Skip to main content

BLOGS

8 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών

Μπορείς κι εσύ σήμερα και κάθε μέρα να βοηθήσεις στην προστασία των ωκεανών



Η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών (ακρωνύμιο από τα Αγγλικά: WOD) είναι Παγκόσμια ημέρα μέρος των εκστρατειών του ΟΗΕ. Η ιδέα αρχικά προτάθηκε το 1992 από το Διεθνές Κέντρο για την Ανάπτυξη των Ωκεανών του Καναδά (Αγγλικά: International Centre for Ocean Development - ICOD) και το Καναδικό Ινστιτούτο Ωκεανών στη Σύνοδο Κορυφής της Γης – Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας. Η «Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών» αναγνωρίστηκε επίσημα από τα Ηνωμένα Έθνη το 2008. Στόχος της είναι η προώθηση της εφαρμογής των παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και η προσέλκυση του δημόσιου ενδιαφέροντος για την προστασία των ωκεανών και τη βιώσιμη διαχείριση των πόρων του.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών τιμάει την Παγκόσμια Μέρα Ωκεανών που έχει θεσπιστεί η 8η Ιουνίου και στη σελίδα του για τη σημερινή μέρα διαβάζουμε:

«Ο ωκεανός καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της γης, αλλά μόνο ένα μικρό μέρος των υδάτων του έχει εξερευνηθεί. Παρά την απόλυτη εξάρτηση της ανθρωπότητας σε αυτό, και σε σύγκριση με το εύρος και το βάθος αυτού που μας δίνει, ο ωκεανός λαμβάνει μόνο ένα κομμάτι της προσοχής και των πόρων μας σε αντάλλαγμα.

Αλλά οι παλίρροιες αλλάζουν - το θέμα του 2023

Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών 2023 των Ηνωμένων Εθνών, Planet Ocean, τα Ηνωμένα Έθνη ενώνουν τις δυνάμεις τους με υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, επιστήμονες, στελέχη του ιδιωτικού τομέα, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, ιθαγενείς κοινότητες, διασημότητες και ακτιβιστές νεολαίας και άλλα.

https://www.instagram.com/p/CtMLFoHp2vL/

Ας δούμε και μερικά παλαιότερα θέματα των προηγούμενων χρόνων:

2020

Το θέμα του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών ήταν «Καινοτομία για έναν βιώσιμο ωκεανό». Η Εστίαση Δράσης για την Διατήρηση στόχευσε στην προστασία του 30% των εδαφών και των ωκεανών μας έως το 2030 (ονομάστηκε για συντομία "30x30"), συμμετέχοντας στην Εκστρατεία για τη Φύση (Αγγλικά: Campaign for Nature) και στο αυξανόμενο παγκόσμιο κίνημα για το θέμα, ώστε να αιτηθεί στους παγκόσμιους ηγέτες να δεσμεύσουν τις χώρες τους στο "30x30". Το Ocean Project και το National Geographic συντόνισαν ένα πρώτο 24ωρο Μαραθώνιο Νέων (Youth-a-thon) για τον ωκεανό, με 24 συμπαρουσιαστές από 24 μεγάλες ζώνες ώρας να συζητούν και να επιδεικνύουν στον κόσμο τρόπους καλύτερης συγκέντρωσης πληροφοριών και βοήθειας στην κατεύθυνση της προστασίας του κοινόχρηστου μπλε πλανήτη μας. 

https://www.instagram.com/p/CtLhaDkt-DN/

2021

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας των Ωκεανών το 2021 ήταν «Ο Ωκεανός : Ζωή και Βιοπορισμός». Στόχος της εκστρατείας αυτής της χρονιάς ήταν «να ρίξει φως στο θαύμα του ωκεανού και να υπογραμμίσει πώς είναι η πηγή ζωής μας, υποστηρίζοντας την ανθρωπότητα και κάθε άλλο οργανισμό στη Γη». Η Εστίαση Δράσης Διατήρησης για την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών του 2021 επικεντρώθηκε για δεύτερη χρονιά στην προστασία του 30% των εδαφών και των ωκεανών μας έως το 2030 ("30x30"), σε συνεργασία με την Εκστρατεία για τη Φύση και το αυξανόμενο παγκόσμιο κίνημα και πάλι για να ζητηθεί από τους παγκόσμιους ηγέτες να δεσμεύσουν τις χώρες τους στο "30x30". Υπήρχαν περισσότερες από 1.000 εκδηλώσεις από 150 χώρες που έχουν εγγραφεί στον ιστότοπο Αρχειοθετήθηκε 2021-11-28 στο Wayback Machine. και εδώ μπορείτε να βρείτε την Ετήσια Έκθεση 2021.

https://www.instagram.com/p/CtMDQ1Qp7F1/

2022

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών το 2022 είναι η Αναζωογόνηση: Συλλογική Δράση για τον Ωκεανό . Η καμπάνια προωθήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σκοπός της ήταν να ευαισθητοποιήσει και να προκαλέσει δράσεις ενάντια στις συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας στην υγεία του ωκεανού, καθώς το 95% της επιφάνειας του ωκεανού έχει γίνει πιο όξινο από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Η οξίνιση των ωκεανών είναι επικίνδυνη για το θαλάσσιο οικοσύστημα και επηρεάζει περισσότερους από τρία δισεκατομμύρια ανθρώπους που εξαρτώνται από τους ωκεανούς για εισόδημα και διατροφή. 

Διαβάστε επίσης

BLOGS

Ripley: Ο ταλαντούχος κύριος Scott στην καλύτερη τηλεοπτική διασκευή των τελευταίων ετών

Εντυπώσεις από την τηλεοπτική διασκευή του κλασικού noir μυθιστορήματος της Patricia Highsmith, που βάζει το Netflix ξανά στο παιχνίδι. 

BLOGS

"Το πιο ρομαντικό που μπορείς να κάνεις για κάποιον είναι να βρεθείς κοντά του όταν σε χρειάζεται" James McAvoy

Γοητευτικός, ταλαντούχος και φιλάνθρωπος – ένας ευγενικός υπερήρωας!

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 25 Απριλίου

Ενισχύστε την υγεία σας, φυσική, πνευματική και ψυχική

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στη Στέγη: «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεοόδωρου Τερζόπουλου

15 – 19 Μαΐου 2024 | Κεντρική Σκηνή | Τετάρτη – Κυριακή | 20:30