Skip to main content

BEAUTY TIPS

3 ενδείξεις ότι το αντηλιακό σας έχει λήξει

Τι προκαλεί ένα ληγμένο αντηλιακό στο δέρμαΕνώ το αντηλιακό είναι απαραίτητο όλο το χρόνο (η σωστή αντηλιακή φροντίδα δεν γνωρίζει εποχή), το καλοκαίρι είναι συνώνυμο της προστασίας.

Καθώς τα αμάνικα, τα σορτς και τα μαγιό γίνονται η ανεπίσημη εποχιακή στολή, το να απλώνετε αντηλιακό σε αυτό το εκτεθειμένο δέρμα –και να το εφαρμόζετε ξανά κάθε δύο ώρες– είναι το κλειδί για την αποφυγή επώδυνων εγκαυμάτων και των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της βλάβης από τον ήλιο.

Γνωρίζατε όμως ότι το αντηλιακό σας έχει διάρκεια ζωής; Ναι, ακόμη και τα πιο αυστηρά χρονοδιαγράμματα επανεφαρμογής μπορεί να υποφέρουν από μια ληγμένη φόρμουλα.

Λήγει το αντηλιακό;

Σύντομη απάντηση: Ναι.

Το αντηλιακό είναι ένα φάρμακο χωρίς συνταγή γιατρού που ρυθμίζεται από τον FDA. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μπουκάλι αντηλιακού θα πρέπει να φέρει μια εγκεκριμένη από τον FDA ημερομηνία λήξης, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για χημική ή μεταλλική επιλογή.

Εάν δεν μπορείτε να δείτε την ημερομηνία (ίσως το μελάνι έχει ξεθωριάσει από τον καλοκαιρινό ιδρώτα), να ξέρετε ότι τα περισσότερα μπουκάλια συνήθως έχουν διάρκεια ζωής περίπου τρία χρόνια.

Ωστόσο, αυτό προϋποθέτει ότι το αποθηκεύετε σωστά: Ο FDA συνιστά να αποθηκεύετε το αντηλιακό σας στη σκιά, μακριά από το άμεσο ηλιακό φως και τη θερμότητα (αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα χημικά αντηλιακά, καθώς περιλαμβάνουν ήδη ασταθή μόρια που μπορούν να διασπαστούν με την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία).

Ακούγεται εντελώς εφικτό, μέχρι να θυμηθείς εκείνη τη στιγμή που το αξιόπιστο αντηλιακό σου βγήκε από την παραλία και βρέθηκε πάνω στην καυτή άμμο. Ή ίσως έχετε αφήσει κατά λάθος το μπουκάλι στο αυτοκίνητό σας μια καυτή καλοκαιρινή μέρα. Ναι. Δεν είμαστε τέλειοι.

3 σημάδια που δείχνουν ότι το αντηλιακό σας έχει λήξει:

Εάν τα παραπάνω σενάρια ακούγονται οικεία, μπορεί να έχετε να κάνετε με ληγμένο αντηλιακό πολύ πριν από την ημερομηνία έγκρισης του FDA που αναγράφεται στην ετικέτα. Τούτου λεχθέντος, προσέξτε τα ενδεικτικά σημάδια ότι το αντηλιακό έχει χαλάσει:

Οσμή: Εάν το αντηλιακό σας αρχίζει να μυρίζει περίεργα ή διαφορετικά, αυτό είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι έχει χαλάσει. Συνήθως, μια δυσάρεστη μυρωδιά είναι ένα σημάδι ότι το αντηλιακό είναι μολυσμένο με βακτήρια. Εάν χειρίζεστε το μπουκάλι με βρώμικα χέρια ή το εκθέτετε συχνά στον αέρα, τα σωματίδια μπορεί να εισχωρήσουν στη φόρμουλα και να αλλάξουν τη σύστασή του με την πάροδο του χρόνου.

Υφή: Συχνά το χαλασμένο αντηλιακό γίνεται πιο υδαρές ή μπορεί να. Το ληγμένο αντηλιακό τείνει να διαχωρίζεται, μερικές φορές με καθίζηση στο κάτω μέρος του μπουκαλιού. Γι' αυτό μπορεί να παρατηρήσετε μια πιο λεπτή σύσταση με την πρώτη πίεση.

Αποχρωματισμός: Ίσως είναι πιο εύκολο να το διακρίνετε με μια λοσιόν σε αντίθεση με ένα σπρέι, αλλά αν παρατηρήσετε μια κίτρινη ή καφέ χροιά στο αντηλιακό σας, μάλλον καλύτερα να πετάξετε το μπουκάλι. Αυτό το κιτρινωπό χρώμα συμβαίνει συνήθως λόγω της οξείδωσης με την πάροδο του χρόνου (δηλαδή, όταν η φόρμουλα εκτίθεται στον αέρα και το ηλιακό φως).

Γιατί το ληγμένο αντηλιακό είναι κακό για το δέρμα.

Απλή απάντηση; Δεν θα λειτουργήσει το ίδιο καλά.

Ειδικά τα χημικά αντηλιακά σας: Αυτά τα ενεργά συστατικά (όπως οξυβενζόνη, οκτινοξάτη, οκτισαλάτη και αβοβενζόνη) είναι ασταθή μόρια που διασπώνται στον ήλιο με την πάροδο του χρόνου – καθιστώντας τα αναποτελεσματικά και το δέρμα σας πιο ευαίσθητο στα εγκαύματα.

Ενώ οι ορυκτές επιλογές όπως το οξείδιο του ψευδαργύρου και το διοξείδιο του τιτανίου δεν έχουν το ίδιο πρόβλημα (αυτές οι ανόργανες ενώσεις είναι πιο σταθερές στο ηλιακό φως), μπορούν να υποστούν κάποια υποβάθμιση καθώς περνούν τα χρόνια.

Επιπλέον, τα αντηλιακά είναι συχνά φορτωμένα με γαλακτωματοποιητές, αποχρώσεις και άλλα συστατικά που σίγουρα μπορούν να χαλάσουν – δεν θέλετε να τα βάζετε στο δέρμα σας.

Εκτός από την αποτελεσματικότητα (σε περίπτωση που χρειάζεστε άλλον λόγο για να πετάξετε ένα ληγμένο αντηλιακό), το ληγμένο αντηλιακό έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει δερματικές αντιδράσεις ή εξάρσεις σε ορισμένους. Το να χρησιμοποιήσετε ένα αντηλιακό μολυσμένο με βακτήρια είναι μια συνταγή για ερεθισμό, όχι; Καλύτερα να αποφύγετε τον κίνδυνο και να αγοράσετε ένα φρέσκο ​​μπουκάλι.

Πώς να εφαρμόσετε αντηλιακό:

Δεν είναι μόνο αυτό που εφαρμόζεις, αλλά και πώς το εφαρμόζεις. Ακολουθούν οι καλύτερες συμβουλές εφαρμογής που πρέπει να γνωρίζετε.

Εφαρμόστε ξανά κάθε δύο ώρες: Το έχουμε ξαναπεί και θα το ξαναπούμε: Θα πρέπει να επαναλαμβάνετε το SPF σας κάθε δύο ώρες. Αν μπαίνετε και βγαίνετε στην πισίνα/θάλασσα ή ιδρώνετε από τη ζέστη του καλοκαιριού, ίσως και πιο συχνά.

Μην ξεχνάτε τα σημεία που παραλείπετε συχνά: Ενώ τα χέρια, τα πόδια και το πρόσωπό σας μπορεί να καλύπτονται με SPF, πήρατε το πίσω μέρος των αυτιών σας; Τι θα λέγατε για τα χέρια και τα πόδια; Το αντηλιακό του τριχωτού της κεφαλής υπάρχει επίσης. Φροντίστε να εφαρμόσετε SPF σε κάθε σημείο του σώματός σας που βλέπει ο ήλιος.

Χρησιμοποιήστε τη σωστή ποσότητα: Ένα συνηθισμένο λάθος που παρατηρείται στην αντηλιακή φροντίδα είναι η αποτυχία εφαρμογής επαρκούς αντηλιακού. Αυτοί είναι οι βασικοί κανόνες: Για το σώμα, χρησιμοποιήστε ένα σφηνάκι γεμάτο με SPF. Για το πρόσωπο, περάστε το αντηλιακό σας κατά μήκος του δείκτη και του μεσαίου δακτύλου σας για να πάρετε τη σωστή ποσότητα για το πρόσωπο και τον λαιμό σας.

Φέρτε σπρέι και πούδρες για επανεφαρμογή: Γνωρίζουμε ότι η εκ νέου εφαρμογή SPF είναι λίγο βαρετή. Για να το κάνετε αυτό πιο εύκολο, φέρτε λίγο αντηλιακό με σπρέι για επανεφαρμογή στο σώμα.

Μείνετε μακριά από τον μεσημεριανό ήλιο: Εάν προσπαθείτε να εστιάσετε στη σωστή περιποίηση του ήλιου, μπορεί να θέλετε να αποφύγετε το μπάνιο στον ήλιο κατά τις ώρες αιχμής. Ειδικά αν καίγεστε εύκολα, αυτός είναι ένας τρόπος για να πλοηγηθείτε με ασφάλεια στις καλοκαιρινές μέρες.

Επισκέπτεστε τακτικά το δέρμα: Είναι καλύτερο να βλέπετε το δέρμα σας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για να κάνετε ολική σάρωση σώματος για τυχόν σημάδια καρκίνου του δέρματος. Εάν βρείτε ασυνήθιστες κρεατοελιές ή ηλιακές κηλίδες, προχωρήστε και επισκεφθείτε τον δερματολόγο πριν από τότε - όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο.

 

Διαβάστε επίσης

BEAUTY TIPS

Αυτό το εκχύλισμα Superfruit έχει σημαντικά οφέλη στην πρόληψη της γήρανση του δέρματος

Τα κύρια οφέλη της περιποίησης του δέρματος του εκχυλίσματος σαγκουίνι

BEAUTY TIPS

Πώς θα δημιουργήσεις το τέλειο wet look

Ένα σέξι χτένισμα, ιδανικό για τις ζεστές ημέρες

BEAUTY TIPS

Λίγο πριν το Bridgerton 3, diy tips για να πετύχεις τα beauty looks της σειράς

Αυτό το καλοκαίρι φέρε το Bridgerton στον καθρέφτη σου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 20 Ιουνίου

Χαλαρώστε και εισπράξτε την αγάπη που απλόχερα σας δίνουν οι άνθρωποί σας

SEX

Sex και καλοκαιρινές διακοπές: 4 μύθοι που πρέπει να καταρριφθούν

Δημοφιλείς μύθοι για το καλοκαιρινό σεξ ώστε να καταλάβεις ότι δεν είναι απαραίτητα και το καλύτερο που υπάρχει!

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

ΞΑΦΝΙΚΑ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ: Το κινηματογραφικό φεστιβάλ επιστρέφει για 13η συνεχόμενη χρονιά

Από τις 27 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου, η διοργάνωση που αγαπά το σινεμά ρεπερτορίου, δίνει το ραντεβού της με το κοινό της Αθήνας, στο αγαπημένο θερινό ΡΙΒΙΕΡΑ. Γράφει ο Κώστας Λινάρδος