Για τα μάτια σου μόνο!

Εκτός από fashion statement, τα γυαλιά ηλίου είναι το αξεσουάρ που θα προστατέψει τα μάτια σου από τους καλοκαιρινούς κινδύνους.

Μαρκέλλα Μακρυγιάννη

Αν και όλοι πρέπει να λάβουν σοβαρά την προστασία των ματιών τους, θα πρέπει να προσέχουν διπλά όσοι έχουν γαλάζιο ή πράσινο χρώμα ματιών. Τα ανοιχτόχρωμα μάτια έχουν λιγότερη μελανίνη, η οποία είναι προστατευτική διότι απορροφά τις ακτίνες UV, σύμφωνα με τους οφθαλμίατρους. 

Οι πιθανότητες να υποστούν βλάβη τα μάτια σου αυξάνονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δεδομένου ότι μεγαλώνει η ημέρα και οι ακτίνες του ήλιου γίνονται όλο και πιο ισχυρές. Αν δεν έχεις πειστεί ακόμα, έχεις 4 σοβαρούς λόγους να λάβεις πολύ σοβαρά την προστασία των ματιών σου. 

1. "Καίγονται" από τον ήλιο 

Μπορεί να μην αισθάνεσαι ότι καίγεσαι, όπως συμβαίνει με το δέρμα σου, όμως μετά όμως από 4-5 ώρες, μπορεί να νιώσεις έντονο πόνο για 24 έως 48 ώρες, καθώς και ερυθρότητα, οίδημα και θολή όραση. Ο κίνδυνος αυξάνεται όταν περνάς χρόνο κοντά σε ανακλαστικές επιφάνειες, όπως το νερό ή το χιόνι.

2. Παθαίνουν μακροπρόθεσμες βλάβες

Εντάξει, μπορεί να μην επιστρέψεις από την παραλία με... ελλειπή όραση, αλλά με το πέρασμα των χρόνων οι ακτίνες κάνουν πραγματικά κακό. Έρευνα δείχνει ότι η έκθεση στις UV ακτίνες αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη και επίσης συμβάλλει στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μιας φθορά του αμφιβληστροειδούς που εμφανίζεται κυρίως με το πέρασμα της ηλικίας.

3. Κινδυνεύεις από το...μάτι του σέρφερ

Ονομάζεται πτερύγιο -γνωστό και ως το μάτι του σέρφερ – και μόνο ελκυστικό δεν είναι. Ουσιαστικά, ο σαρκώδης ιστός προσχωρεί στο λευκό του ματιού και μπορεί να ερεθιστεί και να κοκκινίσει. Αν αυτοί οι όγκοι μεγαλώσουν τόσο ώστε να εμποδίζουν την όρασή σου, θα πρέπει να αφαιρεθούν χειρουργικά.

4. Απειλείσαι από... το «πόδι της χήνας»

Οι ρυτίδες γύρω από τα μάτια σου ή αλλιώς πόδι της χήνας δεν είναι σε καμία περίπτωση επικίνδυνες, αλλά ποια γυναίκα τις θέλει; Κι αν νομίζεις ότι η εμφάνισή τους είναι αναπόφευκτη, κάνεις λάθος. Περίπου το 90% των ορατών σημαδιών της γήρανσης προκαλείται από το υπεριώδες φως.

*Τα καλά νέα:ι Μπορείς να προστατευτείς και να μειώσεις τον κίνδυνο των παραπάνω παθήσεων, επιλέγοντας τα κατάλληλα γυαλιά. Ο φακός παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία των ματιών σου, όπως επίσης και ο σχεδιασμός των γυαλιών. Προτίμησε σχέδια που καλύπτουν και το πλαϊνό μέρος. Μην ξεχνάς το καπέλο και το αντηλιακό για ακόμη περισσότερη προστασία.About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares