Skip to main content

BEAUTY TIPS

Το καστορέλαιο μακραίνει τα μαλλιά: Μύθος ή αλήθεια; 

Οι θεραπείες για την περιποίηση των μαλλιών στο σπίτι μπορεί να είναι θρύλος ή μύθος. Η χρήση καστορέλαιου για την ανάπτυξη των μαλλιών ανήκει μάλλον στη δεύτερη κατηγορία.



Παρόλο που οι DIY θεραπείες για τα μαλλιά δεν βοηθούν απαραίτητα με την αραίωση των μαλλιών, την τριχόπτωση ή τη συνολική ανάπτυξη, το αγνό καστορέλαιο μπορεί να έχει κάποια άλλα οφέλη για την υγεία των μαλλιών όταν χρησιμοποιείται σωστά, φυσικά.

Το καστορέλαιο είναι ένας τύπος φυτικού ελαίου που εξάγεται από το φυτό καστορέλαιο, αναφέρει ο πιστοποιημένος δερματολόγος Naana Boakye, MD. Είναι πλούσιο σε ρικινελαϊκό οξύ, ένα μονοκορεσμένο λιπαρό οξύ, το οποίο βοηθά το λάδι να λειτουργεί ως αποφρακτικό ενυδατικό. Το καστορέλαιο είναι παχύρρευστο και συχνά υποκίτρινο σε απόχρωση και, σύμφωνα με τον Boakye, περιέχει αντιμικροβιακές ιδιότητες λόγω της ρικίνης και του ρικινελαϊκού οξέος από μύκητες και άλλα μικρόβια.

Ένα πράγμα που δεν θα κάνει το καστορέλαιο; Δεν θα βοηθήσει τα μαλλιά σου να μεγαλώσουν παρόλο που συχνά επικρατεί αυτό σαν μύθος. Ωστόσο μπορείς να μάθεις τι μπορεί να κάνει το καστορέλαιο για τα μήκη και γιατί πρέπει να προσέχεις περισσότερο όταν το χρησιμοποιείς ανεξάρτητα από τον τύπο μαλλιών σου.

L'Huile Rose Elixir Ultime by Kerastase & L'Huile Originale Elixir Ultime by Kerastase

Ποια είναι τα οφέλη του καστορέλαιου για τα μαλλιά;

«Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι το καστορέλαιο επηρεάζει την υγεία των μαλλιών», λέει ο Boakye. «Ωστόσο, επειδή το καστορέλαιο έχει πλούσιες ενυδατικές ιδιότητες, μπορεί να βοηθήσει στη λίπανση του στελέχους της τρίχας, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα σπασίματος και πιθανώς βελτιώνοντας τη λάμψη των μαλλιών».

Όπως σημειώνει ο Δρ Boakye, το καστορέλαιο είναι ένα αποφρακτικό ενυδατικό. Οι αποφρακτικές ενυδατικές κρέμες βοηθούν στη διατήρηση της ενυδάτωσης σχηματίζοντας ένα είδος προστατευτικού φραγμού, διατηρώντας την υπάρχουσα υγρασία, αλλά και αποτρέποντας τα πρόσθετα ενυδατικά οφέλη από τη διείσδυση. Αυτή η ιδιότητα είναι πιθανόν γιατί το καστορέλαιο είναι ένα πανάρχαιο φάρμακο τόσο για τα ξηρά μαλλιά, το ξηρό τριχωτό της κεφαλής, ακόμη και την πιτυρίδα, που πιθανώς υποβοηθάται από το ρικινελαϊκό οξύ, το οποίο λέγεται ότι ηρεμεί τη φλεγμονή.

Το καστορέλαιο δεν μεγαλώνει τα μαλλιά. Βοηθά μόνο στη διατήρηση της υγρασίας. Πάντα να επιλέγεις το καστορέλαιο ψυχρής έκθλιψης, το οποίο παρασκευάζεται μείον τη θερμότητα ή τις σκληρές χημικές ουσίες, και να το χρησιμοποιείς με φειδώ για να θρέψεις τα ξηρά, ταλαιπωρημένα μαλλιά.

Τα μειονεκτήματα του καστορέλαιου.

Τόσο ο Boakye όσο και η τριχολόγος Penny James από το Penny James Trichology Center προειδοποιούν πως με τη χρήση του καστορέλαιου μπορούν να δημιουργηθούν μερικά προβλήματα στην τρίχα. Όπως η  αίσθηση όταν τα μαλλιά ξαφνικά γίνονται μπερδεμένα και μπλέκονται, και συνήθως η κατάσταση αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την πλήρη αφαίρεση των μαλλιών.

Επίσης αυτό το εντελώς ανεπιθύμητο αποτέλεσμα μπορεί να αποδοθεί στο υψηλό ιξώδες του λαδιού, οπότε καλύτερα να βεβαιωθείς αν η υγρασία που αναζητάς αξίζει το ρίσκο.

Mythic Oil by Loreal Professionel & Metal Detox by Loreal Professionel 

Πώς να χρησιμοποιήσεις το καστορέλαιο στη ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών σου.

Χρησιμοποίησέ το με φειδώ στα μαλλιά και στο τριχωτό της κεφαλής. Εάν θέλεις να δοκιμάσεις το λάδι, ωστόσο, μπορείς να αναμείξεις 1/4  καστορέλαιο με 3/4 λάδι καρύδας πριν εφαρμόσετε στο τριχωτό της κεφαλής για μασάζ, αφήνοντας το μείγμα να καθίσει για 20 λεπτά. Ξέπλυνε το λάδι κάνοντας πρώτα ένα χέρι σαμπουάν χωρίς νερό για να μπορέσεις να αφαιρέσεις κάθε υπόλειμμα λαδιού από το τριχωτό σου. Κατόπιν άπλωσε ένα ενυδατικό μαλακτικό στις άκρες. 

Οι φυσικές θεραπείες μπορεί να είναι μερικές από τις καλύτερες μεθόδους περιποίησης των μαλλιών και του δέρματος. Αλλά στην περίπτωση της χρήσης καστορέλαιου δεν είναι το κατάλληλο για την ανάπτυξή τους.

Παρακάτω αλλά και παραπάνω, μπορείς να πάρεις μια γεύση από καινοτόμα προϊόντα που όντως συμβάλλουν στην ανάπτυξη των μαλλιών, τη λείανση και την επανόρθωση. 

Lorvenn Argan Oil & Luminous Smoothening Oil by Wella

 

 

Διαβάστε επίσης

BEAUTY TIPS

Το καλύτερο tip ομορφιάς για να προλάβεις τις ρυτίδες

Βάζοντας αυτό το βήμα περιποίησης στην καθημερινότητα σου, έχεις αντιγηραντικά αποτελέσματα στην επιδερμίδα σου 

BEAUTY TIPS

Τρία βασικά dos και τρία don’ts για τη φροντίδα του δέρματος με ακμή

Συμβουλές για το τι να κάνεις και τι να αποφύγεις αν πάσχεις κι εσύ από ακμή στην εφηβεία ή στην ενήλικη ζωή σου

Προτεινόμενα

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Cupcakes-λαγουδάκια για να γιορτάσετε το Πάσχα

Δημιουργήστε τα δικά σας γλυκά έθιμα αυτό το Πάσχα

CELEBS

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Παντρεύεται στην Ελλάδα!

Πότε και πού θα γίνει ο γάμος του κορυφαίου μπασκετμπολίστα

CELEBS

Μαρίνα Σάττι: Ξέσπασε σε λυγμούς στην εκπομπή Στούντιο 4

Όταν αναφέρθηκε στον θάνατο του πατέρα της