Τα Ρομποτάκια

Bahama Mama: To blog της Parenting Coach Νάντιας Γεωργίου

Νάντια Γεωργίου

Όταν ξεκινούν τα σχολεία ξεκινούν και οι διάφορες εξωσχολικές δραστηριότητες. Πισίνα, μπαλέτο, ποδόσφαιρο, ζωγραφική, ξένες γλώσσες, πολεμικές τέχνες, χορός… ο κατάλογος είναι τεράστιος.
Θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας πολλά ερεθίσματα, να τους ανοίξουμε τους ορίζοντες, να έχουν εναλλακτικές. Τα αφήνουμε να επιλέξουν εκείνα αν και τι θέλουν να κάνουν. Ακόμα και αν το κίνητρό τους για τη δραστηριότητα είναι να βρίσκονται μαζί με τους φίλους τους. Το να τα πιέσουμε εμείς να ασχοληθούν με κάτι που δεν τα ενθουσιάζει μόνο αρνητικά αποτελέσματα θα φέρει. Επιλέγουν λοιπόν και συμμετέχουν με χαρά. Και τρέχουν τα παιδιά μας δεξιά κι αριστερά και μαζί τους και εμείς. Έλα όμως που έχουν και τα διαβάσματα για το σχολείο. Και το σχολείο είναι προτεραιότητα. Κάποιες μέρες το διάβασμα και οι δραστηριότητες συμβαδίζουν υπέροχα.
Υπάρχουν όμως και εκείνες οι μέρες που τρέχουν από δραστηριότητα σε δραστηριότητα (εκείνα το επέλεξαν, δε λέω) και φτάνουν στο σπίτι κατακουρασμένα και νυσταγμένα. Που χρόνος για διάβασμα. Και το κυριότερο, που χρόνος για κουβέντα. Το μόνο που λες είναι «τρέχα, δεν προλαβαίνεις, γρήγορα μπάνιο, ένα φρούτο και ύπνο…έχεις σχολείο αύριο και πρωινό ξύπνημα».
Και πιέζονται κι’ αυτά να τα κάνουν όλα (γιατί δεν θέλουν να σταματήσουν καμμία δραστηριότητα αφού όλες τους αρέσουν), χωρίς ούτε ένα μικρό διάλλειμα, σαν ρομποτάκια. Και αγχώνεσαι κι εσύ να τα προλάβουν όλα και να κοιμηθούν στην ώρα τους γιατί θα είναι «κοτόπουλα» αύριο. Έτσι όμως δεν βοηθάς ούτε τα παιδιά σου ούτε τον εαυτό σου.
Δεν τα βοηθάς να γίνουν υπεύθυνα για όσα τα αφορούν αφού εσύ είσαι το «ξυπνητήρι» τους σε κάθε στιγμή. Ουφ!
Αρκετό τρέξιμο και πίεση δεν νομίζεις; Η λύση; Φτιάξτε μαζί ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει τα διαβάσματα και τις εξωσχολικές δραστηριότητες του παιδιού σου. Αναρτήστε το στο δωμάτιό του ή σε κάποιο κεντρικό σημείο του σπιτιού. Συζητήστε μαζί ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να υλοποιήσει το πρόγραμμα του και δώσε του τη δυνατότητα να το πραγματοποιήσει.
Γίνε παρατηρήτρια για μια, δύο εβδομάδες και στο τέλος συζήτησε ξανά με το παιδί σου για την εμπειρία του. Αν κάτι χρειάζεται διόρθωση μη διστάσεις να το βοηθήσεις. Να θυμάσαι ότι το σχολείο είναι δική του υποχρέωση.

Αν υπάρχει κάτι που θα ήθελες να διαβάσεις σε άρθρο ή το έχεις απορία θα χαρώ πολύ να σου απαντήσω, όπως και για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείς να επικοινωνείς μαζί μου στο mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares