Skip to main content

BLOGS

Ένας Γερμανός απέσπασε βραβείο σε διαγωνισμό φωτογραφίας με AI εικόνα και αρνήθηκε το βραβείο

Ο Boris Eldagsen κέρδισε το κορυφαίο βραβείο στην κατηγορία Creative των Sony World Photography Awards, με το έργο του The ElectricianΗ τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης φαίνεται πως έχει φέρει τα πάνω κάτω στον κόσμο σε όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής, με την τέχνη να είναι η πρώτη που επηρεάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ο κόσμος της φωτογραφίας φαίνεται πως το τελευταίο διάστημα έχει κλονιστεί συντριπτικά από τα ρεαλιστικά αποτελέσματα που παράγουν εφαρμογές και προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης, όπως το Midjourney, και το πιο πρόσφατο παράδειγμα σχετικά με αυτή την επιρροή δεν είναι άλλο από τη βράβευση μιας εικόνας κατασκευασμένης από ΑΙ σε διαγωνισμό κανονικής φωτογραφίας.

Pixel

Πιο συγκεκριμένα, ένας Γερμανός καλλιτέχνης ονόματι Boris Eldagsen, κέρδισε το κορυφαίο βραβείο στην κατηγορία Creative των Sony World Photography Awards, με το έργο του “THE ELECTRICIAN”. Εκείνος ωστόσο δεν είχε απαθανατήσει την εικόνα με κάποια κάμερα, αλλά αυτή προέρχεται από τη σειρά “PSEUDOMNESIA: Fake Memories”, με ένα φωτογραφικό στυλ από τη δεκαετία του ’40, όπως αυτό αποτυπώθηκε σε εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης.

Η εν λόγω εφαρμογή δημιουργεί ψεύτικες αναμνήσεις του παρελθόντος, οι οποίες δεν υπήρξαν ποτέ και συνεπώς δεν έχουν φωτογραφηθεί. Αυτές οι εικόνες δημιουργούνται έπειτα από τη σύλληψή τους με λόγο και μια επεξεργασία μέσω AI image generators, χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που κέρδισα το βραβείο. Φωτογραφίζω από το 1989 και είμαι ένας photomedia καλλιτέχνης από το 2000. Μετά από δύο δεκαετίες στη φωτογραφία, η καλλιτεχνική μου κλίση έγειρε στην εξερεύνηση των δημιουργικών δυνατοτήτων της AI. Για εμένα, το να δουλεύω με AI image generators είναι συν-δημιουργία, της οποίας είμαι ο σκηνοθέτης. Δεν είναι απλά πατάω ένα κουμπί και τελείωσα. Πρόκειται για την εξερεύνηση της διεργασίας, το ξεκίνημα και τη βελτίωση των εντολών, την ανάπτυξη της σύνθετης ροής εργασίας και τη μίξη διαφορετικών πλατφορμών και τεχνικών», δήλωσε ο Boris Eldagsen.

Ο ίδιος ο Boris ξεκαθάρισε πως αποκαλεί το έργο του «εικόνες» και όχι «φωτογραφίες», αφού «παράγονται συνθετικά, χρησιμοποιώντας το φωτογραφικό ως οπτική γλώσσα». Ο καλλιτέχνης μάλιστα προσπαθεί να φέρει αυτή τη διάκριση και στο προσκήνιο των διαγωνισμών φωτογραφίας, έτσι ώστε να υπάρξουν ξεχωριστά βραβεία για AI εικόνες.

Ο Eldagsen αρνήθηκε να λάβει το βραβείο, μαζί με τον εξοπλισμό και το χρηματικό ποσό που το συνοδεύει, εξηγώντας στους διοργανωτές πως η συμμετοχή του στον διαγωνισμό αποτελούσε ένα πείραμα του ίδιου για να ξεκινήσει μια συζήτηση γύρω από το ζήτημα.

«Ευχαριστώ που επιλέξατε την εικόνα μου και κάνατε αυτή τη στιγμή ιστορική, καθώς είναι η πρώτη εικόνα που παράχθηκε από AI που κερδίζει έναν υψηλού κύρους διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας. Πόσοι από εσάς ξέρατε ή υποπτευθήκατε πως παράχθηκε από AI; Κάτι σε όλο αυτό δεν κολλάει, έτσι; Οι εικόνες AI και οι φωτογραφίες δεν πρέπει να ανταγωνίζονται η μία την άλλη σε διαγωνισμούς σαν αυτόν. Είναι διαφορετικές οντότητες. Η AI δεν είναι φωτογραφία. Έτσι, δεν μπορώ να δεχτώ το βραβείο», δήλωσε ο καλλιτέχνης.

«Μπήκα στο διαγωνισμό επίτηδες, για να δω αν αυτοί οι διαγωνισμοί είναι έτοιμοι για τις AI εικόνες. Δεν είναι. Εμείς, ο φωτογραφικός κόσμος, πρέπει να κάνουμε έναν ειλικρινή διάλογο. Ένα διάλογο για να πούμε τι θέλουμε να θεωρούμε φωτογραφία και τι όχι. Είναι αρκετά μεγάλη η ομπρέλα της φωτογραφίας για να προσκαλέσει τις AI εικόνες ή αυτό θα ήταν λάθος; Με την άρνηση του βραβείου, ελπίζω να επιταχύνω αυτή τη συζήτηση. Έχοντας υπάρξει φωτογράφος για 30 χρόνια πριν στραφώ στην AI, καταλαβαίνω τα υπέρ και τα κατά αυτής της συζήτησης και θα χαρώ να συμμετέχω σε αυτήν», ολοκληρώνει ο ίδιος.

Ο World Photo Organization δεν έχει προχωρήσει για την ώρα σε κάποια δημόσια δήλωση ως προς τη βράβευση της ΑΙ εικόνας, ενώ την απέσυρε από το διαγωνισμό. Ο δημιουργός της ταξίδεψε μέχρι το Λονδίνο με δικά του έξοδα για την τελετή απονομής και ανέβηκε στη σκηνή χωρίς ιδιαίτερη πρόσκληση για να διαβάσει τη δήλωσή του στο κοινό. Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο το αν οι διοργανωτές γνώριζαν λεπτομέρειες για την εικόνα, με τον Eldagsen να ισχυρίζεται πως το είχε γνωστοποιήσει.

Διαβάστε επίσης

BLOGS

Adam Driver και Tom Waits στο πλευρό της Cate Blanchett στη νέα ταινία του Jim Jarmusch

Η παραγωγή του Father Mother Sister Brother θα ολοκληρωθεί εντός του 2024

BLOGS

Η Peggy Gou παρουσιάζει το νέο της single με τίτλο “Lobster Telephone”

Μέσα από το επερχόμενο άλμπουμ της με τίτλο I Hear You

BLOGS

Ο Carmy ξανά στην κουζίνα του στο πρώτο trailer της τρίτης σεζόν του The Bear

Και τα 10 νέα επεισόδια της σειράς έρχονται στις 27 Ιουνίου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 25 Μαΐου

Προστατέψτε τις σχέσεις που σας ενδιαφέρουν πραγματικά

VIRAL

Οι Oasis ανακοινώνουν την επανέκδοση του Definitely Maybe για την 30η του επέτειο

Η κυκλοφορία θα περιλαμβάνει outtakes και κομμάτια από το original session των ηχογραφήσεων