Skip to main content

BLOGS

Sweetly by Ioanna Stamoulou

Η sweet Ιωάννα Σταμούλου μοιράζεται μαζί μας από το Sweetly της την συνταγή για αρμενοβίλ!



 
Κι ενώ το αρμενοβίλ το ξέρουν στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα, κι ενώ εκεί το συναντάς πολύ συχνά, γιατί το φτιάχνουν και το πουλάνε σε μερικά από τα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης, στην Αθήνα δεν έχει πολλούς γνωστούς. Όποιος το γνωρίζει όμως του μένει αξέχαστο. Όπως εμένα!

Τι είναι το αρμενοβίλ θα σας πω ευθύς αμέσως. Ένα παγωμένο γλύκισμα σαν παγωτό. Γιατί παγωτό δεν είναι, σεμιφρέντο όμως το λες. Που φτιάχνεται με μια βάση κρέμας, η οποία εμπλουτίζεται με μπεζέδες, καβουρντισμένα αμύγδαλα και κομματάκια σοκολάτας. Το μίγμα φορμάρεται σε σχήμα κορμού ή τούρτας, το γλυκό πάει και παγώνει στην κατάψυξη και στη συνέχεια ξεφορμάρεται και γαρνίρεται με καραμελωμένα αμύγδαλα, σος σοκολάτας και μπεζέδες.

Ω, θεοί! Ποιος σκέφτηκε να φτιάξει τέτοιο πράγμα δεν ξέρω να σας πω. Ξέρω μόνο πως το έφτιαξα μόνη στο σπίτι και πρέπει να δοκιμάστε να το φτιάξετε κι εσείς, σας έχω τη συνταγή. Μια τελευταία συμβουλή, φτιάξτε το όταν θα έχετε κόσμο να το μοιραστείτε μαζί του και να τελειώσει μια κι έξω. Μόνοι μαζί του δεν λέει να μείνετε…

Υλικά για 10-12 άτομα:
10 μαρεγκάκια έτοιμα ή σπιτικά συνταγή εδώ
125γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
125γρ. αμύγδαλα ψημένα και χοντροκοπανισμένα
600ml κρέμα γάλακτος
200γρ. ζαχαρούχο γάλα (εγώ χρησιμοποίησα το καραμελωμένο)
2 κουτ. σούπας γλυκόζη
2 καψουλάκια βανιλίνη
Για τα καραμελωμένα αμύγδαλα
1 φλιτζάνι αμύγδαλα
¾ φλιτζανιού ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
Για τη σάλτσα σοκολάτας
1 φλιτζάνι νερό
1 φλιτζάνι ζάχαρη
½ φλιτζάνι γλυκόζη
¾ φλιτζανιού κακάο
¼ φλιτζανιού κουβερτούρα ψιλοκομμένη

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύετε και αφήνετε στην άκρη τα καβουρντισμένα αμύγδαλα την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και τα μαρεγκάκια.
Χτυπάτε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με το ζαχαρούχο γάλα και τη βανιλίνη μέχρι να πήξει. Προσθέτετε τη γλυκόζη και χτυπάτε ένα λεπτό ακόμη.
Ντύνετε με πλαστική μεμβράνη μια μακρόστενη φόρμα του κέικ, αφήνοντας να εξέχει αρκετά τριγύρω από τη φόρμα.
Ρίχνετε τη χτυπημένη κρέμα στο μπολ με το μίγμα αμύγδαλα, σοκολάτα, μαρεγκάκια και ανακατεύετε να ομογενοποιηθούν.
Αδειάζετε το μίγμα στη φόρμα με το σελοφάν, σκεπάζετε και αφήνετε στην κατάψυξη όλη νύχτα.
Για τα καραμελωμένα αμύγδαλα. Ντύνετε με χαρτί ψησίματος ένα ρηχό ταψί. Βάζετε τη ζαχαρη με το αλάτι σε αντικολλητικό τηγάνι πάνω σε μέτρια φωτιά και αφήνετε τη ζάχαρη να λιώσει και να πάρει καραμελένιο χρώμα, κουνώντας το τηγάνι ενδιάμεσα. Προσθέτετε τότε τα αμύγδαλα, τα ανακατεύετε στην καραμέλα για λίγο και αναποδογυρίζετε όλο το μίγμα στο ταψί με το χαρτί.  Αφήνετε να κρυώσει εντελώς και στη συνέχεια βάζετε  σε σακούλα  και το σπάζετε με τον πλάστη σε μέγεθος μπουκιάς ή το κόβετε στον πολυκόφτη.
Για τη σάλτσα σοκολάτας ρίχνετε όλα τα υλικά πλην της κουβερτούρα σε κατσαρολάκι και ανακατεύετε πάνω σε μέτρια φωτιά να λιώσουν και να ενωθούν τα υλικά. Όταν πάρει βράση τραβάτε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και ρίχνετε τη σοκολάτα. Ανακατεύετε να λιώσει και αφήνετε τη σάλτσα στην άκρη για 3 ώρες περίπου.
Όταν παγώσει το αρμενοβίλ, το βγάζετε από τη φόρμα πάνω σε πιατέλα και αφαιρείτε τη μεμβράνη. Σερβίρετε  κόβοντας σε φέτες και περιχύνοντας την κάθεμια με ζεστή σάλτσα σοκολάτας και καραμελωμένα αμύγδαλα.

Διαβάστε επίσης

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

BLOGS

Πολύτιμα πράγματα που μάθαμε διαβάζοντας Λουίς Σεπούλβεδα

Μικρός φόρος τιμής,  σε έναν συγγραφέα που ήξερε να φτιάχνει υπέροχες ιστορίες, με αφορμή τα τρία χρόνια από τον θάνατό του

BLOGS

«Ένα όμορφο σώμα χάνεται, αλλά ένα έργο τέχνης δεν πεθαίνει» Leonardo da Vinci

O εκπληκτικός Leonardo da Vinci γεννήθηκε στις 15 Απριλίου 1452 και το πολυποίκιλο και σπουδαίο έργο του μας μαγεύει ακόμα

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός