Skip to main content

BEAUTY TIPS

Rosemary Oil: Η φυσική εναλλακτική για την ανάπτυξη της τρίχας. Όμως λειτουργεί πραγματικά;

Οι ειδικοί εξετάζουν εάν το αιθέριο έλαιο είναι πραγματικά τόσο αποτελεσματικό όσο γνώριμα πιστοποιημένα προϊόντα. 



Το έλαιο δεντρολίβανου είναι γνωστό για τα πλούσια οφέλη για την ανάπτυξη των μαλλιών.  Μερικοί βράζουν φύλλα δεντρολίβανου, φτιάχνουν ξεβγάλματα και σπρέι στο σπίτι, ενώ άλλοι ακολουθούν την πιο βολική διαδρομή για να πάρουν ένα έτοιμο προϊόν από το τοπικό τους κατάστημα με είδη ομορφιάς.

Παρά το συναρπαστικό πριν και το μετά που παρουσιάζουν τις μεταμορφώσεις της τριχοφυΐας αυτών των χρηστών, ένα ερώτημα παραμένει: Λειτουργεί πράγματι το λάδι δεντρολίβανου για την ανάπτυξη και την αναγέννηση των μαλλιών;

Τι είναι το έλαιο δεντρολίβανου; 

Το έλαιο δεντρολίβανου είναι ένα αιθέριο έλαιο που εξάγεται από τα άνθη και τα φύλλα του φυτού. Το πιθανότερο είναι ότι γνωρίζεις τα βελονοειδή φύλλα του φυτού καθώς αρωματίζει και το φαγητό από πατάτες πρωινού έως ειδικά κοκτέιλ, αλλά τα αιθέρια έλαια του φυτού είναι επίσης ένα κύριο συστατικό σε πολλά προϊόντα ομορφιάς, ειδικά στον κόσμο περιποίησης μαλλιών.

Ενώ οι άνθρωποι μπερδεύουν το έλαιο δεντρολίβανου με το εκχύλισμα δεντρολίβανου, αυτά τα δύο έχουν αξιοσημείωτες διαφορές. Σύμφωνα με την Iris Rubin, MD, πιστοποιημένη δερματολόγο, το έλαιο δεντρολίβανου είναι πιο αγνό και, επομένως, πιο ισχυρό. Τα εκχυλίσματα συνήθως περιέχουν ενώσεις από τα φύλλα του φυτού και μπορούν να συνδυαστούν με ένα έλαιο. Αυτό βέβαια μειώνει τη συγκέντρωση του δεντρολίβανου και το καθιστά λιγότερο πιθανό να προκαλέσει κάποιο ερεθισμό. 

Ποια είναι τα οφέλη του ελαίου δεντρολίβανου για τα μαλλιά;

Ενώ το έλαιο δεντρολίβανου συχνά συστήνεται ως ένα αποτελεσματικό συστατικό για την προώθηση της ανάπτυξης των μαλλιών, αυτά είναι τα αποδεδειγμένα οφέλη που υποστηρίζονται από κλινικά στοιχεία.

  • Μπορεί να ενισχύσει τα μαλλιά. Η Leah Ansell MD, πιστοποιημένη δερματολόγος στη Νέα Υόρκη, εξηγεί ότι το έλαιο δεντρολίβανου έχει μελετηθεί για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος , η οποία είναι σημαντική για τη διατήρηση δυνατών και υγιών μαλλιών, επειδή πιστεύεται ότι «παρέχει στους θύλακες της τρίχας θρεπτικά συστατικά για να ενισχύουν την ανάπτυξη των μαλλιών».
  • Μπορεί να βελτιώσει την υγεία του τριχωτού της κεφαλής. Το έλαιο δεντρολίβανου μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της των βακτηρίων και της πιτυρίδας. Αυτό οφείλεται στα αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακά χαρακτηριστικά του, τα οποία συλλογικά λειτουργούν για την αντιμετώπιση αυτών των διαταραχών
  • Μπορεί να προστατεύσει από περιβαλλοντικές βλάβες. Παρόμοια με έναν ισχυρό ορό βιταμίνης C , το έλαιο δεντρολίβανου μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα ενάντια στους περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες χάρη στη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών του. Ο Blair Murphy-Rose , MD, FAAD, πιστοποιημένος καλλυντικός και ιατρικός δερματολόγος που ειδικεύεται στην αναζωογόνηση προσώπου στη Νέα Υόρκη, επιβεβαιώνει ότι το έλαιο δεντρολίβανου, μαζί με άλλα τοπικά αντιοξειδωτικά, «καταπολεμούν τη βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες και αποτρέπουν ορισμένες βλαβερές συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας και της ρύπανσης». Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το έλαιο δεντρολίβανου δεν μπορεί να αντικαταστήσει την αναγκαιότητα της καθημερινής προστασίας με SPF.
  • Μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη των μαλλιών. Το έλαιο δεντρολίβανου περιέχει καρνοσικό οξύ, μια ένωση που «βοηθά στην αποκατάσταση της βλάβης των ιστών και στη βελτίωση του κυτταρικού κύκλου», λέει ο Δρ Ansell. Το συστατικό έχει επίσης αποδειχθεί ότι εμποδίζει την DHT , μια ορμόνη που εμπλέκεται στην τριχόπτωση, προάγοντας έτσι την ανάπτυξη των μαλλιών.

Μπορεί το λάδι δεντρολίβανου να βοηθήσει στην ανάπτυξη των μαλλιών;

Ενώ τα επιστημονικά στοιχεία εξακολουθούν να είναι περιορισμένα, το έλαιο δεντρολίβανου έχει δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στην ανάπτυξη των μαλλιών και όχι μόνο στις μαρτυρίες του TikTok. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως σε μια μελέτη του 2015 βρέθηκε ότι το δεντρολίβανο ήταν συγκρίσιμο με τη δημοφιλή θεραπεία τριχόπτωσης, τη μινοξιδίλη. Η μελέτη αποκάλυψε ελάχιστες διαφορές μεταξύ των επιδράσεων του ελαίου και της μινοξιδίλης μετά από τρεις και έξι μήνες θεραπείας, με τους ασθενείς και στις δύο ομάδες να παρατηρούν σημαντική αύξηση μετά από έξι μήνες. Πιο συγκεκριμένα, οι ασθενείς με λάδι δεντρολίβανου παρουσίασαν λιγότερο ερεθισμό και φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής από τη μινοξιδίλη 2%, ένα πλεονέκτημα που το κάνει να ξεχωρίζει. 

Πώς να χρησιμοποιήσεις το έλαιο δεντρολίβανου για την ανάπτυξη των μαλλιών

Δεδομένου ότι οι κίνδυνοι αρνητικών παρενεργειών είναι χαμηλοί πιθανότατα δεν θα βλάψει να το εφαρμόσεις στη ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών σου  Εάν είσαι ακόμα πρόθυμη να εκμεταλλευτείς τις πιθανά οφέλη ανάπτυξης μαλλιών του ελαίου δεντρολίβανου, δες τι μπορείς να κάνεις. 

  1. Αφού λούσεις τα μαλλιά σου, πάρε πέντε σταγόνες έλαιο δεντρολίβανου (καθαρό ή αραιωμένο) στα χέρια σου. Η χρήση ενός σταγονόμετρου μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή υπερβολικής διασποράς ή δημιουργίας ακαταστασίας.
  2. Κάνε απαλό μασάζ με το λάδι στο τριχωτό της κεφαλής.
  3. Ξεκίνα την καθημερινή χρήση και μετά την αυξάνεις σταδιακά στην καθημερινή εφαρμογή. Ορισμένες μάρκες μπορεί να προτείνουν συγκεκριμένες τεχνικές, επομένως φροντίστε να ελέγξετε αυτές τις οδηγίες, είτε στη συσκευασία είτε στο διαδίκτυο. Άλλες συνιστούν να ξεπλένεις πιο μετά από 15 λεπτά, ενώ άλλες μπορούν να αφεθούν όλη τη νύχτα και να ξεπλυθούν το πρωί.

Η υπομονή είναι το κλειδί. Το έλαιο δεντρολίβανου και η μινοξιδίλη είναι δύο από τα πιο αποτελεσματικά τοπικά προϊόντα, αλλά και τα δύο πρέπει να χρησιμοποιούνται με συνέπεια για αρκετούς μήνες πριν δείς αποτελέσματα.

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες της χρήσης του ελαίου δεντρολίβανου για την ανάπτυξη των μαλλιών;

Οι κίνδυνοι και οι παρενέργειες είναι ελάχιστες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν έχουν όλα τα έλαια δεντρολίβανου την ίδια συγκέντρωση ή ισχύ. Μπορείς να ξεκινήσεις  με μικρότερες ποσότητες και να προσέχεις τυχόν σημάδια ερεθισμού ή κνησμού του τριχωτού της κεφαλής.

Επίσης μπορείς να εφαρμόσεις  ένα patch test εφαρμόζοντας μια μικρή ποσότητα στο χέρι σου αφήνοντάς τονα στεγνώσει και παρακολουθώντας το για 24 ώρες. 

Τέλος,το έλαιο δεντρολίβανου έχει ένα ξεχωριστό και ισχυρό άρωμα που μπορεί να μην είναι μια επικίνδυνη παρενέργεια, αξίζει όμως να το σκεφτείς πριν ξεκινήσεις.

Ποια προϊόντα μαλλιών περιέχουν λάδι δεντρολίβανου;

Υπάρχουν πολλά σκευάσματα μαλλιών που περιέχουν λάδι δεντρολίβανου, συμπεριλαμβανομένων σαμπουάν, μαλακτικών και περιποιήσεων τριχωτού της κεφαλής. Αν και αυτά τα προϊόντα μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρά όσο ένα λάδι, καθώς δεν έχουν αρκετό χρόνο για να "καθίσουν στο τριχωτό της κεφαλής και να προσφέρουν σημαντικά αποτελέσματα", είναι ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης και μυρίζουν ευχάριστα. Για να βελτιώσετε τα οφέλη τους, σκεφτείτε να τα συνδυάσετε με ορό ή λάδι.

Διαβάστε επίσης

BEAUTY TIPS

Το κούρεμα princess bob είναι το hot trend για το καλοκαίρι

Δείτε πώς να αποκτήσετε το look

BEAUTY TIPS

Το καλύτερο tip ομορφιάς για να προλάβεις τις ρυτίδες

Βάζοντας αυτό το βήμα περιποίησης στην καθημερινότητα σου, έχεις αντιγηραντικά αποτελέσματα στην επιδερμίδα σου 

BEAUTY TIPS

Τρία βασικά dos και τρία don’ts για τη φροντίδα του δέρματος με ακμή

Συμβουλές για το τι να κάνεις και τι να αποφύγεις αν πάσχεις κι εσύ από ακμή στην εφηβεία ή στην ενήλικη ζωή σου

Προτεινόμενα

CELEBS

Αθηνά Οικονομάκου: Τα αρνητικά σχόλια στο διαδίκτυο μετά τον χωρισμό της

Τι πιστεύει η γνωστή ηθοποιός για τα κακεντρεχή σχόλια στα social

BLOGS

«Όσο μπορείς» ένα ποιητικό πρότζεκτ της ποιήτριας-καθηγήτριας Αναστασίας Γκίτση και των μαθητών του ΓΕΛ Νυρεμβέργης

“Όσο μπορείς” ένα video που τρέχει… δεν σταματά… και συνομιλεί με το ποίημα του Κ.Π. Καβάφη