Skip to main content

BLOGS

«Τίμα το λάθος σου ως κρυφή πρόθεση» Brian Eno

Μια κατάδυση στο μαγικό μουσικό σύμπαν του Brian Eno, με αφορμή τα γενέθλιά του



Η μουσική του σε ταξιδεύει σε μοναδικά ηχοτοπία. Έκανε τη δική του τομή στη μουσική και δημιούργησε ένα νέο είδος που είναι δύσκολο να μη σε ελκύσει. Ο Μπράιαν Ίνο (Brian Peter George St. Jean le Baptiste de la Salle) είναι Άγγλος μουσικός, παραγωγός και θεωρητικός της ηλεκτρονικής μουσικής. Γεννήθηκε στις 15 Μαΐου 1948. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος Roxy Music, ενώ θεωρείται εφευρέτης της μουσικής ambient. Συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως οι Ντέιβιντ Μπάουι, Talking Heads και U2.

Βέβαια στο πλούσιο ενεργητικό του και σε ένα πολυπρισματικό βιογραφικό πέρα από τους περισσότερους από 40 δίσκους που έχει να επιδείξει στη μουσική του καριέρα, τιμά παράλληλα τις ιδιότητες του συνθέτη, συγγραφέα, ζωγράφου, μουσικού παραγωγού, τραγουδοποιού, τραγουδιστή, φωτογράφου, διαθέτοντας και άλλες καλλιτεχνικές δεξιότητες.

Με αφορμή τα γενέθλιά του θυμόμαστε μερικές από τις χαρακτηριστικές φράσεις του:

 

«Τίμα το λάθος σου ως κρυφή πρόθεση».

 https://www.instagram.com/p/CsQy9hcsfzk/

«Πιστεύω ότι το τραγούδι είναι το κλειδί για μεγάλη διάρκεια ζωής, καλή σιλουέτα, σταθερό ταμπεραμέντο, αυξημένη νοημοσύνη, νέους φίλους, σούπερ αυτοπεποίθηση, αυξημένη σεξουαλική ελκυστικότητα και καλύτερη αίσθηση του χιούμορ».

 

«Δεν είναι ο προορισμός που έχει σημασία. Είναι η αλλαγή σκηνικού».

 

«Η μουσική των γκόσπελ δεν είναι ποτέ απαισιόδοξη, ποτέ δεν είναι “ω θεέ μου, όλα πέφτουν κάτω”, όπως συμβαίνει συχνά στα μπλουζ».

 

«Οι άνθρωποι τείνουν να παίζουν στη ζώνη άνεσής τους, επομένως στην πραγματικότητα τα καλύτερα πράγματα επιτυγχάνονται σε κατάσταση έκπληξης».

 

«Ο έλεγχος και η παράδοση πρέπει να διατηρούνται σε ισορροπία. Αυτό κάνουν οι σέρφερ - παίρνουν τον έλεγχο της κατάστασης, μετά αφήνονται και μετά παίρνουν ξανά τον έλεγχο. Τα τελευταία χιλιάδες χρόνια, έχουμε γίνει απίστευτα ικανοί τεχνικά. Έχουμε θησαυρίσει το στοιχείο ελέγχου του εαυτού μας και παραμελήσαμε το μέρος της παράδοσης».

 https://www.instagram.com/p/CsI7q_dPGwR/

«Οι μουσικοί είναι εκεί μπροστά σας και οι θεατές αισθάνονται την έντασή τους, κάτι που δεν συμβαίνει όταν ακούτε δίσκο. Η προσοχή σας είναι πιο χαλαρή. Η συναισθηματική πτυχή είναι πιο σημαντική στη ζωντανή μουσική».

 

«Φτιάξτε μια κατάσταση που σας παρουσιάζει κάτι που είναι λίγο πιο πέρα από ό,τι φαντάζεστε εφικτό».

 

«Το να τραγουδάς δυνατά σου αφήνει μια αίσθηση ευφροσύνης και ικανοποίησης».

 

«Η ανθρώπινη ανάπτυξη μέχρι στιγμής τροφοδοτείται και καθοδηγείται από την αίσθηση ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι, και πιθανότατα θα είναι καλύτερα».

 

«Δεν ζω καθόλου στο παρελθόν. Πάντα θέλω να κάνω κάτι καινούργιο. Προσπαθώ συνεχώς να ξεχνάω και να βγάζω πράγματα από το μυαλό μου».

 

«Ίσως όταν η μουσική φωνάζει τόσο καιρό, μια πιο ήσυχη φωνή φαίνεται ελκυστική».

 https://www.instagram.com/p/CquxFFqOI6e/

«Εμπιστεύομαι το γούστο μου. Το εμπιστεύομαι απόλυτα και πάντα το έκανα, και πάντα πίστευα ότι δεν είναι τόσο διαφορετικό από όλους τους άλλους».

 

«Θέλω να φτιάξω κάτι που κόβει την ανάσα. Φυσικά, δεν μπορείς να φτιάξεις κάτι που κόβει την ανάσα, διαφορετικά δεν θα μπορούσες ποτέ να αναπνεύσεις. Θα κατέρρεες».

 

«Νομίζω ότι το κοινό αισθάνεται πολύ άνετα βλέποντας κάτι να γίνεται».

 

«Εάν βρίσκεστε σε ένα δάσος, η ποιότητα της ηχούς είναι πολύ περίεργη επειδή η ηχώ υποχωρεί από τόσες πολλές επιφάνειες όλων αυτών των δέντρων που έχετε αυτό το παράξενο εφέ».

 

«Τα συναισθήματα είναι πιο επικίνδυνα από τις ιδέες, γιατί δεν είναι επιρρεπή σε ορθολογική αξιολόγηση. Αναπτύσσονται ήσυχα, απλώνονται υπόγεια και εκρήγνυνται ξαφνικά, παντού».

 

«Οι στίχοι μου δημιουργούνται από διάφορες ιδιόμορφες διαδικασίες. Εντελώς τυχαία, κάτι παρόμοιο με την αυτόματη γραφή».

 https://www.instagram.com/p/CsQzrKBPb-m/

«Ένα μεγάλο εγώ σημαίνει ότι έχετε κάποια εμπιστοσύνη στις ικανότητές σας, πραγματικά, και ότι είστε έτοιμοι να πάρετε το ρίσκο να τις δοκιμάσετε».

 

«Ανήκω σε μια γκόσπελ χορωδία. Ξέρουν ότι είμαι άθεος, αλλά είναι πολύ ανεκτικοί».

 

«Όταν άρχισα να φτιάχνω μουσική ambient, έφτιαχνα συστήματα χρησιμοποιώντας συνθεσάιζερ που παρήγαγαν παλμούς λίγο πολύ τυχαία. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα είδος μουσικής που αλλάζει συνεχώς. Φυσικά, μέχρι να εμφανιστούν οι υπολογιστές, το μόνο που μπορούσα πραγματικά να παρουσιάσω από αυτή τη δουλειά ήταν ένα κομμάτι της παραγωγής της».

 

«Μόλις η μουσική πάψει να είναι εφήμερη -πάντα εξαφανίζεται- και γίνεται αντ' αυτού υλική... φεύγει από τη συνθήκη της παραδοσιακής μουσικής και μπαίνει στη συνθήκη της ζωγραφικής. Γίνεται πίνακας, που υπάρχει ως υλικό στο χώρο, όχι άυλο στο χρόνο».

 https://www.instagram.com/p/CO2X7iIhy9U/

Another Green World

Ένα από τα πιο εμβληματικά έργα της μουσικής καριέρας του Brian Eno που έγραψε ιστορία και εξακολουθεί να γράφει είναι το άλμπουμ Another Green World. Για τη δουλειά έχει αφιερωθεί και βιβλίο στην εκλεκτή σειρά 33 1/3 και πρόσφατα ενσωματώθηκε και στην ελληνική σειρά που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οξύ.

Στον πρόλογο της ελληνικής έκδοσης διαβάζουμε από τον πρόλογο του Μάκη Μηλάτου:

«Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1975 ο Μπράιαν Ίνο βρίσκεται στα Island Studios με καλή παρέα για να ηχογραφήσει τον δίσκο της μετάβασης από την pop/rock τραγουδοποιία των δύο πρώτων προσωπικών δίσκων του δίσκων (Here Come the Warm Jets και Taking Tiger Mountain By Strategy) στο φλερτ με τους ambient ήχους που τα αμέσως επόμενα χρόνια θα μετατραπεί σε δημιουργικό μεγαλείο.

Μαζί του σ’ αυτή τη «νέα αρχή» σπουδαίοι μουσικοί όπως ο Ρόμπερτ Φριπ στην κιθάρα, ο Φιλ Κόλινς στα τύμπανα, ο Τζον Κέιλ στη βιόλα, ο Πέρσι Τζόοουνς και ο Πολ Ρούντολφ στο μπάσο, ενώ ο ίδιος βρίσκεται πίσω από τα περισσότερα πλήκτρα (συνθεσάιζερ, φαρφίσα, όργανο, πιάνο). Στις σημειώσεις του εξωφύλλου δεν παραλείπει να ευχαριστήσει δημιουργούς που τον εμπνέουν και τον στηρίζουν, όπως τον Peter Schmidt με τον οποίον σχεδίασε το περίφημο «Oblique Strategies», τον Φιλ Μανζανέρα με τον οποίο κράτησε δημιουργική επαφή από την εποχή των Rox Music, τον Πιτ Τάουσεντ των Who και τον Ρόμπερτ Γουάιατ που πάντα θαύμαζε και εκτιμούσε.

another-green-world

Συνολικά το Another Green World περιλαμβάνει 14 συνθέσεις, αλλά αντίθετα με τους προηγούμενους δίσκους εδώ τα τραγούδια είναι ελάχιστα (St. Elmo’s Fire, I’ll Come Running, Golden Hours…) και η έμφαση δίνεται στις οργανικές συνθέσεις με τους ηλεκτρονικούς ήχους ν καταλαμβάνουν πλέον περισσότερο χώρο. …

Στο Another Green World ο Ίνο ακολουθεί και εξελίσσει τον δρόμο του Μπράιαν Γούιλσον και του Φιλ Σπέκτορ, μετατρέποντας το στούντιο ηχογραφήσεων σε ένα ακόμη μουσικό όργανο, ένα φυτώριο ήχν αλλά και εικόνων καθώς οι συνθέσεις του δεν απέχουν πολύ από πίνακες ζωγραφικής που θυμίζουν κάτι από το «After Raphael» του Τομ Φίλιπς που κοσμεί το εξώφυλλο.

…(και καταλήγει ο πρόλογος του βιβλίου) Το Another Green World είναι η αφετηρία γι’ αυτό το σπουδαίο και ανεπανάληπτο μουσικό ταξίδι του Μπράιν Ίνο αλλά κυρίως είναι ένας απολαυστικός δίσκος που ο χρόνος δεν μπορεί να αποδυναμώσει και –όσο με αφορά– θα είναι ένα από τα καλύτερα άλμπουμ του 20ού αιώνα και ένας από τους πιο καλαίσθητους, δημιουργικούς και ευφυείς δίσκους του αγαπημένου Μπράιν Ίνο».

Άκουσε ένα δείγμα του αριστουργηματικού αυτού δίσκου

Διάβασε περισσότερα, βρίσκοντας το βιβλίο εδώ

Διαβάστε επίσης

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

BLOGS

Πολύτιμα πράγματα που μάθαμε διαβάζοντας Λουίς Σεπούλβεδα

Μικρός φόρος τιμής,  σε έναν συγγραφέα που ήξερε να φτιάχνει υπέροχες ιστορίες, με αφορμή τα τρία χρόνια από τον θάνατό του

BLOGS

«Ένα όμορφο σώμα χάνεται, αλλά ένα έργο τέχνης δεν πεθαίνει» Leonardo da Vinci

O εκπληκτικός Leonardo da Vinci γεννήθηκε στις 15 Απριλίου 1452 και το πολυποίκιλο και σπουδαίο έργο του μας μαγεύει ακόμα

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός