Skip to main content

BLOGS

Νόμπελ Ειρήνης 2021: Το φετινό βραβείο προσελκύει εκατοντάδες υποψηφίους

"Είναι ο τρίτος υψηλότερος συνολικός αριθμός", δήλωσε στο Ρόιτερ ο γραμματέας της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ Olav Njoelstad


Ρόμυ Μελάνι

Λήφθηκαν περίπου 329 υποψηφιότητες για το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, αριθμός που "σαφώς αντικατοπτρίζει την αφθονία των πιεστικών θεμάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο", δήλωσε ο γραμματέας της επιτροπής που ανακοίνωσε τις υποψηφιότητες το βραβείου τη Δευτέρα.

"Είναι ο τρίτος υψηλότερος συνολικός αριθμός", δήλωσε στο Ρόιτερ ο γραμματέας της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ Olav Njoelstad. Το ρεκόρ μέχρι τώρα ήταν 376 υποψήφιοι, που είχαν φτάσει το 2016.

Από το σύνολο του τρέχοντος έτους, οι υποψηφιότητες είναι περίπου 234 για άτομα και 95 για οργανισμούς.

"Αντικατοπτρίζει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης", τόνισε. "Πιθανότατα αντικατοπτρίζει επίσης ότι υπάρχουν πολλές συγκρούσεις που αναζητούν άμεση λύση, πόλεμοι και προβλήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο".

Το Associated Press ανέφερε χθες ότι ανάμεσα στους υποψήφιους για τη φετινή χρονιά, βρίσκονται ο Ρώσος Alexei Navalny, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και η Σουηδή ακτιβίστρια Greta Thunberg, σύμφωνα με τους νορβηγούς νομοθέτες των οποίων οι υποψήφιοι έχουν κερδίσει τα τελευταία χρόνια.

Στις υποψηφιότητες ξεχωρίζει επίσης και το πρόγραμμα COVAX που αναφέρεται στην εξασφάλιση δίκαιης πρόσβασης στα εμβόλια COVID-19 για φτωχές χώρες, όπως και η ακτιβίστρια των δικαιωμάτων των ΗΠΑ Stacey Abrams και οι αντιπρόσωποι της Λευκορωσίας, Sviatlana Tsikhanouskaya, Maria Kolesnikova και Veronika Tsepkalo.

Υποψήφιοι επίσης είναι Οι δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα -γνωστοί με το γαλλικό ακρωνύμιο RSF-, το Διεθνές Δίκτυο Ελέγχου Γεγονότων και η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων.

Στη λίστα βρίσκεται και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο γαμπρός του Jared Kushner και ο αναπληρωτής του Λευκού Οίκου του Kushner, Avi Berkowitz, για τους ρόλους τους στη διαμεσολάβηση συμφωνιών που εξομαλύνουν τις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και αρκετών αραβικών εθνών.

Η πενταμελής επιτροπή πραγματοποίησε την πρώτη της συνεδρίαση την Παρασκευή, δήλωσε ο Νιόελσταντ. Θα συναντιούνται περίπου μία φορά το μήνα για να συζητήσουν τους υποψηφίους πριν από την ανακοίνωση του βραβείου του 2021 τον Οκτώβριο.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2020.

Η Επιτροπή Νόμπελ ανακοινώνει την ετήσια απόφασή της τον Οκτώβριο. Το βραβείο Ειρήνης και άλλα βραβεία Νόμπελ παρουσιάζονται στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειος του θανάτου του Alfred Nobel.

Διαβάστε επίσης

BLOGS

Oscars 2024: Το συγκινητικό «ευχαριστώ» της Emma Stone στον Γιώργο Λάνθιμο μετά τη βράβευσή της

«Γιώργο, σε ευχαριστώ για το δώρο ζωής», ανέφερε μεταξύ άλλων η ηθοποιός και πρωταγωνίστρια του Poor Things

BLOGS

«Αν χάνεις την ψυχή σου και το ξέρεις, τότε έχεις ακόμα λίγη ψυχή να χάσεις» Charles Bukowski

Ο μεγάλος συγγραφέας και ποιητής Charles Bukowski πέθανε από λευχαιμία στις 9 Μαρτίου 1994

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;