Skip to main content

BLOGS

Γυναίκες του πλανήτη που μας δίνουν έμπνευση

Την επόμενη φορά που θα νιώσεις ότι δεν μπορείς να κάνεις κάτι, κοίτα πώς είσαι χιλιοστά από την αλλαγή που θες



 

Από τo ballroom του Χόλιγουντ έως το πάτωμα της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι γυναίκες σήμερα κάνουν ηχηρή την παρουσία τους. Το 2021, το χάσμα μπορεί να εξακολουθεί να υπάρχει μεταξύ ανδρών και γυναικών - και ακόμη περισσότερο μεταξύ διαφορετικών φυλετικών ομάδων - αλλά με κινήματα όπως το #MeToo και το#Time'sUp διατηρώντας δυναμικά τον παλμό, όλο και περισσότερες γυναίκες ασχολούνται με την πολιτική από ποτέ και οι γυναίκες είναι επίσης πιο ισχυρές από ποτέ. Ας δούμε μερικές από τις πιο ισχυρές γυναίκες στον κόσμο το 2021 που μας φορτίζουν θετικά και ανοίγουν νέους δρόμους.
«Νομίζω ότι οι γυναίκες είναι πολύ ισχυρές και νομίζω ότι είμαστε πιο ισχυρές μαζί παρά χωριστά». - Zendaya


Kamala Harris: Η πρωτοπόρος
Όταν η Χάρις έβαλε το χέρι της στη Βίβλο στις 20 Ιανουαρίου 2021, έγραψε ιστορία σε τρία επίπεδα: Aνοιξε το δρόμο ως η πρώτη Μαύρη, πρώτη Αμερικανίδα της Νοτίου Ασίας και πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρος. Πριν από την πανδημία, η έλλειψη ισότητας των φύλων στην πολιτική σήμαινε ότι η πολιτική εξουσία είχε ακόμη ένα χάσμα μεταξύ των δύο φύλων, ένα 75% για να κλείσει: το μεγαλύτερο χάσμα από τους τέσσερις δείκτες στην Παγκόσμια Έκθεση για το Φύλο 2020 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Αφού επιβεβαιώθηκε ως εκλεγμένη αντιπρόεδρος η Καμάλα Χάρις μίλησε στο έθνος από το Wilmington του Delaware, λέγοντας: “Ενώ μπορεί να είμαι η πρώτη γυναίκα σε αυτό το γραφείο, δεν θα είμαι η τελευταία, γιατί κάθε μικρό κορίτσι που παρακολουθεί απόψε βλέπει ότι αυτή είναι μια χώρα με δυνατότητες”.


Amanda Gorman: Η ήρεμη δύναμη
Η Καμάλα Χάρις δεν ήταν η μόνη γυναίκα που έκανε ιστορία στο Capitol Hill  εκείνη την ημέρα. Η σκηνή μοιράστηκε με την 22χρονη Amanda Gorman, την πρώτη Εθνικά Βραβευμένη νεαρή ποιήτρια των ΗΠΑ, η οποία έγινε η νεότερη ποιήτρια που παρουσιάστηκε σε προεδρικά εγκαίνια. Η Gorman έγραψε ιστορία ξανά τον Φεβρουάριο, όταν έγινε η πρώτη ποιήτρια που έδωσε περφόμανς στο Super Bowl, διαβάζοντας το ποίημα της Chorus of the Captains. Σήμερα, 8 Μαρτίου, θα βρίσκεται σε μια διεθνή συνομιλία για τη γυναικεία ημέρα μεταξύ της Hillary Clinton και της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi.


Emma Watson: Το κορίτσι που μπορεί
Μία από τις νεότερες φωνές της σύγχρονης γενιάς του φεμινισμού, η ηθοποιός τράβηξε την προσοχή όλων με την εμπνευσμένη ομιλία της στα Ηνωμένα Έθνη ξεκινώντας έτσι μια νέα πρωτοβουλία για την ισότητα των φύλων. “Καμία χώρα στον κόσμο δεν μπορεί ακόμη να πει ότι έχει επιτύχει την ισότητα των φύλων. Αυτά τα δικαιώματα θεωρώ ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά τυχαίνει να είμαι μία από τις τυχερές. Η ζωή μου είναι ένα απόλυτο προνόμιο γιατί οι γονείς μου δεν με αγαπούσαν λιγότερο γιατί γεννήθηκα κόρη. Το σχολείο μου δεν με περιόρισε γιατί ήμουν κορίτσι. Οι μέντορές μου δεν πίστευαν ότι θα πήγαινα λιγότερο μακριά γιατί θα μπορούσα να γεννήσω ένα παιδί μια μέρα. Αυτοί οι μέντορες ήταν οι πρέσβεις της ισότητας των φύλων που με έκαναν αυτό που είμαι σήμερα. Μπορεί να μην το γνωρίζουν, αλλά είναι οι ακούσιες φεμινίστριες που αλλάζουν τον κόσμο σήμερα. Και χρειαζόμαστε περισσότερα από αυτά". Η δουλειά της Watson για τον ΟΗΕ μας υπενθύμισε σε όλους ότι ο φεμινισμός δεν είναι απλώς ένας αγώνας για τις γυναίκες, αλλά και για τους άνδρες να συμμετάσχουν. Από τότε, ξεκίνησε το κίνημα #HeForShe, το δικό της φεμινιστικό κλαμπ βιβλίων και πολλές συζητήσεις για το τι σημαίνει να είσαι φεμινίστρια σήμερα.

Alexandria Ocasio-Cortez: Η επαναστάτρια
«Δεν είναι τυχαίο ότι, σε κάθε κύκλο, ο "boogeyman" των Δημοκρατών είναι γυναίκα», δήλωσε η Alexandria Ocasio-Cortez (ή AOC όπως την αποκαλούν οι followers της) στο Vanity Fair. «Πριν από μερικούς κύκλους, ήταν η Pelosi. Επειτα ήταν η Hillary και τώρα είμαι εγώ. "Το γεγονός ότι η AOC είναι νεαρή γυναίκα και έγχρωμο πρόσωπο είναι σίγουρα ένα ζήτημα για πολλούς Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι συχνά την απορρίπτουν λέγοντας «απλώς τουιτάρει». Όμως, η νεότερη γυναίκα που εκλέχθηκε ποτέ στο Κογκρέσο, ίσως δεν αρέσει, περισσότερο γιατί είναι χωρίς ντροπή αλλά με παρρησία ο εαυτός της. Από τις εκλογές της το 2018, η AOC δεν έχει αποχωρήσει από τις προοδευτικές πολιτικές της και δεν έχει κανένα πρόβλημα να ντροπιάσει τους Ρεπουμπλικάνους και τους συμμάχους τους κατά τη διάρκεια των αριστοκρατικών της επιδόσεων στην ώρα των ερωτήσεων. Μια δημοκρατική σοσιαλίστρια που δεν παίζει το πολιτικό παιχνίδι όπως το βρήκε, αλλά το παίζει αποκλειστικά με τους όρους της. Χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και παίζει το πρόσφατο δημοφιλές διαδικτυακό παιχνίδι Among Us για να επικοινωνήσει με τους ψηφοφόρους. Στοχεύει ψηλά, όπως με τη ριζοσπαστική Πράσινη Νέα Συμφωνία, και όχι με μια συμβιβασμένη μετριότητα, και επιμένει ότι κι οι άλλοι πολιτικοί πρέπει να τη συναντήσουν εκεί. Παλεύει σκληρά, γελάει πολύ και χορεύει ανόητα και για πολλούς είναι το λαμπρότερο αστέρι στο μέλλον της Αμερικής.


Chloé Zhao: Στην κορυφή με ενσυναίσθηση
Στα Βραβεία Golden Globes στις 28 Φεβρουαρίου, η Zhao έγινε η πρώτη γυναίκα της Ασίας και δεύτερη γυναίκα που κέρδισε το βραβείο για την καλύτερη σκηνοθέτρια, για την ταινία Nomadland. Οι Ασιάτες σε όλο τον κόσμο αντέδρασαν με «χαρούμενα δάκρυα» καθώς η Chloe Zhao έγραψε ιστορία στα Βραβεία Golden Globes, ενώ πολλοί διαδικτυακά την επαίνεσαν για το ότι ήταν «τεράστια έμπνευση για νεαρά κορίτσια της Ασίας», προσθέτοντας ότι ήταν «νίκη για τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο». Κι η Zhao ανταποκρίθηκε λέγοντας: «Η συμπόνια είναι η κατάρρευση όλων των εμποδίων μεταξύ μας - μια καρδιά δεμένη με καρδιά. Ο πόνος σου είναι ο πόνος μου. Το συναίσθημα είναι αναμεμιγμένο και μοιράζεται μεταξύ μας. Αυτός είναι κι ο λόγος που ερωτεύομαι να κάνω ταινίες και να διηγούμαι ιστορίες».


Sheryl Sandberg: Η θέληση στην ηγεσία
Η Sandberg είναι σήμερα η διευθύνουσα σύμβουλος του Facebook και συγγραφέας του best seller βιβλίου "Lean In: Women, Work και the Will to Lead". Υπεύθυνη  για την ανάπτυξη, το σχεδιασμό, τη λειτουργία και τη βελτίωση των συστημάτων που δημιουργούν τα προϊόντα της εταιρείας. Πριν γίνει COO του Facebook, η Sandberg διετέλεσε αντιπρόεδρος των παγκόσμιων διαδικτυακών πωλήσεων και δραστηριοτήτων της Google. Ως COO του Facebook, ανέδειξε την εταιρεία. Το Facebook, το οποίο προηγουμένως είχε υποστεί ζημία 56 εκατομμυρίων δολαρίων, βελτιώθηκε και κέρδισε 22,1 δισεκατομμύρια δολάρια, υπό την ηγεσία της Sandberg. Η Sandberg αύξησε επίσης τα έσοδα από τις διαφημίσεις του Facebook κατά 38%, αφού λάνσαρε την υπηρεσία κοινωνικών μέσων ως διαφημιστική πλατφόρμα για μικρές επιχειρήσεις. Η Sandberg έγινε η πρώτη γυναίκα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας το 2012. Το 2014, η Sandberg κατέληξε στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes λόγω του υψηλού μεριδίου της στο Facebook. Το τρέχον networth της σήμερα, είναι 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια.


Naomi Osaka: Η πρωταθλήτρια ακτιβίστρια
Εάν δεν έχεις κάνει check in στην 23χρονη Naomi Osaka από τότε που έσπασε τα ρεκόρ στη διεθνή σκηνή τένις το 2018 - όταν νίκησε τη Serena Williams στον τελικό των γυναικών των ΗΠΑ Open και έκλαψε σιωπηλά στο γήπεδο καθώς χλευάσθηκε, νικώντας ένα από τα είδωλά της - ίσως να μην αναγνωρίζεις τις αυτοπεποίθηση και την ειλικρίνεια στην γυναίκα που έχει γίνει σήμερα. Η τρεις φορές πρωταθλήτρια του Grand Slam, που εκπροσωπεί την Ιαπωνία αλλά μεγάλωσε στις ΗΠΑ, είναι συχνά στο TikTok και στο Twitter, έχει εμπνεύσει έναν χαρακτήρα Manga και ήταν ένας από τους πέντε αποδέκτες του βραβείου Sportsperson of the Year 2020 του Sports Illustrated, κυρίως για αυτήν της την απόφαση να λάβει θέση ενάντια στη φυλετική αδικία τον τελευταίο χρόνο.
Στο τουρνουά του US Open, η Οζάκα φορούσε επτά διαφορετικές μάσκες προσώπου - κάθε μια με το όνομα ενός θύματος αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ. Χρησιμοποιώντας την παγκόσμια πλατφόρμα της για κοινωνικό ακτιβισμό με έναν τόσο ορατό τρόπο, είναι σαφές ότι η Οζάκα βρήκε τη φωνή της και μόλις ξεκίνησε.
Το πιο αξιοσημείωτο επίτευγμα: Το 2020, η Οζάκα έγινε η αθλήτρια με την υψηλότερη αμοιβή στην ιστορία, κερδίζοντας το απίστευτο νούμερο των 37,4 εκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ σε μόλις 12 μήνες.

 

Διαβάστε επίσης

BLOGS

«Η πιο βαθιά σχέση που θα έχουμε ποτέ είναι αυτή με τον εαυτό μας» Shirley MacLean

Λαμπερή όπως πάντα, η Shirley MacLean γιορτάζει τα 90 της χρόνια

BLOGS

Ripley: Ο ταλαντούχος κύριος Scott στην καλύτερη τηλεοπτική διασκευή των τελευταίων ετών

Εντυπώσεις από την τηλεοπτική διασκευή του κλασικού noir μυθιστορήματος της Patricia Highsmith, που βάζει το Netflix ξανά στο παιχνίδι. 

BLOGS

"Το πιο ρομαντικό που μπορείς να κάνεις για κάποιον είναι να βρεθείς κοντά του όταν σε χρειάζεται" James McAvoy

Γοητευτικός, ταλαντούχος και φιλάνθρωπος – ένας ευγενικός υπερήρωας!

Προτεινόμενα

FASHION RADAR

Lingerie Dress: Το φόρεμα που λατρεύουν οι Γαλλίδες

Ύφασμα απαλό σαν μετάξι και γραμμή που κολακεύει το σώμα

BEAUTY NEWS

Θέλεις τέλεια φρύδια; Η Selena Gomez ξέρει το μυστικό

Δοκίμασε το trend που θέλει τα φρύδια καλοσχηματισμένα και πυκνά