Νόμπελ Ειρήνης 2021: Το φετινό βραβείο προσελκύει εκατοντάδες υποψηφίους

"Είναι ο τρίτος υψηλότερος συνολικός αριθμός", δήλωσε στο Ρόιτερ ο γραμματέας της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ Olav Njoelstad

Ρόμυ Μελάνι

Λήφθηκαν περίπου 329 υποψηφιότητες για το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, αριθμός που "σαφώς αντικατοπτρίζει την αφθονία των πιεστικών θεμάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο", δήλωσε ο γραμματέας της επιτροπής που ανακοίνωσε τις υποψηφιότητες το βραβείου τη Δευτέρα.

"Είναι ο τρίτος υψηλότερος συνολικός αριθμός", δήλωσε στο Ρόιτερ ο γραμματέας της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ Olav Njoelstad. Το ρεκόρ μέχρι τώρα ήταν 376 υποψήφιοι, που είχαν φτάσει το 2016.

Από το σύνολο του τρέχοντος έτους, οι υποψηφιότητες είναι περίπου 234 για άτομα και 95 για οργανισμούς.

"Αντικατοπτρίζει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης", τόνισε. "Πιθανότατα αντικατοπτρίζει επίσης ότι υπάρχουν πολλές συγκρούσεις που αναζητούν άμεση λύση, πόλεμοι και προβλήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by New Straits Times (@nstonline)

Το Associated Press ανέφερε χθες ότι ανάμεσα στους υποψήφιους για τη φετινή χρονιά, βρίσκονται ο Ρώσος Alexei Navalny, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και η Σουηδή ακτιβίστρια Greta Thunberg, σύμφωνα με τους νορβηγούς νομοθέτες των οποίων οι υποψήφιοι έχουν κερδίσει τα τελευταία χρόνια.

Στις υποψηφιότητες ξεχωρίζει επίσης και το πρόγραμμα COVAX που αναφέρεται στην εξασφάλιση δίκαιης πρόσβασης στα εμβόλια COVID-19 για φτωχές χώρες, όπως και η ακτιβίστρια των δικαιωμάτων των ΗΠΑ Stacey Abrams και οι αντιπρόσωποι της Λευκορωσίας, Sviatlana Tsikhanouskaya, Maria Kolesnikova και Veronika Tsepkalo.

Υποψήφιοι επίσης είναι Οι δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα -γνωστοί με το γαλλικό ακρωνύμιο RSF-, το Διεθνές Δίκτυο Ελέγχου Γεγονότων και η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων.

Στη λίστα βρίσκεται και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο γαμπρός του Jared Kushner και ο αναπληρωτής του Λευκού Οίκου του Kushner, Avi Berkowitz, για τους ρόλους τους στη διαμεσολάβηση συμφωνιών που εξομαλύνουν τις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και αρκετών αραβικών εθνών.

Η πενταμελής επιτροπή πραγματοποίησε την πρώτη της συνεδρίαση την Παρασκευή, δήλωσε ο Νιόελσταντ. Θα συναντιούνται περίπου μία φορά το μήνα για να συζητήσουν τους υποψηφίους πριν από την ανακοίνωση του βραβείου του 2021 τον Οκτώβριο.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2020.

Η Επιτροπή Νόμπελ ανακοινώνει την ετήσια απόφασή της τον Οκτώβριο. Το βραβείο Ειρήνης και άλλα βραβεία Νόμπελ παρουσιάζονται στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειος του θανάτου του Alfred Nobel.About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares

Σου αρέσει αυτό που διάβασες;

Ακολούθησέ μας στα social. Κάνε κλικ σε ένα από τα εικονίδια!

0
Shares