Skip to main content

BLOGS

Comfort TV: Επιστροφή στο παρελθόν…

…με «Λόγω Τιμής», «Friends» και «Beverly Hills 90210»


Γιώργος Βλαχογιάννης

 Αν αναλογιστούμε το παρελθόν, θα καταλήξουμε να παραδεχτούμε πως μπορεί να υπερβάλλουμε και να εξιδανικεύουμε τα χρόνια της εφηβείας, αυτά που προηγήθηκαν και κάποια που ακολούθησαν πριν γίνουμε μεγάλοι. Όσοι ανήκουμε στην ηλικία των 40 και κάτι,  δεν παραλείπουμε να επιστρέφουμε -που και που- στην εποχή που βιώναμε μία αδέξια διαδρομή προς την ενηλικίωση φορτωμένοι με όνειρα, προβλήματα (που ως δια μαγείας τώρα ξεχνιούνται) αλλά και με πολλές επιθυμίες. Επιθυμία για μελλοντική καταξίωση, αυτονομία, έρωτες, ταξίδια και μία χορτασμένη ζωή που «κάποια στιγμή θα έρθει και..αμήν».

Αυτή η επιστροφή κάνει εμάς τους σημερινούς σαραντάρηδες να αναπολούμε διακαώς τα χρόνια που –τότε- βιαζόμασταν να περάσουν και –τώρα-  μας αρέσει να τα ξαναζούμε νοερά, μ'έναν τρόπο  που ανεβάζει ένα «αχ» στο λαιμό και -στους πιο ευσυγκίνητους από εμάς  -λίγα δάκρυα στα μάτια.

 

 


Ανάμεσα σε βαριεστημένα πρωινά μαθήματα, μίζερα απογεύματα, φροντιστήρια και αθώες επαναστάσεις όλα έμοιαζαν ωραία και εφικτά, «όλα θα γίνουν έλεγες», όταν η τηλεόραση έπαιζε θρυλικές σειρές της «θαλπωρής», όταν άκουγες τραγούδια από ραδιόφωνα και κασσέτες αλλά και όταν αγόραζες περιοδικά ή βιβλία από τις στίβες των συνοικιακών περιπτέρων και βιβλιοπωλείων. Η κουλτούρα και ο πολιτισμός ήταν άλλωστε, και παραμένει, η προσωπική ταυτότητα που δημιουργεί μία ζωή που είτε ανθίζει και ομορφαίνει έτσι όπως φτιάχνει για τον καθένα ένα πλαίσιο προστασίας- ένα δίχτυ ασφαλείας σε περίπτωση που πέσεις- είτε σε αφήνει εκτεθειμένο στην ασχήμια που κινείται απειλητικά απ’ έξω προς τα μέσα.

Σήμερα, 20 και κάτι χρόνια μετά την θρυλική μας εφηβεία, με το έξω να είναι αρκετά άσχημο αλλά το μέσα να έχει δημιουργήσει οχυρά και να μοιάζει αρκετά δυνατό για να αντέξει τους κραδασμούς της εποχής, η ποπ κουλτούρα επιστρέφει στα βασικά. Η νοσταλγία κάνει την εμφάνισή της πιο πεινασμένη από ποτέ. «Κι αν άλλαξαν οι φίλοι μας λιγάκι, αλλάξαμε κι εμείς με τη σειρά μας». Ο Ross και η Rachel γιορτάζουν 25 χρόνια ζωής ενώ ο Brandon και η Brenda κάνουν την επαναληπτική τους βόλτα στη γειτονιά του Los Angeles. Με κοινό παρανομαστή την παρέα, ποτέ μην υποτιμάς τη δύναμη της παρέας, αυτές τις μέρες ζούμε με ενθουσιασμό την αναβίωση του «Λόγω Τιμής» , τα 25α γενέθλια των «Friends» και την επιστροφή του «Beverly Hills 90120».

 

 

Αυτή είναι η τηλεόραση των χρυσών –παντοτινών-δεσμών, των εφήμερων προβλημάτων που βρίσκουν τη λύση τους στο τέλος κάθε επεισοδίου, του δράματος που περνάει αρκεί να έχεις δίπλα σου τους φίλους σου και μιας παρέας- εν τέλει-  ανθρώπων που αντέχουν και υπάρχουν- έστω και στην φαντασία μας- 25 χρόνια μετά. Ενωμένοι και έτοιμοι να σταθεί ο ένας δίπλα στον άλλον. Έτσι κι αλλιώς αυτό που ήθελες από τότε που ήσουν παιδί μέχρι και σήμερα, εκτός από την ανεξαρτησία και τα λεφτά, ήταν και παραμένει η ανάγκη για την παρουσία κάποιου που να σου λέει, δία βίου,  και να το εννοεί- «I’ll be there for you».

 

Trivia:

 Λόγω Τιμής

  • Τη Δευτέρα -30 Σεπτεμβρίου του 1996- προβλήθηκε το πρώτο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς «Λόγω Τιμής».
  • Το τραγούδι των τίτλων, «Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια», σε μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου και στίχους του Μιχάλη Γκανά, ερμηνεύει ο Γεράσιμος Ανδρεάτος.
  • Στην σειρά εμφανίστηκαν-μεταξύ άλλων- και η Σμαράγδα Καρύδη, η Μαρίνα Καλογήρου, η Κατερίνα Τσάβαλου και ο Νίκος Καραθάνος.

 

 Friends

  • Οι υποψήφιοι –αρχικοί- τίτλοι των «Friends» ήταν «Insomnia Café», «Friends Like Us» και «Six of One»
  • O Bruce Willis -που συμμετείχε στη σειρά- δώρισε την αμοιβή του σε φιλανθρωπικό σκοπό επειδή έχασε ένα στοίχημα με τον Matthew Perry. Έπαιζαν μαζί στην ταινία “Ο Μαφιόζος της διπλανής πόρτας” και ο M.P είπε ότι η ταινία θα πάει στο νούμερο 1 του box office την πρώτη εβδομάδα προβολής της. Ο Β.W στοιχημάτισε στο όχι.  
  • Υποτίθεται ότι στην αρχή θα ήταν 4 και μόνο «Φιλαράκια». Οι ρόλοι της Phoebe και του Chandler γράφτηκαν σαν βοηθητικοί χαρακτήρες

 

Beverly Hills

  • Ο δημιουργός του B.H 90210, Darren Star, ήθελε να δώσει στη σειρά έναν τίτλο που να αποτίει φόρο τιμής στο μέρος όπου μεγάλωσε, στο Potomac της πολιτείας του Maryland. Ο τίτλος αυτός ήταν Potomac 20854
  • Στα παρασκήνια του «Beverly Hills 90210» υπήρξαν αρκετοί ερωτικοί δεσμοί και «πολλοί κοιμήθηκαν με πολλούς» όπως υποστηρίζει ο Jason Priestley (Brandon). Η δική του «ολοκληρωμένη» σεξουαλική σχέση αναφέρει ότι ήταν με την Christine Elise που υποδυόταν την δύστροπη και προβληματική Emily Valentine
  • Ο Luke Perry (Dylan) υποστήριζε ότι η Kelly έπρεπε να γίνει και να παραμείνει –τηλεοπτικό- ζευγάρι με τον Brandon και όχι με τον Dylan. Ο χαρακτήρας του δεν ήταν «σταθερός» στις σχέσεις του και αυτό δεν είναι κάτι που αξίζει στις γυναίκες, υποστήριζε ο ηθοποιός

 

Διαβάστε επίσης

BLOGS

«Η πιο βαθιά σχέση που θα έχουμε ποτέ είναι αυτή με τον εαυτό μας» Shirley MacLean

Λαμπερή όπως πάντα, η Shirley MacLean γιορτάζει τα 90 της χρόνια

BLOGS

Ripley: Ο ταλαντούχος κύριος Scott στην καλύτερη τηλεοπτική διασκευή των τελευταίων ετών

Εντυπώσεις από την τηλεοπτική διασκευή του κλασικού noir μυθιστορήματος της Patricia Highsmith, που βάζει το Netflix ξανά στο παιχνίδι. 

BLOGS

"Το πιο ρομαντικό που μπορείς να κάνεις για κάποιον είναι να βρεθείς κοντά του όταν σε χρειάζεται" James McAvoy

Γοητευτικός, ταλαντούχος και φιλάνθρωπος – ένας ευγενικός υπερήρωας!

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department