71% της Γης μας καλύπτεται από νερό – ας το προστατεύσουμε

8 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών – save the oceans

Αγγελική Λάλου

 

«Η ομορφιά και το μυστήριο του ωκεανού, γεμίζει τη ζωή μας με θαύματα, πολύ πέρα από τη φαντασία μας», M. L. Borges, By The Sea.

Η Ημέρα των Ωκεανών δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στις 8 Ιουνίου 1992 στο Ρίο ντε Τζανέιρο στο Παγκόσμιο Φόρουμ, μια παράλληλη εκδήλωση στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη (UNCED) που έδωσε την ευκαιρία σε μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) και την κοινωνία των πολιτών να εκφράσουν τις απόψεις τους για περιβαλλοντικά θέματα.

Διακήρυξη της Ημέρας των Ωκεανών

Η Διακήρυξη ήταν εμπνευσμένη από μια εκδήλωση που διοργανώθηκε εκείνη την ημέρα από το Ινστιτούτο Ωκεανών του Καναδά και υποστηρίχθηκε από την Καναδική Κυβέρνηση: «OCEANS DAY AT GLOBAL FORUM - THE BLUE PLANET». Το πρόγραμμα περιελάμβανε διεθνείς εμπειρογνώμονες, ηγέτες της γνώμης και εκείνους που ήταν σε θέση να μιλήσουν για τη συμβολή των ωκεανών στη διατήρηση του Γαλάζιου Πλανήτη.

Η δεύτερη πλήρως εικονική γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας των Ωκεανών των Ηνωμένων Εθνών, στις 8 Ιουνίου 2021, θα αναδείξει το θέμα Ο Ωκεανός: Ζωή και κίνδυνοι.

Παράγεται από το Τμήμα Υποθέσεων Ωκεανού και το Δίκαιο της Θάλασσας (DOALOS) του Γραφείου Νομικών Θεμάτων των Ηνωμένων Εθνών, σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Oceanic Global, και παρουσιάζοντας τον συνεργάτη Blancpain, υποστηριζόμενο από τη La Mer, φέτος η εκδήλωση θα ρίξει φως στο θαύμα του ωκεανού και πώς είναι η πηγή της ζωής μας, υποστηρίζοντας την ανθρωπότητα και κάθε άλλο οργανισμό στη Γη.

Στις 8 Ιουνίου 2021, θα ακούσουμε περισσότερους από 40 ηγέτες σκέψης, διασημότητες, θεσμικούς εταίρους, κοινοτικές φωνές, επιχειρηματίες και εμπειρογνώμονες μεταξύ βιομηχανιών, όπως: φωνές της κοινότητας, επιχειρηματίες και εμπειρογνώμονες μεταξύ βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένων πολλών γνωστών και διακεκριμένων ονομάτων.

The Ocean: Ζωή και βιοποριστικά μέσα

Ο ωκεανός καλύπτει πάνω από το 70% του πλανήτη. Είναι η πηγή της ζωής μας, που υποστηρίζει τη διατροφή της ανθρωπότητας και αυτή κάθε άλλου οργανισμού στη γη.

Ο ωκεανός παράγει τουλάχιστον το 50% του οξυγόνου του πλανήτη, φιλοξενεί το μεγαλύτερο μέρος της βιοποικιλότητας της γης και είναι η κύρια πηγή πρωτεϊνών για περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο άτομα σε όλο τον κόσμο. Για να μην αναφέρουμε, ο ωκεανός είναι το κλειδί για την οικονομία μας, με περίπου 40 εκατομμύρια άτομα να απασχολούνται σε βιομηχανίες με βάση τον ωκεανό έως το 2030.

Παρόλο που όλα τα οφέλη του, ο ωκεανός χρειάζεται τώρα υποστήριξη.

Με το 90% των μεγάλων πληθυσμών ψαριών να εξαντλούνται και το 50% των κοραλλιογενών υφάλων να καταστρέφονται, παίρνουμε περισσότερα από τον ωκεανό από ό,τι μπορεί να αναπληρωθεί. Για να προστατέψουμε και να συντηρήσουμε τον ωκεανό και ό, τι συντηρεί, πρέπει να δημιουργήσουμε μια νέα ισορροπία, ριζωμένη στην αληθινή κατανόηση του ωκεανού και πώς σχετίζεται η ανθρωπότητα με αυτόν. Πρέπει να οικοδομήσουμε μια σύνδεση με τον ωκεανό που είναι χωρίς αποκλεισμούς, καινοτόμο και ενημερωμένο από μαθήματα του παρελθόντος.

Δες εδώ όλες τις δράσεις της μέρας: Home - UN World Oceans Day

Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών και Greenpeace

Με αφορμή τη σημερινή μέρα διαβάζουμε στη σελίδα της Greenpeace: «Τριάντα χρόνια τώρα, στην Greenpeace τιμούμε τις θάλασσες και τις υπερασπιζόμαστε από την πρώτη μέρα της ίδρυσής μας, αναδεικνύοντας όλες τις πτυχές των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, αποκαλύπτοντας περιβαλλοντικά εγκλήματα που υποβαθμίζουν τα ελληνικά νερά και προωθώντας συγκεκριμένες λύσεις για την προστασία τους.

Αναδείξαμε πρώτοι τις απειλές και ήρθαμε αντιμετωποι με τους υπαίτιους της υποβάθμισης των θαλασσών. Η θάλασσα μας δίνει ζωή, παρόλο που την καταστρέφουμε και την αφήνουμε απροστάτευτη. Ως αποτέλεσμα, πολλά θαλάσσια είδη έχουν χαθεί για πάντα ή βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης. Οι πρώτες κιόλας δράσεις μας το 1991 ήταν για το ζήτημα της πετρελαϊκής ρύπανσης. Ήταν μία εκστρατεία που μας απασχόλησε για μία δεκαετία, ενώ ήμασταν το πρώτο γραφείο της Greenpeace που ασχολήθηκε συστηματικά με το ζήτημα αυτό. Ήμασταν από τις πρώτες οργανώσεις που αναδείξαμε την υπεραλίευση ως μία από τις σημαντικότερες απειλές των θαλασσών και ήρθαμε αντιμετωποι με αλιείς που καταστρέφουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα, συλληφθήκαμε και δικαιωθήκαμε στο δικαστήριο. Αποκαλύψαμε το μέγεθος της πλαστικής ρύπανσης στις ελληνικές θάλασσες και ακτές, ευαισθητοποιώντας τον κόσμο για τις πραγματικές αιτίες αυτής της απειλής.

Διάβασε εδώ περισσότερα Η Greenpeace υπερασπίζεται τις θάλασσες 30 χρόνια - Greenpeace Ελλάδα

 

Cover photo: Shailene Woodley on the Esperanza. © Shane Gross / GreenpeaceAbout us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares