Skip to main content

BLOGS

«Ομορφιά σημαίνει να είσαι καλός άνθρωπος και να είσαι εκεί για τους άλλους» Tatjana Patitz

Η είδηση του θανάτου της Tatjana Patitz έκανε τον κόσμο μας λιγότερο όμορφο



Γοητευτική, πανέμορφη, διεθνώς αναγνωρισμένη, η είδηση του θανάτου της στις 11 Ιανουαρίου βύθισε στη θλίψη τον χώρο της ομορφιάς και των media. Η Tatjana Patitz γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1966 και ήταν Γερμανίδα μοντέλο και ηθοποιός που απέκτησε διεθνή προβολή τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 εκπροσωπώντας σχεδιαστές μόδας σε πασαρέλες και σε περιοδικά όπως το Elle, το Harper's Bazaar και το Vogue. Η Patitz ήταν ένα από τα top 5 supermodels που εμφανίστηκαν στο μουσικό βίντεο του 1990 "Freedom! '90" του George Michael, και είχε διακριθεί για τα editorials, τη διαφήμιση και την τέχνη σε έργα των φωτογράφων Herb Ritts και Peter Lindbergh.

Στο βιβλίο Models of Influence: 50 Women Who Reset The Course of Fashion, ο συγγραφέας Nigel Barker έκανε μια ανασκόπηση της καριέρας της Patitz κατά τη διάρκεια της εποχής του supermodel στις δεκαετίες του 1980 και του 1990, γράφοντας ότι διέθετε έναν εξωτισμό και ένα ευρύ συναισθηματικό εύρος που την ξεχώριζε από συνομήλικες της. Στα απομνημονεύματά της το 2012, η δημιουργική διευθύντρια της Vogue Grace Coddington θεώρησε την Patitz ως ένα από τα αρχικά σούπερ μόντελ και απαραίτητη στις φωτογραφίες και στην πασαρέλα. Το Harper's Bazaar έγραψε: «Πράγματι, τα χαρακτηριστικά της Patitz σχεδόν μπερδεύουν. Όπως η Garbo ή η Mona Lisa, τα ανεξήγητα χαρίσματα της γραμμής και της φωταύγειας αψηφούν έναν κλασικό ορισμό». Το έργο της Patitz γεφύρωσε τις εποχές της δεκαετίας του 1980 και της μινιμαλιστικής δεκαετίας του 1990 με έναν διαρκή τρόπο, όπως κατέληξε ο Barker, «Οι πιο διαρκείς εικόνες της είναι όταν έμοιαζε πραγματικά με τον εαυτό της». Η συγγραφέας Linda Sivertsen σημείωσε ότι η Patitz είναι εξαιρετικά υπεύθυνος για την καθιέρωση της αποδοχής της αγαλματένιας και καμπυλωτής ομορφιάς σε μια βιομηχανία που έδινε εξαιρετική σημασία στις αδύνατες ή πολύ λεπτές φιγούρες.

Η Patitz ήταν μανιώδης ιππέας που συνέχισε το δια βίου πάθος της για τα ζώα και το περιβάλλον κάνοντας εκστρατεία για οικολογικούς σκοπούς και δικαιώματα των ζώων. Η αυτοαποκαλούμενη εκλεκτική και μποέμ σχεδιαστική της αισθητική για την αρχιτεκτονική κατοικιών και το ντιζάιν κατοικιών στην πολιτεία της Καλιφόρνια αναγνωρίστηκε διεθνώς.

Σε μια συνέντευξη του 2019 για το 63Magazine της Mercedes-AMG, η Patitz δήλωσε: "Ο γιος μου είναι η πηγή της ευτυχίας μου στη ζωή. Οι φίλοι μου, τα ζώα μου και η φύση μου δίνουν ισορροπία και ικανοποίηση - την αίσθηση ότι είμαι συνδεδεμένος... Θα ήθελα να γίνει ένα άτομο με συμπόνια με μεγάλη καρδιά στον κόσμο. Ο Jonah πρέπει πάντα να έχει την αυτοπεποίθηση να είναι ο εαυτός του και να ενσαρκώνει και να εκφράζει τη δική του στάση και απόψεις... Έχοντας συμπόνια και φροντίδα για οτιδήποτε υπάρχει. Για τον πλανήτη μας, τα ζώα, τη φύση και τους ανθρώπους». Η Patitz, η οποία ήταν επίσης χορτοφάγος, μοιράστηκε τη φιλοσοφία της σχετικά με το να μεγαλώνει στη βιομηχανία ομορφιάς, μόδας και ψυχαγωγίας: «Είμαι περήφανη για τις ρυτίδες μου, μου ανήκουν. Το να μεγαλώνεις είναι όμορφο. Γίνεσαι πιο σοφός και πιο ώριμος. Για μένα, το να χαρίσεις ή να αλλάξεις αυτό το δώρο δεν είναι επιλογή... Ομορφιά σημαίνει να είσαι καλός άνθρωπος και να είσαι εκεί για τους άλλους. Κατά τη γνώμη μου , η ομορφιά δεν είναι μόνο η εμφάνιση, αλλά όλα όσα συνθέτουν έναν άνθρωπο».

 https://www.instagram.com/p/CnTHKGau1MN/

Στις 11 Ιανουαρίου 2023, η Patitz πέθανε από καρκίνο του μαστού, στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια, σε ηλικία 56 ετών.

Με αφορμή την είδηση του θανάτου της, θυμόμαστε μερικές από τις φράσεις της:

«Μου άρεσε να κάνω το "Rising Sun". Μπήκα στην ψυχολογία γιατί της άρεσε να την πνίγουν και να την δένουν σε πλαστικές σακούλες. Έχει να κάνει με χαμηλή αυτοεκτίμηση».

 

«Πιστεύω στο να γερνάς όμορφα».

 

«Ποτέ δεν λιμοκτονούσα».

 https://www.instagram.com/p/CnTN5VkP_ja/

«Ορισμένα μοντέλα είναι από τη φύση τους πολύ αδύνατα, αλλά αν δεν είναι από τη φύση τους έτσι, τότε αυτό που κάνουν αυτά τα κορίτσια στην υγεία τους για να ταιριάζουν... Το να είσαι νούμερο μηδέν ή δύο όταν είσαι ψηλός είναι απίστευτο για μένα».

 

«Θέλω να κάνω περισσότερα ντοκιμαντέρ και να ταξιδέψω σε μέρη που δεν έχω πάει. Εκεί πιστεύω ότι μπορώ να ολοκληρωθώ».

 

«Μερικές φορές νιώθω μοναξιά, αλλά είναι ωραίο να είμαι μόνη».

 https://www.instagram.com/p/CnS46XOt_Cq/

«Θα ήταν ωραίο να επιτρεπόταν στα μοντέλα να έχουν πιο υγιές βάρος - για τα μοντέλα και για τις νεαρές γυναίκες που τα προσέχουν. Να είμαστε αθλητικοί και υγιείς και να μοιάζουμε με γυναίκες».

 

«Οι συσκευές μικρορεύματος είναι πραγματικά πολύ καλές επειδή διεγείρουν τους μυς, αλλά δεν είμαι μεγάλος οπαδός των ενέσιμων. Δεν ξέρεις τι θα κάνουν στο πρόσωπό σου μακροπρόθεσμα».

 

«Δεν θα μου άρεσε να είμαι σε ένα αεροπλάνο κάθε μέρα».

Διαβάστε επίσης

BLOGS

«Η πιο βαθιά σχέση που θα έχουμε ποτέ είναι αυτή με τον εαυτό μας» Shirley MacLean

Λαμπερή όπως πάντα, η Shirley MacLean γιορτάζει τα 90 της χρόνια

BLOGS

Ripley: Ο ταλαντούχος κύριος Scott στην καλύτερη τηλεοπτική διασκευή των τελευταίων ετών

Εντυπώσεις από την τηλεοπτική διασκευή του κλασικού noir μυθιστορήματος της Patricia Highsmith, που βάζει το Netflix ξανά στο παιχνίδι. 

BLOGS

"Το πιο ρομαντικό που μπορείς να κάνεις για κάποιον είναι να βρεθείς κοντά του όταν σε χρειάζεται" James McAvoy

Γοητευτικός, ταλαντούχος και φιλάνθρωπος – ένας ευγενικός υπερήρωας!

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department