Skip to main content

BEAUTY TIPS

Πώς να αποτρέψετε και να αντιμετωπίσετε τα dark spots σύμφωνα με τους ειδικούς

Για να χαίρεστε τον καλοκαιρινό ήλιο με τις λιγότερες βλάβες για το πρόσωπό σας



Το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ! Έτσι, δεν υπάρχει καλύτερος χρόνος για να μιλήσετε για την πρόληψη και τη θεραπεία των dark spots! Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι η πιο συνηθισμένη σκανδάλη για σκοτεινά σημεία (γι' αυτά που συχνά ονομάζονται Sun Spots ως ψευδώνυμο). Η ακτινοβολία υπεριώδους ακτινοβολίας ενεργοποιεί τη φλεγμονή στο δέρμα, η οποία δημιουργεί αντίδραση στα μελανοκύτταρα, τα κύτταρα που παράγουν χρωστικές ουσίες του δέρματος. Αυτοί οι παραγωγοί χρωστικών ουσιών στη συνέχεια παράγουν υπερπαραγωγή σε ορισμένες περιοχές, δημιουργώντας σκοτεινά σημεία.

Τώρα που έχουμε καλύψει το πώς συμβαίνει, θέλουμε να περάσουμε το υπόλοιπο αυτού του άρθρου εξηγώντας πώς να βεβαιωθείτε ότι δεν θα σας συμβεί. Γιατό να είστε σίγουρες: Οι σκοτεινές κηλίδες μπορούν 100% να αποφευχθούν και να θεραπευτούν.

Οι ρυτίδες και οι λεπτές γραμμές της υφής –όπως οι ρυτίδες– είναι κάτι που περιμένετε όταν οι άνθρωποι γερνάει, αλλά η χρωστική ουσία είναι προαιρετική. Εάν προστατεύετε και φροντίζετε το δέρμα σας, δεν χρειάζεται να έχετε τον αποχρωματισμό. Εδώ, ακριβώς πώς να το κάνετε αυτό.

Πρακτική ασφαλής φροντίδα του ήλιου

Η ευκολότερη θεραπεία για σκοτεινά σημεία είναι να αποφευχθεί η ζημιά από τον ήλιο εκ των προτέρων. Το αντηλιακό είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε. Εδώ είναι το πρωτόκολλο που συνιστάται για την προστασία του ήλιου:

Το καλύτερο αντηλιακό είναι αυτό που θα φορέσετε καθημερινά – έτσι βρείτε μια επιλογή και να είστε συνεπείς.

Εφαρμόστε κάθε πρωί 30 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο για να επιτρέψετε στο αντηλιακό να ρυθμιστεί.

Χρησιμοποιήστε το ένα τέταρτο ενός κουταλιού για το πρόσωπο (το οποίο βγαίνει περίπου δύο δάχτυλα του αντηλιακού) και 30 γρ. για ολόκληρο το σώμα.

Επαναλάβετε κάθε δύο ώρες όταν εκτίθεστε στον ήλιο (ναι, αυτό περιλαμβάνει την έκθεση στον ήλιο και μέσω των παραθύρων). Και πάντα να ξαναβάζετε αμέσως μετά από επαφή με νερό.

Για να προστατεύσετε καλύτερα από τα σκοτεινά σημεία, χρησιμοποιήστε ένα χρωματισμένο ορυκτό αντηλιακό. Τα χρωματισμένα αντηλιακά μπλοκάρουν το ορατό φως (που μπορεί να προκαλέσει σκοτεινά σημεία) και το οξείδιο του ψευδαργύρου μπορεί να παρέχει ευρύτερη προστασία από την UVB και την UVA.

Αλλά η φροντίδα του ήλιου εκτείνεται πολύ πέρα ​​από το SPF. Είναι επίσης για το πώς περνάτε το χρόνο σας στον ήλιο. Χρησιμοποιήστε προστατευτικά ρούχα και αξεσουάρ, όπως υφάσματα UPF, καπέλα, ομπρέλες και γυαλιά ηλίου όταν είστε σε εξωτερικούς χώρους. Αποφύγετε τις ώρες αιχμής του ήλιου για να αποφύγετε το χειρότερο από το άμεσο φως. Και μη χρησιμοποιείτε ποτέ την εφαρμογή SPF ως δικαιολογία για την ηλιοθεραπεία για τον αθλητισμό.

Χρησιμοποιήστε αντιοξειδωτικούς ορούς

Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στη διακοπή του καταρράκτη βλάβης των ελεύθερων ριζών που ενεργοποιείται από την υπεριώδη ακτινοβολία. Οι ελεύθερες ρίζες διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στο σχηματισμό σκοτεινών σημείων, έτσι ώστε να εξουδετερώσουν αυτά τα μόρια, μπορείτε να βοηθήσετε να αποφύγετε εντελώς τα σκοτεινά σημεία. Ουσιαστικά σταματούν αποτελεσματικά την αλυσιδωτή αντίδραση που πηγαίνει από τη βλάβη του ήλιου στη δημιουργία σκούρων κηλίδων.

Όχι μόνο σταματούν τη βλάβη των ελεύθερων ριζών, αλλά μπορούν επίσης να βελτιώσουν την αντηλιακή αποτελεσματικότητα. Στην πραγματικότητα, η έρευνα έχει δείξει ότι η χρήση αντιοξειδωτικών παράλληλα με το SPF μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των προστατευτικών ιδιοτήτων του αντηλιακού, ειδικά του UVA και του ορατού φωτός. Αυτό είναι αξιοσημείωτο, καθώς το UVA και το ορατό φως είναι οι δύο μορφές βλάβης του ήλιου που οδηγούν σε σκοτεινά σημεία και πρόωρη γήρανση.

Αυξήστε την εσωτερική σας πρόσληψη αντιοξειδωτικής προστασίας

Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν κι εσωτερικά. Οι έρευνες δείχνουν ότι η κατάποση ορισμένων θρεπτικών ουσιών μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα του δέρματός σας να αντιμετωπίζει την ακτινοβολία υπεριώδους ακτινοβολίας. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν ορισμένα αντιοξειδωτικά που έχουν αποδειχθεί μέσω έρευνας για να έχουν φωτοπροστατευτικές ιδιότητες τόσο από απορροφητικές ακτίνες UV όσο και βοηθώντας στην εξουδετέρωση της βλάβης των ελεύθερων ριζών που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία:

Η ασταξανθίνη είναι σε θέση να ενισχύσει τη φωτοπροστασία του δέρματος από τις υπεριώδεις ακτίνες και να προωθήσει μια υγιή φλεγμονώδη απόκριση. Μελέτες δείχνουν ότι η ασταξανθίνη καθυστερεί τις επιπτώσεις της έκθεσης UV, πράγμα που μπορεί να σημαίνει λιγότερα εγκαύματα και λιγότερες ζημιές.

Το βήτα-καροτένιο έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζει το δέρμα απορροφώντας UV Rays.

Η ρεσβερατρόλη έχει επίσης αποδειχθεί ότι βοηθά στη διαχείριση της βλάβης του δέρματος που προκαλείται από την UV.

Χρησιμοποιήστε συστατικά που ελέγχουν την υπερπαραγωγή χρωστικών ουσιών

Ορισμένα συστατικά έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στη διαχείριση της διαδικασίας παραγωγής χρωστικών ουσιών, έτσι ώστε τα μελανοκύτταρα να μην είναι υπερπαραγωγικά σε ορισμένες περιοχές, με αποτέλεσμα σκοτεινά σημεία. Αυτά τα συστατικά βρίσκονται συχνά σε οροί και κρέμες για τη διόρθωση του σκούρου σημείου και μπορούν να είναι πολύ ευεργετικά για όσους ασχολούνται με κηλίδες ηλίου, μελάσμα ή μετα-φλεγμονώδη υπερχρωματισμό.

Υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές επιλογές, αλλά μερικά συστατικά για να παρακολουθήσετε είναι:

Κοτζικό οξύ: Το κοτζικό οξύ αναστέλλει την τυροσινάση, το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για την υπερπαραγωγή της χρωστικής. Η έρευνα σημειώνει ότι το συστατικό έχει τη δυνατότητα να φωτίζει το δέρμα και να ξεθωριάσει τα σκοτεινά σημεία.

Ρίζα γλυκόριζας: Αυτό το φυσικό συστατικό βοηθά στον περιορισμό της υπερπαραγωγής μελανίνης, με αποτέλεσμα μια πιο ομοιόμορφη επιδερμίδα.

Νιασιναμίδη: Μαζί με το να είναι αντιοξειδωτικό, μπορεί να βοηθήσει με τον υπερχρωματισμό. Όπως καταδεικνύει αυτή η μελέτη, η νιασιναμίδη αναστέλλει τη μεταφορά μελανοσωμάτων, με αποτέλεσμα το φωτεινό δέρμα και τη μειωμένη εμφάνιση των σκοτεινών σημείων μετά από τέσσερις εβδομάδες συνεπής χρήση.

Arbutin (ή άλφα arbutin): Αυτή είναι μια φυσική εκδοχή της υδροκινόνης, χωρίς όλες τις παρενέργειες. Οι έρευνες δείχνουν ότι είναι σε θέση να ελαφρύνει το υπερχρωματισμό ενεργώντας ως αναστολέας τυροσινάσης.

Tranexamic Acid: Αυτό το συστατικό έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνει τη σύνθεση μελανίνης σταματώντας την οδό που οδηγεί σε υπερπαραγωγή. Αυτή είναι μια φυσική εκδοχή της υδροκινόνης, χωρίς όλες τις παρενέργειες. Οι έρευνες δείχνουν ότι είναι σε θέση να ελαφρύνει το υπερχρωματισμό11 ενεργώντας ως αναστολέας τυροσινάσης.

Σωστή απολέπιση

Η απολέπιση είναι η διαδικασία απομάκρυνσης των κορυφαίων στρωμάτων της κερατοειδούς στρώματος, η οποία αποτελείται από νεκρά κύτταρα του δέρματος. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αποκάλυψη φωτεινότερου, μαλακού δέρματος από κάτω. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να μην το παρακάνετε – αυτά τα στρώματα νεκρών δερματικών κυττάρων εξυπηρετούν έναν πολύ σημαντικό σκοπό ως ασπίδα και ρυθμιστικά ενάντια στους περιβαλλοντικούς παράγοντες άγχους.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ η απολέπιση δεν εμποδίζει τη διαμόρφωση των σκοτεινών σημείων, μπορεί να βοηθήσει να ξεθωριάσει τα υπάρχοντα σημεία και να εξαντληθεί ο συνολικός τόνος. Επομένως, η απολέπιση θα πρέπει να συνδυάζεται με άλλα προληπτικά βήματα (όπως το SPF και τα αντιοξειδωτικά) για να βοηθήσουν στην αποφυγή των σκοτεινών σημείων εντελώς.

Επιλέξτε χημικά απολεπιαία αλφα-υδροξυ οξέα και βήτα-υδροξυ οξέα (AHAs και BHAS) σε μια ποσότητα που το δέρμα σας είναι σε θέση να ανεχτεί. Για όσες έχουν πιο ευαίσθητο δέρμα, mandelic ή γαλακτικά οξέα είναι ό,τι ταιριάζει καλύτερα. Ο μέσος όρος του ώριμου δέρματος μπορεί πιθανώς να ανεχθεί λίγο περισσότερο, οπότε επιλέξτε το γλυκολικό οξύ – το οποίο έχει το πρόσθετο όφελος της ενίσχυσης της παραγωγής του κολλαγόνου. Για το δέρμα με ακμή, το σαλικυλικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της παραγωγής σμήγματος επίσης.

Ενσωματώστε ρετινόλη

Η ρετινόλη είναι η αντιμετώπιση των ανησυχιών του δέρματος: μπορεί να ρυθμίσει προς τα πάνω τη διαδικασία παραγωγής κολλαγόνου, να επιταχύνει τον κύκλο του δερματικού κυττάρου, να μειώσει την υπερβολική παραγωγή πετρελαίου, να διαχειριστεί την ακμή και ναι, ακόμη και να βοηθήσει να ξεθωριάσει τα σκοτεινά σημεία.

Επενδύστε σε μάσκες LED

Όπως και πολλές ανησυχίες του δέρματος, η φλεγμονή διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη του σκοτεινών κηλίδων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα εργαλεία που διαχειρίζονται τη φλεγμονώδη απόκριση μπορεί να είναι μια χρήσιμη θεραπεία.

Το κόκκινο φως και η υπέρυθρη θεραπεία έχουν επίσης αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα. Και ως επίδραση αυτού, η έρευνα σημειώνει επίσης ότι η LED Light Therapy βελτιώνει τον τόνο του δέρματος16 και μειώνει τη θαμπή (η οποία πιθανόν να αποδοθεί σε μείωση της φλεγμονής).

Επισκεφθείτε έναν επαγγελματία

Και φυσικά, η επίσκεψη σε έναν επαγγελματία είναι πάντα μια αξιόλογη προσπάθεια εάν έχετε πρόσβαση και μπορείτε να το αντέξετε οικονομικά. Οι αισθητικοί και οι δερματολόγοι διαθέτουν πολλά εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν να εξασθενίσουν τα σκοτεινά σημεία γρήγορα και αποτελεσματικά, από λέιζερ έως μικροδιαβιβασμό έως χημικό πίλνγκ.

Αλλά το σωστό για εσάς θα εξαρτηθεί από μερικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της αιτίας των σκοτεινών σημείων, του τύπου του δέρματος και του τόνου – έτσι συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία για τη σωστή σας πορεία δράσης.

 

Διαβάστε επίσης

BEAUTY TIPS

5 τρόποι για να ανακουφίσεις την επιδερμίδα σου μετά από ένα ηλιακό έγκαυμα

Τι να κάνεις για να επανέλθει το δέρμα σου σύντομα και να διαχειριστείς τη δυσφορία που προκαλεί ένα ηλιακό έγκαυμα

BEAUTY TIPS

Glow! Η ρουτίνα ομορφιάς της Jennifer Lopez

Συμβουλές και μυστικά για να αποκτήσετε τη διαχρονική λάμψη της Jennifer Lopez

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Ιουλίου

Κρατήστε την ψυχραιμία σας και μην αποσυντονιστείτε

ΣΙΝΕΜΑ

Δείτε τη Lady Gaga στο νέο trailer του Joker: Folie à Deux

Η Harley Quinn της Gaga φέρνει τα πάνω κάτω στο νέο trailer της sequel ταινίας δια χειρός Todd Phillips, με τον Joaquin Phoenix στο πλευρό της

FASHION NEWS

Ο Elon Musk παρουσιάζει ένα AI-generated fashion show με τα διασημότερα πολιτικά πρόσωπα και γίνεται talk of the Internet

Ο ιδρυτής της Space X και κύριος μέτοχος του X βάζει τις διασημότερες πολιτικές προσωπικότητες του κόσμου σε ένα φανταστικό fashion show, που είναι ήδη viral