Skip to main content

BLOGS

Ένα σπάνιο ψάρι με διάφανο κεφάλι εντυπωσιάζει την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα (vid)

Σύμφωνα με το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ενυδρείων του Monterey Bay, το Macropinna microstoma έχει καταγραφεί μόλις εννέα φορές σε καταδύσεις 



Ένα νέο βίντεο με ένα άγριο ψάρι με διάφανο κεφάλι δημοσίευσε το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ενυδρείων του Monterey Bay, ή αλλιώς MBARI.

Ένα τηλεκατευθυνόμενο όχημα κατέγραψε πλάνα του ψαριού Macropinna microstoma κατά τη διάρκεια αποστολής του ερευνητικού σκάφους Rachel Carson στον κόλπο Monterey, στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνια την περασμένη εβδομάδα.

Αυτό που ξεχωρίζει στο ψάρι είναι το διαφανές κεφάλι του και τα λαμπερά πράσινα μάτια στο εσωτερικό του. Το ψάρι, μάλιστα, μπορεί να κοιτάξει προς τα πάνω μέσα από το δικό του μέτωπο για να εντοπίσει το θήραμά του.

«Τα τηλεχειριζόμενα οχήματα Ventana και Doc Ricketts της MBARI έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 5.600 καταδύσεις και έχουν καταγράψει περισσότερες από 27.600 ώρες βίντεο, ωστόσο έχουμε συναντήσει αυτό το ψάρι μόνο εννέα φορές», ανέφερε το MBARI σε σχετική του ανακοίνωση.

Το πλάσμα των βαθέων υδάτων έχει συνηθίσει να λειτουργεί στο σκοτάδι και τα ασυνήθιστα μάτια του το βοηθούν να βρει τροφή σε αυτές τις συνθήκες. Το ψάρι έχει μήκος 6 ίντσες (15 εκατοστά), ενώ οι δύο μικρές εσοχές στο πρόσωπό του είναι στην πραγματικότητα οσφρητικά όργανα, δηλαδή ρουθούνια.

Το Macropinna microstoma  ήταν ένα ψάρι που γοήτευε για τους ερευνητές του MBARI εδώ και αρκετό καιρό. Αρχικά, οι επιστήμονες πίστευαν ότι τα σωληνοειδή μάτια του ψαριού μπορούσαν να δουν μόνο προς τα πάνω από το κεφάλι του, όμως ένα paper που δημοσιεύτηκε το 2009 περιέγραφε πώς τα μάτια του μπορούσαν να περιστρέφονται μέσα στο διαφανές του κεφάλι, με αποτέλεσμα αυτό να έχει ιδιαίτερα καλή όραση πολλαπλών επιπέδων.

Δείτε εδώ ένα βίντεο όπου εμφανίζεται το Macropinna microstoma:

https://youtu.be/RM9o4VnfHJU

Διαβάστε επίσης

BLOGS

«Η πιο βαθιά σχέση που θα έχουμε ποτέ είναι αυτή με τον εαυτό μας» Shirley MacLean

Λαμπερή όπως πάντα, η Shirley MacLean γιορτάζει τα 90 της χρόνια

BLOGS

Ripley: Ο ταλαντούχος κύριος Scott στην καλύτερη τηλεοπτική διασκευή των τελευταίων ετών

Εντυπώσεις από την τηλεοπτική διασκευή του κλασικού noir μυθιστορήματος της Patricia Highsmith, που βάζει το Netflix ξανά στο παιχνίδι. 

BLOGS

"Το πιο ρομαντικό που μπορείς να κάνεις για κάποιον είναι να βρεθείς κοντά του όταν σε χρειάζεται" James McAvoy

Γοητευτικός, ταλαντούχος και φιλάνθρωπος – ένας ευγενικός υπερήρωας!

Προτεινόμενα

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Cupcakes-λαγουδάκια για να γιορτάσετε το Πάσχα

Δημιουργήστε τα δικά σας γλυκά έθιμα αυτό το Πάσχα

CELEBS

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Παντρεύεται στην Ελλάδα!

Πότε και πού θα γίνει ο γάμος του κορυφαίου μπασκετμπολίστα