Skip to main content

BLOGS

Ένα βήμα πριν την αποκάλυψη: είσαι έτοιμη για το τέλος του κόσμου;

Όταν ο Shyamalan συνάντησε τον Paul Tremblay διαιωνίζοντας το δίλημμα «τι είναι καλύτερο το βιβλίο ή η ταινία»



Αν το δικό σου δίλημμα είναι αν είναι προτιμότερο να δεις την τελευταία ταινία του M. Night Shyamalan «Χτύπος στην καμπίνα» ή να διαβάσεις το βιβλίο πάνω στο οποίο έχει βασιστεί, δηλαδή το «Ένα βήμα πριν την αποκάλυψη» του Paul Tremblay, η απάντησή μας είναι ξεκάθαρα και τα δύο! Η ζωή είναι πολύ μικρή για τέτοιου είδους διλήμματα. Γιατί να πρέπει να διαλέξεις ανάμεσα σε ένα best seller βιβλίο, βραβευμένο με LOCUS και BRAM STOKER, συναρπαστικό διαμαντάκι της λογοτεχνίας τρόμου και ανάμεσα σε ένα θρίλερ σκηνοθετημένο από ένα κορυφαίο δημιουργό, όταν μπορείς να χαρείς ξεχωριστά και τις δύο απολαύσεις. Αν αγαπάς την αγωνία, το σασπένς, αυτή τη στιγμή έχεις τη δυνατότητα να επισκεφθείς μια κινηματογραφική αίθουσα και να χαθείς στο συγκλονιστικό σύμπαν του «Χτύπος στην καμπίνα» αλλά μπορείς πρώτα ή μετά την ταινία να μπεις σε ένα βιβλιοπωλείο ή να παραγγείλεις το βιβλίο που ενέπνευσε την ταινία – μπορείς επίσης να το κάνεις δώρο στο ραντεβού ή τη φίλη σου που σε έστησε/ ήρθε στα μισά της ταινίας/ ή δεν ήρθε καθόλου. Μπορείς ακόμα να διοργανώσεις μια θεματική βραδιά που όσοι είδαν την ταινία μπορούν να κονταροχτυπηθούν με όσους το διάβασαν και οι δύο ομάδες μαζί να βρείτε τις διαφορές.

Αλλά ας μιλήσουμε επιτέλους σοβαρά!

Ακολουθούν spoiler για την ταινία Knock at the Cabin και το μυθιστόρημα Ένα βήμα πριν την αποκάλυψη:

Ο M. Night Shyamalan επιστρέφει με το Knock at the Cabin που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Paul Tremblay The Cabin at the End of the World. Και, με τον τυπικό τρόπο των Σιαμαλάν, ο σκηνοθέτης και οι συν-σεναριογράφοι του Στιβ Ντέσμοντ και Μάικλ Σέρμαν έχουν παρεκκλίνει από την αρχική τρίτη πράξη του Τρέμπλεϊ, δημιουργώντας ένα διαφορετικό τέλος για αυτήν την ιστορία που επανορθώνει τα αποκαλυπτικά διακυβεύματα, αναδιατάσσει τους θανάτους χαρακτήρων και επαναδιατυπώνει τις σκέψεις του μυθιστορήματος για αξιοπρέπεια και θυσία.

Εκτός από τροποποιημένες ιστορίες χαρακτήρων και τις ηλικίες, το Knock at the Cabin είναι αρκετά πιστό στην έμπνευσή του σχεδόν μέχρι το τέλος. Το παντρεμένο ζευγάρι Έρικ (Τζόναθαν Γκροφ) και Άντριου (Μπεν Όλντριτζ) και η υιοθετημένη κόρη τους, Γουέν (Κρίστεν Κούι), κάνουν διακοπές σε μια απομακρυσμένη παραλίμνια εξοχική κατοικία πιο μακριά από τον κεντρικό δρόμο από όσο περίμεναν και εκτός της εμβέλειας των κινητών τηλεφώνων. Η ταινία ξεκινά με την Γουέν, που πιάνει ακρίδες σε ένα βάζο όταν πλησιάζει ένας άγνωστος: ένας μεγαλόσωμος, γλυκομίλητος άντρας που συστήνεται ως Λέοναρντ (Ντέιβ Μπαουτίστα). Τεντώνει απαλά το χέρι του για να ταρακουνήσει την Γουέν, παραπέμποντας στο τέρας του Frankenstein όταν της χαρίζει ένα λουλούδι. Η καρδιά του είναι ραγισμένη, λέει στη Γουέν, επειδή αυτός και οι φίλοι του — φορώντας παρόμοια πουκάμισα με κουμπιά και κουβαλώντας μια συλλογή από χειροποίητα όπλα που έμοιαζαν άψογα — ήρθαν να πουν στη Γουέν και στους πατέρες της για μια «σκληρή» και «τρομερή». «Απόφαση που θα πρέπει να πάρουν.

cabin-c

Η Γουέν είναι εκνευρισμένη και μετά σχεδόν υστερική, καθώς τρέχει πίσω στο σπίτι και λέει στον Έρικ και στον Άντριου για τους επισκέπτες. Οι ήχοι από τις σανίδες της βεράντας που τρίζουν αποκαλύπτουν στην οικογένεια ότι είναι περικυκλωμένοι και ο Shyamalan ενισχύει την ένταση κεντράροντας τα όπλα που φέρουν ο Leonard και οι σύντροφοί του, ενώ αποκλείει τα πρόσωπά τους. Καθώς ο Leonard, η Adriane (Abby Quinn), η Sabrina (Nikki Amuka-Bird) και ο Redmond (Rupert Grint) μπαίνουν μέσα, ο Eric πέφτει και χτυπά το κεφάλι του, με αποτέλεσμα μια σοβαρή διάσειση. Μόλις η οικογένεια δεθεί, οι τέσσερις καταπατητές ξεκινούν την έκκλησή τους. Είναι «κανονικοί άνθρωποι, όπως εσείς», αλλά έχουν επιλεγεί για να αποτρέψουν την αποκάλυψη. Έχουν δει οράματα αυτής της εξοχικής κατοικίας και των καταστροφικών γεγονότων - συμπεριλαμβανομένης μιας πλημμύρας και μιας πανούκλας - που μπορούν να σταματήσουν μόνο εάν η οικογένεια επιλέξει να σκοτώσει έναν δικό της. Αν αρνηθούν, τότε οι εισβολείς θα πρέπει το κάνουν εκείνοι. Όλοι τους είναι εγκλωβισμένοι σε ένα τελετουργικό από το οποίο δεν μπορούν να ξεφύγουν, τόσο κυριολεκτικά (επειδή η οικογένεια είναι δεμένη σε καρέκλες) όσο και υπαρξιακά (επειδή οι εισβολείς πιστεύουν πραγματικά στο έργο τους).

Ο Έρικ και ο Άντριου υποθέτουν ότι τα μέλη της ομάδας είναι ζηλωτές και μεγαλομανείς που οδηγούνται από την ομοφοβία και μια συλλογική αυταπάτη.

Η ταινία μένει αρκετά πιστή στο βιβλίο, καθώς και τα δύο καταφέρνουν να αποτυπώσουν την αγωνία για το τέλος που πλησιάζει, τον φόβο για το μέλλον αλλά και τον ρόλο που παίζουν οι προσωπικές επιλογές και οι αποφάσεις του καθενός.

Δεν έχεις λοιπόν παρά να διαβάσεις το βιβλίο και να δεις την ταινία και να βγάλεις τα δικά σου συμπεράσματα – σίγουρη απόλαυση επί δύο.

ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ – Brainfood Εκδοτική

 

Διαβάστε επίσης

BLOGS

Ripley: Ο ταλαντούχος κύριος Scott στην καλύτερη τηλεοπτική διασκευή των τελευταίων ετών

Εντυπώσεις από την τηλεοπτική διασκευή του κλασικού noir μυθιστορήματος της Patricia Highsmith, που βάζει το Netflix ξανά στο παιχνίδι. 

BLOGS

"Το πιο ρομαντικό που μπορείς να κάνεις για κάποιον είναι να βρεθείς κοντά του όταν σε χρειάζεται" James McAvoy

Γοητευτικός, ταλαντούχος και φιλάνθρωπος – ένας ευγενικός υπερήρωας!

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.