Skip to main content

BLOGS

Νόμπελ Ειρήνης 2021: Το φετινό βραβείο προσελκύει εκατοντάδες υποψηφίους

"Είναι ο τρίτος υψηλότερος συνολικός αριθμός", δήλωσε στο Ρόιτερ ο γραμματέας της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ Olav Njoelstad


Ρόμυ Μελάνι

Λήφθηκαν περίπου 329 υποψηφιότητες για το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, αριθμός που "σαφώς αντικατοπτρίζει την αφθονία των πιεστικών θεμάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο", δήλωσε ο γραμματέας της επιτροπής που ανακοίνωσε τις υποψηφιότητες το βραβείου τη Δευτέρα.

"Είναι ο τρίτος υψηλότερος συνολικός αριθμός", δήλωσε στο Ρόιτερ ο γραμματέας της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ Olav Njoelstad. Το ρεκόρ μέχρι τώρα ήταν 376 υποψήφιοι, που είχαν φτάσει το 2016.

Από το σύνολο του τρέχοντος έτους, οι υποψηφιότητες είναι περίπου 234 για άτομα και 95 για οργανισμούς.

"Αντικατοπτρίζει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης", τόνισε. "Πιθανότατα αντικατοπτρίζει επίσης ότι υπάρχουν πολλές συγκρούσεις που αναζητούν άμεση λύση, πόλεμοι και προβλήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο".

Το Associated Press ανέφερε χθες ότι ανάμεσα στους υποψήφιους για τη φετινή χρονιά, βρίσκονται ο Ρώσος Alexei Navalny, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και η Σουηδή ακτιβίστρια Greta Thunberg, σύμφωνα με τους νορβηγούς νομοθέτες των οποίων οι υποψήφιοι έχουν κερδίσει τα τελευταία χρόνια.

Στις υποψηφιότητες ξεχωρίζει επίσης και το πρόγραμμα COVAX που αναφέρεται στην εξασφάλιση δίκαιης πρόσβασης στα εμβόλια COVID-19 για φτωχές χώρες, όπως και η ακτιβίστρια των δικαιωμάτων των ΗΠΑ Stacey Abrams και οι αντιπρόσωποι της Λευκορωσίας, Sviatlana Tsikhanouskaya, Maria Kolesnikova και Veronika Tsepkalo.

Υποψήφιοι επίσης είναι Οι δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα -γνωστοί με το γαλλικό ακρωνύμιο RSF-, το Διεθνές Δίκτυο Ελέγχου Γεγονότων και η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων.

Στη λίστα βρίσκεται και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο γαμπρός του Jared Kushner και ο αναπληρωτής του Λευκού Οίκου του Kushner, Avi Berkowitz, για τους ρόλους τους στη διαμεσολάβηση συμφωνιών που εξομαλύνουν τις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και αρκετών αραβικών εθνών.

Η πενταμελής επιτροπή πραγματοποίησε την πρώτη της συνεδρίαση την Παρασκευή, δήλωσε ο Νιόελσταντ. Θα συναντιούνται περίπου μία φορά το μήνα για να συζητήσουν τους υποψηφίους πριν από την ανακοίνωση του βραβείου του 2021 τον Οκτώβριο.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2020.

Η Επιτροπή Νόμπελ ανακοινώνει την ετήσια απόφασή της τον Οκτώβριο. Το βραβείο Ειρήνης και άλλα βραβεία Νόμπελ παρουσιάζονται στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειος του θανάτου του Alfred Nobel.

Διαβάστε επίσης

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

BLOGS

Πολύτιμα πράγματα που μάθαμε διαβάζοντας Λουίς Σεπούλβεδα

Μικρός φόρος τιμής,  σε έναν συγγραφέα που ήξερε να φτιάχνει υπέροχες ιστορίες, με αφορμή τα τρία χρόνια από τον θάνατό του

BLOGS

«Ένα όμορφο σώμα χάνεται, αλλά ένα έργο τέχνης δεν πεθαίνει» Leonardo da Vinci

O εκπληκτικός Leonardo da Vinci γεννήθηκε στις 15 Απριλίου 1452 και το πολυποίκιλο και σπουδαίο έργο του μας μαγεύει ακόμα

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 19 Απριλίου

Δεν πρέπει να υποτιμάτε την καρδιά σας μονίμως, αλλά να της δίνετε προτεραιότητα

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Nalyssa Green επιστρέφει με το νέο της single, «Όλα Τα Πάρτυ Του Κόσμου»

Από τον επερχόμενο δίσκο της με τίτλο Πολύ Καλή Στα Πάρτυ