Skip to main content

ΑΡΘΡΑ

Οδοιπορικό στον Πόντο και την ανατολική Τουρκία

H Δήμητρα Στασινοπούλου αναζητά το ελληνικό στοιχείο μέσα στο πέρασμα των αιώνων στις περιοχές αυτές που σήμερα προσδιορίζονται με το όνομα «Τουρκία».



Κατοίκησα μια χώρα που ‘βγαινε από την άλλη, την πραγματική, όπως τ’ όνειρο από τα γεγονότα της ζωής μου.

Την είπα κι αυτήν Ελλάδα και τη χάραξα πάνω στο χαρτί να τηνε βλέπω.

Κι έπιασα σιγά σιγά να δένω λόγια σαν διαμαντικά να την καλύψω τη χώρα που αγαπούσα. Μην και κανείς ιδεί το κάλλος. Ή κι υποψιαστεί πως ίσως δεν υπάρχει.

Οδυσσέας Ελύτης – «Μικρός Ναυτίλος» -απόσπασμα

Πριν λίγες μέρες επέστρεψα από ένα ταξίδι στον Πόντο και την Ανατολική Τουρκία. O Eλληνισμός της Mαύρης Θάλασσας και η Aυτοκρατορία των Kομνηνών, πανέμορφα βουνά που δεν υστερούν σε τίποτα απο τις τις Ελβετικές Άλπεις, οι στέπες του Ανατολικότερου κομματιού της Τουρκίας, σημεία που κατέφυγαν Πόντιοι για να σωθούν από τους διωγμούς ή που τους οδήγησαν μέσω των «ταγμάτων εργασίας».  

Απομονωμένα οροπέδια, Σελτζουκικά μνημεία και γνωριμία με τους αρχαίους πολιτισμούς του Ουραρτού και της Αρμενίας, αλλά και του Βατούμ, που ανήκει σήμερα στη Γεωργία, τη μυθική Κολχίδα της αρχαιότητας, που ήταν και το όριο του Εύξεινου Πόντου. Υπέροχα τοπία, ιστορικές πόλεις, μία γνωριμία με έναν τόπο, που από την Αρχαιότητα μέχρι τους νεότερους χρόνους, κράτησε την Ελληνικότητα του και γνώρισε το σκληρό πρόσωπο της Ιστορίας. Ξεκινώντας από την Άγκυρα έκανα περίπου 3.000 χλμ μέχρι τη Βαν, στα σύνορα του Ιράν, σε μια εποχή λίγο δύσκολη για ταξίδι στην Τουρκία, λόγω των γνωστών προβλημάτων, αλλά που πραγματικά άξιζε.
 
Το έχω χωρίσει σε δύο μέρη. Το πρώτο είναι μόνο για τον Πόντο, δηλαδή από τη Σινώπη έως και το Βατούμ, στη σημερινή Γεωργία.

 

Οδοιπορικό στον Πόντο 

 

amasya.jpg
 

Όλο το άλμπουμ εδώ

 

Το δεύτερο μέρος είναι για την Ανατολική Τουρκία από την Άνι, παλιά αρμενική οχυρή πόλη με περίλαμπρους ναούς στα σύνορα της Αρμενίας, μέχρι και τη Βαν, στα σύνορα του Ιράν.

 

Ανατολική Τουρκία


arta.jpg

 

Όλο το άλμπουμ εδώ

 

Το αφιερώνω στους απανταχού Πόντιους, με πολλή αγάπη.

Δήμητρα   

 


stasino.jpg

Η Δήμητρα Στασινοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Με τη φωτογραφία ασχολείται τα τελευταία χρόνια. Το Δεκέμβριο του 2005 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο Ρουμανία της Καρδιάς μου, για το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο UNESCO Ρουμανίας. Από τότε, η αγάπη της για τα ταξίδια σε μοναδικές γωνιές του πλανήτη και η ανάγκη της να μοιράζεται τις εικόνες που τη συνόδευαν επιστρέφοντας, την οδήγησε στην έκδοση βιβλίων για το Bhutan, την Ινδία, τη Βιρμανία και τους Παπούα στη Νέα Γουινέα.   

Διαβάστε επίσης

ΑΡΘΡΑ

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Αθήνα

Η πόλη στους δρόμους

ΑΡΘΡΑ

Jean-Marc Fournie: Μοντέρνοι Άγγελοι

«Ο πατέρας Φουρνιέ είναι ένας απόλυτος ήρωας» 

ΑΡΘΡΑ

Η Παναγία των Παρισίων στις φλόγες

Μεγάλη πυρκαγιά βρίσκεται σ' εξέλιξη από το απόγευμα της Δευτέρας στον Καθεδρικό ναό

Προτεινόμενα

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

Πώς να απαλλαγείτε από τα μαύρα στίγματα σωστά, σύμφωνα με τους ειδικούς

Όλα τα χρήσιμα tips για να το κάνετε σωστά.

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τετάρτης 24 Απριλίου

Η υπομονή και η επιμονή θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε αρκετά εμπόδια

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ziria Festival in Athens: 15 χρόνια μετά, το Ziria Festival συναντά τους φίλους του στην πρωτεύουσα

Μια φεστιβαλική εμπειρία 6 ωρών, με ένα εκρηκτικό after party