Skip to main content

BLOGS

Έγκλημα και θρησκεία

Το κοινό καταναλώνει βία και θρησκεία που με το έντονο συναισθηματικό της φορτίο- έκαστη- ικανοποιεί την ανάγκη μας για ένα παρατεταμένο ξέσπασμα που θα οδηγήσει στην εσωτερική ηρεμία και την πολυπόθητη δικαίωση. Με τα χέρια σε θέση επίθεσης ή προσευχής


Γιώργος Βλαχογιάννης

 

«Criminal» - 12 εγκλήματα

Η τηλεοπτική -αστυνομική σειρά- του Netflix, το εξαιρετικό «Criminal» ασφυκτιά ανάμεσα σε δωμάτια ανάκρισης και τις βίαιες εξομολογήσεις 12 εγκληματιών. Η ιστορία εξελίσσεται σε τέσσερις χώρες (Ισπανία, Γαλλία, Αγγλία και Γερμανία). Η κάθε χώρα έχει τρία επεισόδια και κάθε επεισόδιο μία ανάκριση/ εξομολόγηση που καταλήγει σε αφηγήσεις ζωής και απόγνωσης. Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα για τον «κλέφτη» αλλά και για τον «αστυνόμο» που καλείται να ανακαλύψει την αλήθεια πίσω από το έγκλημα. Το «Criminal» είναι μία σειρά που βασίζεται στα λόγια που από κάτω κρύβουν τις πράξεις. Η εξέλιξη δεν βγαίνει από το ανακριτικό δωμάτιο αλλά μέσα στους τέσσερις τοίχους διαδραματίζεται το πιο κλειστοφοβικό ξεγύμνωμα με τη βοήθεια ενός καλογραμμένου σεναρίου. Σε συνδυασμό με την υποκριτική δεινότητα των ηρώων ακούς εξομολογήσεις και δικαιολογίες για πράξεις βίας και παρ’ ολίγον τρυφερότητας που, με κάποιο τρόπο, σε συγκινούν. Ο θύτης γίνεται και θύμα της πρωτόγονης-διαχρονικής- αγριότητας μιας ζωής που του οπλίζει το χέρι.  

Η ώρα της προσευχής 

Η Βρετανική Βιβλιοθήκη φιλοξενεί ένα -έγχρωμο-  χειρόγραφο του 19ου αιώνα από τη Βιρμανία. Το πολύτιμο έκθεμα βλέπει το φως για πρώτη φορά και συμπληρώνει μία μεγάλη έκθεση- περισσότερα από 120 αντικείμενα στο σύνολο- που καλεί το κοινό να εξερευνήσει τον Βουδισμό. Στο Βιρμανικό κύλινδρο 7.6 μέτρων αποτυπώνονται σκηνές από την πρώιμη ζωή του Buddha Amitabha. Η Jana Igunma, επιμελήτρια της έκθεσης τονίζει ότι «στη σύγχρονη εποχή ο Βουδισμός  είναι πλέον mainstream. Δεν χρειζεται να είσαι Βουδιστής ή θρήσκος για να δοκιμάσεις τεχνικές/ πρακτικές προσευχής και διαλογισμού που απευθύνονται στον κόσμο χωρίς να θέτουν όρια».  Στον χώρο της Βιβλιοθήκης πραγματοποιείται πρωινή συνεδρία διαλογισμού που πρετοιμάζει τους επισκέπτες πριν περάσουν την πόρτα της έκθεσης για να απολαύσουν την ηρεμία και το φως που πέφτει με φόρα στην ψυχή πιστών ή άπιστων.  Η έκθεση που ξεκίνησε χθες -Παρασκευή 25 Νοεμβρίου- θα διαρκέσει έως τις 23 Φεβρουαρίου 2020. 

Διαβάστε επίσης

BLOGS

Ripley: Ο ταλαντούχος κύριος Scott στην καλύτερη τηλεοπτική διασκευή των τελευταίων ετών

Εντυπώσεις από την τηλεοπτική διασκευή του κλασικού noir μυθιστορήματος της Patricia Highsmith, που βάζει το Netflix ξανά στο παιχνίδι. 

BLOGS

"Το πιο ρομαντικό που μπορείς να κάνεις για κάποιον είναι να βρεθείς κοντά του όταν σε χρειάζεται" James McAvoy

Γοητευτικός, ταλαντούχος και φιλάνθρωπος – ένας ευγενικός υπερήρωας!

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

Προτεινόμενα

CELEBS

Βίκυ Καγιά: Πέθανε ο πατέρας της

Το μήνυμά της στο Instagram

FASHION TRENDS

Ποια σανδάλια είναι η πιο κομψή τάση του καλοκαιριού 2024;

Κομψά και άνετα – με «δαχτυλίδι» που τα κάνει να ξεχωρίζουν

CELEBS

Δημήτρης Κόκοτας: Θετικά τα νέα για την υγεία του - Ανταποκρίθηκε σε οδηγίες γιατρών

Παραμένει στη ΜΕΘ με μηχανική υποστήριξη έναν μήνα μετά την ανακοπή