Skip to main content

BLOGS

Αλλάζουν και τα βιβλία της Agatha Christie για την αφαίρεση προσβλητικού λεξιλογίου

Λέξεις όπως «νέγροι» και «ιθαγενείς» πρόκειται να αφαιρεθούν από το έργο της εμβληματικής συγγραφέα των ιστοριών του Ηρακλή Πουαρό και της Miss Marple 



Μετά το λογοτεχνικό έργο των Ian Flemming και Roald Dahl, η συνέχεια στις επιμέλειες αφαίρεσης προσβλητικού λεξιλογίου δίνεται στο έργο της θρυλικής Agatha Christie, συγγραφέως των ιστοριών των Ηρακλή Πουαρό και Miss Marple.

Στις νέες εκδόσεις του εκδοτικού οίκου Harper Collins, οι ιστορίες του Ηρακλή Πουαρό και της Miss Marple που γράφτηκαν μεταξύ 1920 και 1976, κυκλοφορούν με επαναδιατυπώσεις ή και με αφαίρεση ολόκληρων αποσπασμάτων, με στόχο να αφαιρεθούν όροι και περιγραφές τις οποίες το σύγχρονο κοινό θεωρεί προσβλητικές και σχετίζονται κυρίως με ζητήματα φυλής.

Η αναθεώρηση αφορά ολόκληρη τη σειρά βιβλίων με ηρωίδα τη Miss Marple, όπως και κάποια από τα μυθιστορήματα με ήρωα τον Πουαρό, που πρόκειται να κυκλοφορήσουν ή έχουν κυκλοφορήσει από το 2020. Οι αλλαγές τις οποίες ανέλαβαν «αναγνώστες ευαισθησίας», είναι ήδη εμφανείς στις νέες ψηφιακές εκδόσεις που διατίθενται στο διαδίκτυο.

Έτσι, από τα βιβλία της Agatha Christie αφαιρέθηκαν αναφορές στην εθνικότητα, σε  σημεία που για παράδειγμα ένας χαρακτήρας περιγράφεται ως μαύρος, Εβραίος ή Ρομά, αλλά και εκφράσεις όπως αυτή που θέλει έναν δικαστή να έχει «ινδικό ταμπεραμέντο». Επιπλέον,  προβληματικοί όροι, όπως «ανατολίτικος» και «νέγρος», αλλά και η λέξη «ιθαγενείς» αντικαταστάθηκαν.

Το έργο της Agatha Christie δεν είναι η πρώτη φορά ωστόσο που διαμορφώνεται ώστε να μην προσβάλει κοινωνικές ομάδες στη σύγχρονη εποχή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το βιβλίο της από το 1939 με τίτλο Ten Little Niggers (Δέκα Μικροί Νέγροι), το οποίο επανακυκλοφόρησε το 1977 ως And Then There Were None (Και δεν έμεινε κανένας), αφαιρώντας δηλαδή έναν κατεξοχήν ρατσιστικό όρο ο οποίος δεν είχε θέση στην κοινωνία από τότε και έκτοτε.

Το ερώτημα που εγείρεται, ωστόσο, δεν είναι άλλο από το κατά πόσο είναι τελικά σωστό να αφαιρούνται λέξεις, εκφράσεις και χαρακτηρισμοί στα βιβλία που κρίνονται στο σήμερα ως προβληματικές/-οί, που γράφτηκαν όμως δεκαετίες πριν και υπό πολύ διαφορετικές κοινωνικές συνθήκες. Δεν θα ήταν προτιμότερο ένα trigger warning και η διατήρηση του υλικού ως είχε, αναδεικνύοντας μάλιστα όλη την πρόοδο που έχει σημειώσει η ανθρωπότητα έκτοτε ως προς το ξεπέρασμα ρατσιστικών, σεξιστικών και άλλων καταλοίπων; Για να δούμε πόσο θα συνεχιστεί αυτή η πρακτική…

Διαβάστε επίσης

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

BLOGS

Το Rebel Moon ήρθε στο Netflix

Ο Ζακ Σνάιντερ ετοιμάζει αυτό το sci-fi event φαντασίας εδώ και μια δεκαετία.

BLOGS

«Με ενδιέφερε μόνο η καλλιτεχνική πλευρά της ζωής» Elton John

Ο Elton John γιορτάζει τα 77α γενέθλιά του

Προτεινόμενα

CELEBS

Εύη Αδάμ: Ποζάρει με την πανέμορφη 24χρονη κόρη της, Νεφέλη

Mαμά και κορή μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό

DO IT YOURSELF

Τι οφέλη προσφέρει το ρυζόνερο στα μαλλιά σας;

Βάλε τικ σε προστασία, θρέψη, λάμψη, τόνωση και φροντίδα

CELEBS

Δέσποινα Βανδή: Δείτε την μοντέρνα κουζίνα της

Η τραγουδίστρια λατρεύει τον χώρο της κουζίνας