Οι συνταγές της Μama Tsita: Αλμυρή κολοκυθόπιτα

Από το βιβλίο της "Μαγειρεύω Εποχές"

Ρόμυ Μελάνι

Αλμυρή κολοκυθόπιτα με φύλλα κρούστας (ανοιχτή)

Υλικά
3 κ. σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές λωρίδες
2 κ. σ. κουκουνάρι
300 γρ. κολοκύθα κομμένη σε κομμάτια & βρασμένη
200 γρ. φέτα
100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
2 αυγά
2 κ. γλ. ρίγανη
¼ κ. γλ. κανέλα
 ¼ κ. γλ. Μοσχοκάρυδο
Αλάτι­
Πιπέρι
8 φύλλα κρούστας
Λευκό σουσάμι

Εκτέλεση
Ζεσταίνω σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρω εκεί το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτω στο σκεύος το κουκουνάρι, ανακατεύω και σβήνω τη φωτιά.
Βάζω τα κομμάτια της βρασμένης κολοκύθας σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τη φέτα και τα λιώνω με το εργαλείο του πουρέ ή με ένα πιρούνι.
Προσθέτω το κρεμμύδι με το κουκουνάρι, την τριμμένη γραβιέρα κι ανακατεύω καλά αυτό το μείγμα.
Σε ένα δεύτερο μπολ χτυπάω τα αυγά με τη ρίγανη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλατοπίπερο.
Προσθέτω αυτό το μείγμα στο μείγμα με την κολοκύθα και τα τυριά και ανακατεύω καλά. Παίρνω το ρηχό ταψί του φούρνου, το γυρίζω ανάποδα και στρώνω στην επιφάνειά του αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, με την πιο στενή μεριά του να βρίσκεται μπροστά μου.
Πάνω στο χαρτί ψησίματος τοποθετώ κάθετα 2 φύλλα κρούστας, τα οποία έχω αλείψει κάθε ένα ξεχωριστά με ελαιόλαδο. ◊ Συνεχίζω να τοποθετώ από 2 φύλλα (τα οποία επίσης έχω αλείψει κάθε ένα ξεχωριστά με ελαιόλαδο) με φορά ρολογιού. Δηλαδή 2 φύλλα στο 10 και στο 4 και ακόμα 2 φύλλα στο 8 και στο 2.
Τοποθετώ τη γέμιση στο κέντρο των φύλλων και την απλώνω απαλά με το πίσω μέρος ενός κουταλιού προς τις άκρες, προσέχοντας να αφήσω ένα κενό μερικών εκατοστών από αυτές. Τυλίγω προσεκτικά τις άκρες των φύλλων αφήνοντας ανοιχτό το κέντρο της πίτας.
Άλείφω τις άκρες των φύλλων με λίγο ελαιόλαδο και τις πασπαλίζω με σουσάμι. ◊ Μεταφέρω το ταψί στον ήδη προθερμασμένο στους 180˚C βαθμούς και ψήνω την πίτα για 25­30 λεπτά περίπου.

Πώς βράζω την κολοκύθα; Άφαιρώ το σκληρό εξωτερικό περίβλημά της με ένα κοφτερό αλλά όχι πριονωτό μαχαίρι. Την κόβω σε χοντρούς κύβους και τη βάζω σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει. Τη βράζω για μερικά λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρά και να τσιμπιέται εύκολα με ένα πιρούνι.

Κολοκύθα στην κατάψυξη; Εύκολα. Την καθαρίζω με τον ίδιο τρόπο, την κόβω σε χοντρά κομμάτια και τη φυλάω σε σακουλάκι ή σκεύος που κλείνει αεροστεγώς στην κατάψυξη για 6 μήνες. Aν τη χρειαστώ, απλώς ρίχνω τα κομμάτια σε νερό που βράζει ήδη.

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top

Σου αρέσει αυτό που διάβασες;

Ακολούθησέ μας στα social. Κάνε κλικ σε ένα από τα εικονίδια!