Skip to main content

BEAUTY TIPS

3 κινήσεις-ματ για να αυξήσεις την παραγωγή κολλαγόνου στον οργανισμό σου

Και να διατηρήσεις δέρμα, μαλλιά και αρθρώσεις υγιείς.



Η ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου είναι απαραίτητη για τη διατήρηση υγιούς δέρματος, μαλλιών και αρθρώσεων. Ακολουθούν τρεις κινήσεις-ματ που μπορείς να κάνεις άμεσα στην καθημερινότητά σου, που βοηθούν στην τόνωση της παραγωγής κολλαγόνου.

Υγιεινή διατροφή

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά που δημιουργούν κολλαγόνο είναι ζωτικής σημασίας. Αυτά περιλαμβάνουν βιταμίνη C, η οποία είναι απαραίτητη για τη σύνθεση κολλαγόνου, αλλά και αμινοξέα όπως η προλίνη, η γλυκίνη και η λυσίνη, που είναι τα δομικά στοιχεία του κολλαγόνου. Τρόφιμα όπως τα εσπεριδοειδή, τα μούρα, τα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, ο ζωμός που παράγεται από οστά και οι άπαχες πηγές πρωτεΐνης όπως τα ψάρια και τα πουλερικά μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της παραγωγής κολλαγόνου. Η συμπερίληψη τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία του υπάρχοντος κολλαγόνου στον οργανισμό από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Οι τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά περιλαμβάνουν πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, πράσινο τσάι, αλλά και μαύρη σοκολάτα για ένα γλυκό treat μια στο τόσο.

Τακτική άσκηση

Η τακτική άσκηση όχι μόνο προάγει τη γενική υγεία και ευεξία, αλλά διεγείρει και την παραγωγή κολλαγόνου. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης, ειδικότερα, μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της μυϊκής μάζας, η οποία με τη σειρά της διεγείρει τη σύνθεση κολλαγόνου. Επιπλέον, δραστηριότητες όπως η yoga και οι pilates που περιλαμβάνουν διατάσεις και ασκήσεις αντίστασης μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ευλυγισίας και να υποστηρίξουν την παραγωγή κολλαγόνου στους τένοντες. Οι καρδιαγγειακές ασκήσεις βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, παρέχοντας ζωτικά θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο στα κύτταρα του δέρματος, κάτι που είναι απαραίτητο για την παραγωγή κολλαγόνου και την υγεία του δέρματος.

Ρουτίνα περιποίησης δέρματος

Η ενσωμάτωση προϊόντων περιποίησης της επιδερμίδας που περιέχουν συστατικά που προάγουν τη σύνθεση κολλαγόνου μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της νεανικής επιδερμίδας. Αναζήτησε προϊόντα που περιέχουν ρετινοειδή (όπως η ρετινόλη), πεπτίδια και αυξητικούς παράγοντες, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου και βελτιώνουν την ελαστικότητα του δέρματος. Η προστασία από τον ήλιο είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της διάσπασης του κολλαγόνου, που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία. Η χρήση ενός αντηλιακού ευρέος φάσματος με δείκτη προστασίας SPF 30 ή υψηλότερο καθημερινά, μαζί με τη χρήση προστατευτικών ενδυμάτων και την αναζήτηση σκιάς κατά τις ώρες αιχμής, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του κολλαγόνου και στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης.

Διαβάστε επίσης

BEAUTY TIPS

Το καλύτερο tip ομορφιάς για να προλάβεις τις ρυτίδες

Βάζοντας αυτό το βήμα περιποίησης στην καθημερινότητα σου, έχεις αντιγηραντικά αποτελέσματα στην επιδερμίδα σου 

BEAUTY TIPS

Τρία βασικά dos και τρία don’ts για τη φροντίδα του δέρματος με ακμή

Συμβουλές για το τι να κάνεις και τι να αποφύγεις αν πάσχεις κι εσύ από ακμή στην εφηβεία ή στην ενήλικη ζωή σου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Δευτέρας 29 Απριλίου

Μην κάνετε σοβαρές συζητήσεις, όταν είστε συναισθηματικά φορτισμένοι

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Μυσταγωγία του Θείου Πάθους με στίχους της ποιήτριας Αναστασίας Γκίτση

Μεγαλοβδομάδα: όταν το μεγάλο Α της αγάπης γεφυρώνεται με το μικρό α του ανθρώπου μέσω της κατάργησης του θανάτου και τη βεβαιότητα της Ανάστασης

CELEBS

Τόνια Σωτηροπούλου: Η τρυφερή φωτογραφία με τη μαμά της - Δες πόσο μοιάζουν

Η μαμά της ηθοποιού γιόρτασε τα 74α γενέθλιά της