Skip to main content

BEAUTY TIPS

Τροφές που μπορούν να προκαλέσουν εξάρσεις ακμής και που πρέπει να αποφεύγεις για καθαρή επιδερμίδα

Η εικόνα της επιδερμίδας μας περνά και μέσα από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε.



Παρά το γεγονός ότι η σχέση μεταξύ διατροφικών συνηθειών και ακμής εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο συνεχιζόμενης έρευνας, δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που μπορεί να διαπιστώσουν ότι ορισμένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την ακμή τους. Ακολουθούν ορισμένες τροφές που συνδέονται συνήθως με τους παράγοντες που προκαλούν ακμή και που καλό είναι να αποφεύγεις αν βιώνεις κατά καιρούς εξάρσεις της στην επιδερμίδα σου.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η υψηλή πρόσληψη γαλακτοκομικών, και ιδιαίτερα το αποβουτυρωμένο γάλα, μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ακμής. Οι ορμόνες και οι αυξητικοί παράγοντες που βρίσκονται σε αυτά είναι οι υπεύθυνοι για εξάρσεις στο δέρμα μας.

Τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη

Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI) μπορεί να προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, οδηγώντας σε αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης. Αυτή, με τη σειρά της, μπορεί να διεγείρει την παραγωγή σμίγματος και να συμβάλει στην ανάπτυξη ακμής. Παραδείγματα τροφών υψηλού γλυκαιμικού δείκτη περιλαμβάνουν τα σνακ με ζάχαρη, το λευκό ψωμί και τα corn flakes.

Επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως το fast food, τα πατατάκια, οι μπάρες δημητριακών με ζάχαρη και τα αλλαντικά, μπορεί να συμβάλλουν στην ακμή. Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν συχνά υψηλά επίπεδα ανθυγιεινών λιπών και σακχάρων, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του δέρματος.

Σοκολάτα

Ενώ η σχέση μεταξύ σοκολάτας και ακμής εξακολουθεί να είναι αντικείμενο μελέτης, ορισμένα άτομα αναφέρουν ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων της μπορεί να επιδεινώσει την ακμή τους. Η μαύρη σοκολάτα, με μέτρο, μπορεί να είναι καλύτερη εναλλακτική από τη σοκολάτα γάλακτος.

Λιπαρά τρόφιμα

Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, και ιδιαίτερα κορεσμένα και τρανς λιπαρά, μπορεί να συμβάλλει στη φλεγμονή και ενδεχομένως να επιδεινώσει την ακμή.

Τροφές πλούσιες σε ιώδιο

Η υπερβολική πρόσληψη ιωδίου έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη ακμής. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο περιλαμβάνουν το σούσι, το ιωδιούχο αλάτι ως καρύκευμα και μερικά θαλασσινά.

Πικάντικα τρόφιμα

Ακόμα και τα πικάντικα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την ακμή στο δέρμα. Ο μηχανισμός πίσω από αυτό το φαινόμενο δεν είναι ακόμη καλά κατανοητός, αλλά μπορεί να σχετίζεται με το γεγονός ότι τα πικάντικα τρόφιμα μπορούν να αυξήσουν τη φλεγμονή στο σώμα μας.

Διαβάστε επίσης

BEAUTY TIPS

Πώς οι οροί υαλουρονικού οξέος να κρατούν το δέρμα σας ενυδατωμένο

Δώστε στην επιδερμίδα σας αυτή την έξτρα υγρασία

BEAUTY TIPS

3 tips για μεταξένια μαλλιά

Όπως τα προτείνουν οι hair experts

BEAUTY TIPS

4 λόγοι για τους οποίους τα leave-in προϊόντα μπορούν να μεταμορφώσουν τα μαλλιά σου

Σε περίπτωση που έψαχνες κίνητρο για να τα βάλεις στη ζωή σου!

Προτεινόμενα

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Οικογενειακό πασχαλινό τραπέζι: Οδηγός επιβίωσης

Πώς θα φέρεις σε πέρας αυτή την επικίνδυνη αποστολή (και φέτος).

CELEBS

Πάσχα στις Σεϋχέλλες για την Ιωάννα Τούνη: Room tour στο πολυτελές σπίτι

Είναι σε απόσταση αναπνοής από την παραλία

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Πώς αντιδράς στην προδοσία, σύμφωνα με το ζώδιό σου

Και ποια ζώδια κρύβουν περισσότερο τον Ιούδα μέσα τους – μια που λόγω Πάσχα έχει την τιμητική του