Skip to main content

BEAUTY TIPS

Πώς να απαλλαγείς από τα μαύρα στίγματα, σύμφωνα με τους δερματολόγους!

Οι ειδικοί εξηγούν τι ακριβώς είναι τα μαύρα στίγματα και πως θα σταματήσεις να ασχολείσαι μαζί τους.



Τα μαύρα στίγματα, είναι τόσο ενοχλητικά σεδόν όπως και οι κατσαρίδες. Κάθε φορά που πιέζεις ένα από αυτά, φαίνεται ότι έχεις δεκάδες άλλα να αντιμετωπίσεις. Όσο δύσκολο και αν σου φαίνεται ωστόσο είναι μια κατάσταση που λύνεται με τη σωστή καθοδήγηση και τη συνέπεια στην καθημερινή ρουτίνα ομορφιάς. Μην ανησυχείς δεν είσια μόνη. Τα μαύρα στίγματα δεν ταλαιπωρούν μόνο έφηβες αλλά και ενήλικες γυναίκες που είναι σε συνεχή ανοιχτό πόλεμο μαζί τους.  Αναζητώντας απαντήσεις, τις βρήκαμε σε κορυφαίους δερματολόγους και μάθαμε πώς να απαλλαγούμε από τα μαύρα στίγματα με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, με επιλογές από μη συνταγογραφούμενα προϊόντα αλλά και συνταγογραφούμενα φάρμακα για πιο οριστικά αποτελέσματα.  

Τι ακριβώς όμως είναι τα μαύρα στίγματα;

Πριν προσπαθήσεις να απαλλαγείς από αυτά, είναι σημαντικό να καταλάβεις τι είναι. Αν και τα μαύρα στίγματα μοιάζουν με σκούρα εξογκώματα στην επιφάνεια του δέρματος, ωστόσο εμφανίζονται όταν το σμήγμα παγιδεύεται με νεκρό δέρμα στην επιφάνεια των πόρων. Είναι η έκθεση της λιπαρότητας της επιδερμίδας στον αέρα που τα κάνει να οξειδώνονται και να μαυρίζουν. 

Μερικοί άνθρωποι εσφαλμένα υποθέτουν ότι το μαύρο τους χρώμα είναι βρωμιά, αλλά όπως αποδεικνύεται παραπάνω, αυτό δεν ισχύει. Το να έχεις μαύρα στίγματα δεν είναι φυσικά σημάδι ότι είσαι βρώμικος. Αλλά αν αυτά πολλαπλασιάζονται στο δέρμα σου θα πρέπει άμεσα να προσπαθήσεις να εντοπίσεις το γιατί.

Γιατί πληθαίνουν τα μαύρα στίγματα ανα περιόδους;

Η Carmen Castilla, MD, δερματολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη, προειδοποιεί ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους δεν μπορείς να ξεφύγεις από τα ενοχλητικά μπιμπίκια του δέρματος.  Τα ερεθίσματα που οδηγούν στο σχηματισμό μαύρων στιγμάτων σε ένα άτομο μπορούν επίσης να είναι υπεύθυνα για την έντονη και επίμονη ακμή καθώς και τα λευκά στίγματα σε ένα άλλο.

Ένας από τους κύριους ενόχους για τα μαύρα στίγματα είναι η υπερβολική λιπαρότητα, η οποία μπορεί να επηρεαστεί από γενετικούς και ορμονικούς παράγοντες. Τα άτομα με φυσικά λιπαρό δέρμα είναι πιο επιρρεπή σε ορατά μαύρα στίγματα λόγω του τύπου του δέρματός τους και των μεγαλύτερων πόρων τους.

Άλλες αιτίες που μπορεί να σας εκπλήξουν; Χρησιμοποιώντας αποφρακτικά προϊόντα περιποίησης δέρματος, τα οποία δημιουργούν ένα αεροστεγές προστατευτικό φράγμα στο δέρμα για να διατηρηθεί η υγρασία, μπορεί να προκαλέσουν φραγμένους πόρους σε λιπαρούς τύπους δέρματος.

Είναι εντάξει να πιέζεις τα μαύρα στίγματα;

Οι ειδικοί δερματολόγοι προειδοποιούν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να σπρώξει τον φραγμένο πόρο ακόμα πιο βαθιά ή ακόμα και να προκαλέσει ουλές που μπορεί να οδηγήσουν σε χειρότερη συνθήκη. Ακόμη χειρότερη είναι η πιθανότητα μόλυνσης, μέσω των βακτηρίων που μπορεί να υπάρχουν στα χέρια και τα νύχια σου. 

Τα μαύρα στίγματα θα φύγουν από μόνα τους;

Ναι και όχι. Εάν το στίγμα είναι μικρό και κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, μπορεί ενδεχομένως να υποχωρήσει από μόνο του.  Από την άλλη, τα βαθιά μαύρα στίγματα συχνά απαιτούν επαγγελματική εξαγωγή. Ενώ μπορεί να είναι δύσκολο να πει κανείς πόσο βαθύς είναι στην ουσία ένας φραγμένος μαύρος πόρος, συνήθως όσο μεγαλύτερη είναι η μαύρη κουκίδα στην επιφάνεια, τόσο πιο βαθιά είναι και η ζημιά. 

Τι μαλακώνει τα μαύρα στίγματα για αφαίρεση;

Αν είσαι λάτρης των επαγγελματικών θεραπειών και υπηρεσιών προσώπου, ίσως πιστεύεις ότι ο μόνος τρόπος για να διώξεις τα ενοχλητικά μαύρα στίγματα είναι μέσω της καρέκλας της αισθητικού ή του δερματολόγου. Ωστόσο τα χημικά κερατολυτικά μπορούν να κάνουν τη ζωή σου ευκολότερη με χρήση στο σπίτι. Μεταξύ αυτών είναι το σαλικυλικό οξύ, η ρετινόλη, το γλυκολικό οξύ και άλλα. Οι επαγγελματίες ομορφιάς θεωρούν ότι αυτές οι απολεπιστικές ουσίες είναι οι προτιμώμενες μέθοδοι για την αντιμετώπιση των μαύρων στιγμάτων στο σπίτι, επειδή στοχεύουν και διασπούν ομάδες κυττάρων του δέρματος που ευθύνονται για τα μαύρα στίγματα χωρίς τη χρήση επεμβατικών εργαλείων. 

Πώς να αντιμετωπίσεις τα μαύρα στίγματα;

Όταν πρόκειται για μαύρα στίγματα ή θέματα ακμής υπάρχουν δύο πράγματα που μπορείς να κάνεις. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις προϊόντα περιποίησης δέρματος στο σπίτι και να δεις αν βοηθούν, ή να επισκεφτείς έναν δερματολόγο για μια εξατομικευμένη θεραπεία.

Οι καλύτερες θεραπείες για τα μαύρα στίγματα θα εξαρτηθούν τελικά από τον μοναδικό τύπο του δέρματός σου, αλλά αν ψάχνεις για έναν γενικό οδηγό, εδώ είναι μερικές από τις καλύτερες μη συνταγογραφούμενες θεραπείες. 

1. Για ήπια μαύρα στίγματα, χρησιμοποίησε σαλικυλικό οξύ

Αυτό το βήτα υδροξυ οξύ βοηθά στην απομάκρυνση της περίσσειας λιπαρότητας και στην απολέπιση των κυττάρων από την επιφάνεια του δέρματος. Ο καλύτερος τρόπος χρήσης είναι να δοκιμάσεις ένα απαλό scrub προσώπου, το οποίο λειτουργεί για την καταπολέμηση των μαύρων στιγμάτων, παρέχοντας διπλάσιες δυνάμεις απολέπισης. Ο συνδυασμός φυσικής απολέπισης από το scrub και χημικής απολέπισης από το σαλικυλικό οξύ μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθούν οι πόροι καθαροί.

Η απολέπιση δε θα πρέπει να γίνεται κάθε μέρα. Ο γενικός κανόνας είναι τρεις φορές την εβδομάδα για το λιπαρό ή μικτό δέρμα και μόνο μία φορά την εβδομάδα για το ευαίσθητο δέρμα. Τις ημέρες που δεν κάνεις απολέπιση, χρησιμοποίησε ένα απαλό καθαριστικό με σαλικυλικό οξύ. 

2. Για πιο επίμονα μαύρα στίγματα, δοκίμασε τη ρετινόλη

Τα ρετινοειδή μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία των μαύρων στιγμάτων και των φραγμένων πόρων μειώνοντας την κολλώδη υφή των κυττάρων που φράζουν τους πόρους, καθώς και επιταχύνοντας τον ρυθμό ανανέωσης του δέρματος. Αν και υπάρχουν πολλοί μύθοι για τη ρετινόλη, η υποκείμενη αλήθεια για το συστατικό είναι ότι το σωστό ποσοστό και η σωστή αγωγή μπορούν να μεταμορφώσουν το δέρμα σου κρατώντας μακριά τα μαύρα στίγματα.

Εάν έχεις ευαίσθητο δέρμα, δοκίμασε μια κρέμα με ρετινοειδή, ενώ για πιο ενοχλητικές περιπτώσεις υπάρχουν πάντα  συνταγογραφούμενες κρέμες ρετινόλης. 

3. Για σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να είναι απαραίτητη η από του στόματος φαρμακευτική αγωγή για την ακμή

Όταν όλα τα άλλα αποτύχουν, ο δερματολόγος μπορεί να σου συνταγογραφήσει φάρμακα που μειώνουν την παραγωγή λιπαρότητας και μπορούν να θεραπεύσουν αποτελεσματικά τα μαύρα στίγματα. 

4. Τέλος, μην ξεχνάς την ενυδάτωση

Το έχουμε ξαναπεί και θα το επαναλάβουμε με χαρά! Η ενυδάτωση είναι ένα βασικό βήμα σε κάθε ρουτίνα περιποίησης του δέρματος ακόμα κι αν διαθέτεις ένα με τάση ακμής. Είναι σημαντικό να διατηρείς τη σωστή ισορροπία στο δέρμα και η ενυδάτωση θα σου επιτρέψει να συνεχίσεις να χρησιμοποιείς προϊόντα απολέπισης χωρίς προβλήματα.

Διαβάστε επίσης

BEAUTY TIPS

Πώς οι οροί υαλουρονικού οξέος να κρατούν το δέρμα σας ενυδατωμένο

Δώστε στην επιδερμίδα σας αυτή την έξτρα υγρασία

BEAUTY TIPS

3 tips για μεταξένια μαλλιά

Όπως τα προτείνουν οι hair experts

BEAUTY TIPS

4 λόγοι για τους οποίους τα leave-in προϊόντα μπορούν να μεταμορφώσουν τα μαλλιά σου

Σε περίπτωση που έψαχνες κίνητρο για να τα βάλεις στη ζωή σου!

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Μ. Σαββάτου 4 Μαΐου

Οργανώστε τις υποθέσεις σας βάζοντας προτεραιότητες σε ό,τι έχετε ανάγκη πρώτα

ΣΙΝΕΜΑ

May the 4th be with you με 20 από τις πιο ρομαντικές στιγμές Star Wars

Η αγάπη είναι μεγάλη με τον γαλαξία - απέραντη

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Το Voés Festival επιστρέφει για δεύτερη χρόνια στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας

Mε τους Villagers of Ionnina City, Social Waste, Γιάννη Αγγελάκα και οι 100°C, Πάνο Βλάχο, Σκιαδαρέσες, Λόγος Τιμής, LosTre, Κωσταντή Πιστιόλη, Pagan και Λεωνίδα Μπαλάφα