Skip to main content

BLOGS

Οι ακτιβίστριες που έκλεψαν την παράσταση στο Φεστιβάλ Καννών

Οι γυναικοκτονίες αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία έδωσαν το παρών τους στο λαμπερό κινηματογραφικό φεστιβάλ



Angélique, Evelyne, Sofya, Nadia… Ένα τεράστιο πανό με τα ονόματα των θυμάτων γυναικοκτονιών στη Γαλλία ξεδιπλώθηκε αυτή την Κυριακή στο κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ των Καννών από μέλη μιας φεμινιστικής κολεκτίβας, Les colleuses (οι αφισοκολλήτριες), προς τιμήν ενός ντοκιμαντέρ που παρουσιάστηκε εκείνο το απόγευμα στην Κρουαζέτα.

https://www.instagram.com/p/Cd6kh2JgQdY/

Αυτά είναι τα πρώτα ονόματα ή οι ταυτότητες 129 γυναικών που δολοφονήθηκαν «από το τελευταίο Φεστιβάλ των Καννών» τον Ιούλιο του 2021, τα οποία εκτέθηκαν στα σκαλιά του χώρου του φεστιβάλ. Ντυμένες στα μαύρα, οι ακτιβίστριες πόζαραν στη συνέχεια, με υψωμένες γροθιές, προτού χρησιμοποιήσουν καπνογόνα, καλύπτοντας το κόκκινο χαλί με μαύρο καπνό.

https://www.instagram.com/p/Cd5ZPMCIH4f/

Με τον Raymond Depardon

Τη σκηνή απαθανάτισε ο φωτογράφος Raymond Depardon. Ο γιος του Simon σκηνοθέτησε, με τη Marie Perennès, το Riposte féministe. Αυτό το ντοκιμαντέρ ακολουθεί αυτές τις ακτιβίστριες να κολλούν, συχνά τη νύχτα, μηνύματα στους τοίχους των πόλεων για να καταγγείλουν την έμφυλη βία, την παρενόχληση στον δρόμο και να φέρνουν μηνύματα υποστήριξης στα θύματα σεξουαλικής επίθεσης. Πριν από την προβολή της ταινίας, που παρουσιάστηκε σε ειδική συνεδρία, οι «αφισοκολλήτριες» σήκωσαν ξανά τις γροθιές τους όταν ο σκηνοθέτης φώναξε το μικρό τους όνομα.

https://www.instagram.com/p/Cd5X0bVginu/

Μια ακόμη φεμινιστική γροθιά σηματοδότησε το 75ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών: μια ακτιβίστρια που κατήγγειλε τους βιασμούς που διέπραξαν Ρώσοι στην Ουκρανία έσκασε στο κόκκινο χαλί την Παρασκευή, προτού σταματήσει από την ασφάλεια. Η δράση διεκδικήθηκε στη συνέχεια από το κίνημα Scum, το οποίο αυτοπροσδιορίζεται ως «ριζοσπαστικό» φεμινιστικό.

https://www.instagram.com/p/Cdz9Oh7DFDU/

Cover photo: Petros Giannakouris/AP/SIPA

Διαβάστε επίσης

BLOGS

Ripley: Ο ταλαντούχος κύριος Scott στην καλύτερη τηλεοπτική διασκευή των τελευταίων ετών

Εντυπώσεις από την τηλεοπτική διασκευή του κλασικού noir μυθιστορήματος της Patricia Highsmith, που βάζει το Netflix ξανά στο παιχνίδι. 

BLOGS

"Το πιο ρομαντικό που μπορείς να κάνεις για κάποιον είναι να βρεθείς κοντά του όταν σε χρειάζεται" James McAvoy

Γοητευτικός, ταλαντούχος και φιλάνθρωπος – ένας ευγενικός υπερήρωας!

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

Προτεινόμενα

CELEBS

Πάνος Μουζουράκης - Μαριλού Κόζαρη: Η αποκάλυψη για τη βάφτιση της κόρης τους

Η ατάκα του καλλιτέχνη που αιφνιδίασε τους ρεπόρτερ

CELEBS

Ελεονώρα Μελέτη: «Ως παρουσιάστρια βγάζω περισσότερα από ό,τι ένας ευρωβουλευτής»

Όσα είπε για την υποψηφιότητά της στον Νίκο Χατζηνικολάου