Skip to main content

BLOGS

You 've got male: Δεμένοι με το κινητό τηλέφωνο

Πόση ώρα ζεις την ζωή σου κρατώντας ένα κινητό τηλέφωνο;


Γιώργος Βλαχογιάννης

 

 

Αργά το απόγευμα- έχει πλέον σκοτεινιάσει- στρίβω, πεζός, στη γωνία ενός περάσματος - προαύλιο χώρο- κεντρικού πολυκαταστήματος. Βρίσκομαι σε έναν μακρύ «διάδρομο» με ένα πεζούλι στη μία άκρη και έναν κήπο στην άλλη. Μέσα στο απόλυτο σκοτάδι λάμπει το φως τριών κινητών, στα χέρια τριών ανθρώπων που κοιτάζουν τις οθόνες απορροφημένοι και εν αναμονή. Η σιωπή της στιγμής, τα μάτια τους που «χάνονται» σε κάτι προσωπικό, κάτι χαζό για να περάσει η ώρα ή ψάχνοντας –απλώς- αυτό που τους περιμένει «εκεί έξω». Όλο αυτό μου προκαλεί εντύπωση και αμηχανία. Περνάω και δεν ακούγεται κιχ. Σκέφτομαι –την ίδια στιγμή- τον χρόνο που ξοδεύουμε, επενδύουμε και στο τέλος χάνουμε στα κινητά και τις οθόνες κάθε τύπου. Για να τσεκάρουμε το e mail, τα sms, αν «έστειλε». Να αξιολογήσουμε το πιο πρόσφατο gossip, τις τάσεις της μόδας, τι ανέβασε ένας γνωστός, ένας φίλος ή ένας εχθρός. Ένας άνθρωπος ξοδεύει στο κινητό του 3 ώρες και 20 λεπτά την ημέρα (κατά μέσο όρο) λένε οι ειδικοί. Παίρνουμε στα χέρια μας τη συσκευή 39 φορές και είτε ρίχνουμε κλεφτές ματιές ή του δίνουμε και καταλαβαίνει στην χρήση και την κατάχρηση. Στο τέλος της εβδομάδας έχουμε περάσει 22 ώρες και 40 λεπτά κοιτάζοντας «κάτι στο κινητό μας». Αυτό το κάτι που κάνει την ζωή να περνάει έχοντας τη στάμπα της «χαμένης».

 

 

Ναι, θα ρίξεις μία ματιά για να ενημερωθείς, να διασκεδάσεις ή και να χαλαρώσεις. Αλλά 3 ώρες και βάλε ημερησίως είναι ένα μεγάλο ποσοστό, σπαταλημένης ίσως, ζωής. Άλλο το διαβάζω, βλέπω και καταλαβαίνω και άλλο σκρολάρω χωρίς λόγο και απλώς βαραίνω μάτια και μυαλό με άχρηστες σελίδες, ειδήσεις και «τάσεις» . Η προτεραιότητα είναι η μοναξιά- ίσως- από επιλογή, είναι ο φίλοι, η οικογένεια και η αληθινή ζωή. Όχι το πιο πρόσφατο tweet στον κυκεώνα των social media, η φωτογραφία ή το story του καθενός, χωρίς εξαίρεση και επιλογή. Γιατί αυτό θα ήταν καλό να είμαστε στην on line ζωή μας. Επιλεκτικοί. Σε αυτά που διαβάζουμε, κοιτάζουμε, βλέπουμε και μας χαλαρώνουν ή μας κάνουν να χαμογελάμε. Είναι ωραίο ενώ είμαστε «ενεργοί» στον κόσμο του διαδικτύου να μπορούμε να ξοδεύουμε ποιοτικό χρόνο. Χωρίς φλυαρίες και όχι μέσα στο σκοτάδι. Το ψεύτικο φως χαλάει μάτια και μυαλό. Αφήνοντας το κινητό στην άκρη κερδίζουμε χρόνο παραπάνω. Για να περάσουμε όσο πιο όμορφα, ήρεμα και «καθαρά» γίνεται χωρίς την τοξικότητα που υπάρχει διάχυτη στην ταχύτητα του internet και την πληροφόρηση που αξίζει να πάει στον κάδο των αχρήστων με την πρώτη ματιά. Το internet είναι ένα εργαλείο που μπορεί να διορθώσει, είναι σε θέση να βοηθήσει αρκεί να το διαχειριστείς σωστά. Σε διαφορετική περίπτωση προκαλεί άγχος, στρες και στενοχώρια. Σκέψου για λίγο «πόσο χρόνο ξόδεψες σήμερα κοιτάζοντας το κινητό σου;». Ώρες -που ναι μεν κοίταξες αλλά δεν είδες και δεν κατάλαβες πολλά. Ώρες που –ενδεχομένως- πήγαν στον αγύριστο.

Διαβάστε επίσης

BLOGS

«Η πιο βαθιά σχέση που θα έχουμε ποτέ είναι αυτή με τον εαυτό μας» Shirley MacLean

Λαμπερή όπως πάντα, η Shirley MacLean γιορτάζει τα 90 της χρόνια

BLOGS

Ripley: Ο ταλαντούχος κύριος Scott στην καλύτερη τηλεοπτική διασκευή των τελευταίων ετών

Εντυπώσεις από την τηλεοπτική διασκευή του κλασικού noir μυθιστορήματος της Patricia Highsmith, που βάζει το Netflix ξανά στο παιχνίδι. 

BLOGS

"Το πιο ρομαντικό που μπορείς να κάνεις για κάποιον είναι να βρεθείς κοντά του όταν σε χρειάζεται" James McAvoy

Γοητευτικός, ταλαντούχος και φιλάνθρωπος – ένας ευγενικός υπερήρωας!

Προτεινόμενα

CELEBS

Αμαλία Κωστοπούλου: Για σαφάρι στη Νότια Αφρική με το αγόρι της!

Οι φωτογραφίες που ανέβασε στο Instagram «κόβουν» την ανάσα

FOOD

Νέα μελέτη του εγκεφάλου συνδέει τη μοναξιά με τη λαχτάρα για ζάχαρη

Οι άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους κοινωνικά απομονωμένους μπορεί επίσης να έχουν πιο έντονη λαχτάρα για ζαχαρούχα τρόφιμα