κερασιών