Skip to main content

INTERVIEW

«Στην ένωση των αντιθέτων που δημιουργούν το Όλον βρίσκεται η αληθινή ουσία της ζωής» Αγγελική Καστρινέλλη

Μια συζήτηση με τη φωτογράφο Αγγελική Καστρινέλλη για την art therapy, τη φωτογραφία, την τέχνη του βλέμματος, με αφορμή το νέο της βιβλίο “Inner Vision Photography”



Με πλούσιο και σημαντικό φωτογραφικό βιογραφικό, την παρακολουθώ χρόνια, αφορμή αυτή τη φορά για να συναντήσω τη φωτογράφο Αγγελική Καστρινέλλη ήταν η πρόσφατη κυκλοφορία του βιβλίου της «Inner Vision Photography: εξερευνώντας το άγνωστο… ανακαλύπτοντας το γνώριμο» από τις εκδόσεις Διάνοια. Η κουβέντα μας ωστόσο δεν περιορίστηκε μόνο στο βιβλίο, αλλά μιλήσαμε γενικά για την art therapy αλλά και για την τέχνη της φωτογραφίας, της οπτικής, της εξάσκησης του βλέμματος και πώς όλα αυτά μπορούν να μας βοηθήσουν να ομορφύνουμε την καθημερινότητά μας.

Ας ξεκινήσουμε με τον τίτλο, τι σημαίνει Inner Vision Photography για σένα;

Η μέθοδος “Inner Vision Photography” αξιοποιεί το γεγονός ότι κάθε φωτογραφία είναι το αποτέλεσμα της συνάντησης του εσωτερικού κόσμου του φωτογράφου με την εξωτερική εικόνα του κόσμου. Με αυτό το βλέμμα κοιτώντας τις φωτογραφίες μας μπορούμε να αφουγκραστούμε τον αόρατο κόσμο που υπάρχει μέσα μας και να τον εκφράσουμε με τρόπο θεραπευτικό, μεταποιώντας τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τα βιώματα που στερούν από τη ζωή μας το αίσθημα της χαράς και της ελευθερίας.

Εξερευνώντας το άγνωστο… ανακαλύπτοντας το γνώριμο: πώς και πόσο σε βοήθησε η φωτογραφία στο ταξίδι σου της αυτογνωσίας;

Η σπουδή μου στην τέχνη της φωτογραφίας με οδήγησε από πολύ νωρίς στην ανακάλυψη ότι τα μαθήματα που έπαιρνα, καλλιεργώντας και εξελίσσοντας τη σχέση μου με τη φωτογραφία, ήταν πολύ κοντά με τα μαθήματα που χρειαζόμουν για να κάνω και τη ζωή μου πιο όμορφη, πιο χαρούμενη, πιο δημιουργική! Κι αυτή η ανακάλυψη ήταν που με έκανε να πιστέψω ότι η φωτογραφία είναι μια τέχνη που μπορεί από μια απλή δημιουργική απασχόληση να γίνει οδηγός μας για το ευ-ζην.

https://www.facebook.com/dianiapublications/photos/a.1030243900696661/1808935352827508/

Πες μας λίγα λόγια για τη φωτογραφική σου πορεία μέχρι σήμερα

Η φωτογραφία μπήκε στη ζωή μου στην περίοδο της εφηβείας και, όπως εξιστορώ και στο βιβλίο, στάθηκε αντίδοτο και ελιξίριο στις προκλήσεις που αντιμετώπιζα εκείνη την εποχή. Αυτό ήταν και που με έκανε να αντιληφθώ από τόσο νωρίς, με τρόπο βιωματικό, τον θεραπευτικό της ρόλο. Παράλληλα, βέβαια, με αυτή τη διάσταση, η φωτογραφική μου διαδρομή είναι έντονα χρωματισμένη και με τη φωτογραφία ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης. Οι ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, τα βιβλία μου που συνδυάζουν τη λογοτεχνία με τη φωτογραφία και οι συνεργασίες μου με καλλιτέχνες από άλλους χώρους της τέχνης δίνουν συνεχή ανατροφοδότηση στo Inner Vision Photography Workshop.

https://www.instagram.com/p/CSw0vssoZY3/

Πώς μπορεί το ταξίδι της δικής σου αυτοανακάλυψης μέσα από τη φωτογραφία να βοηθήσει τους άλλους και τον καθένα από εμάς να ανακαλύψει τον δικό του εαυτό;

Η συστηματική καταγραφή, επί σειρά ετών, των δικών μου προσωπικών παρατηρήσεων για το πώς η φωτογραφική τέχνη συνέδραμε στο ταξίδι της δικής μου αυτό-ανακάλυψης, η μελέτη της σύνδεσης της ζωής και της τέχνης των μεγάλων φωτογράφων και οι μεταπτυχιακές μου σπουδές στην Art Therapy με μέσο τη φωτογραφία, δημιούργησαν την μέθοδο “Inner Vision Photography” που αποδεδειγμένα μπορεί να συμβάλλει στο ταξίδι όχι μόνον της αυτό-ανακάλυψης αλλά και στην ανάδειξη της μοναδικότητας των ταλέντων και των χαρισμάτων μας!

Πώς μπορεί κανείς να αφυπνίσει το βλέμμα του και πώς αυτό το βιβλίο θα τον βοηθήσει;

Η αφύπνιση του βλέμματος που οδηγεί με τη σειρά της στην αφύπνιση/διεύρυνση του πνεύματος είναι ο κεντρικός στόχος όλων των workshops που περιλαμβάνονται στο βιβλίο και μπορεί κανείς, μελετώντας το προσεκτικά, να οδηγήσει τον εαυτό του σε αυτό. Βέβαια, η βιωματική εμπειρία και ο συγχρωτισμός με την ομάδα δίνει μια άλλη διάσταση στα πράγματα, γι’ αυτό εξάλλου και υπάρχει το ζωντανό εργαστήριο του “Inner Vision Photography” για όποιον θέλει να έρθει να μας συναντήσει.

Η τέχνη του να κάνεις τη σωστή ερώτηση είναι το εισιτήριό μας στον κόσμο της γνώσης, ποιες ερωτήσεις κάνει αυτό το βιβλίο και ποιες απαντήσεις δίνει;

Το βιβλίο κάνει τις δικές του ερωτήσεις και δίνει και τις δικές του απαντήσεις. Όμως, αυτό που είναι σημαντικό για μένα είναι το να μάθουμε να θέτουμε τα δικά μας προσωπικά ερωτήματα και να δίνουμε επίσης και τις δικές μας προσωπικές απαντήσεις σε αυτά! Γι’ αυτό και προκαλώ τους αναγνώστες, ακόμη και στα ήδη διατυπωμένα ερωτήματα του βιβλίου να δώσουν τις δικές τους εκδοχές, να τα επαναδιατυπώσουν και να προτείνουν και τα δικά τους πρωτότυπα και μοναδικά προσωπικά ερωτήματα!

https://www.instagram.com/p/CM-IBVyHmyT/

Φωτογραφία και πραγματικότητα: η φωτογραφία μας βοηθάει να την καταλάβουμε ή να την ανακατασκευάσουμε/ωραιοποιήσουμε ή να την φέρουμε στα μέτρα μας;

Το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου που έχει τον τίτλο «Ποιος είδε το πραγματικό δάσος;» (δανεισμένο από το αγαπημένο μου συστημικό παραμύθι με πρωταγωνίστρια τη Λορέτα την ποντικίνα), μιλά εκτενώς γι’ αυτή τη σχέση της φωτογραφίας με την πραγματικότητα καθώς και το πώς μπορεί η φωτογραφία να συμβάλλει στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και της αποδοχής μέσα από την οπτικοποιημένη απόδειξη του πόσο διαφορετικά βλέπει ο καθένας από μας την ορατή πραγματικότητα του κόσμου. Βλέπουμε τον κόσμο όχι όπως είναι αλλά όπως εμείς είμαστε! Η πραγματικότητα που ζούμε είναι απόρροια των βιωμάτων και της οπτικής που έχουμε διαμορφώσει μέσα από τις εμπειρίες μας.

Το «Ποιος είδε το πραγματικό δάσος;» είναι το πρώτο, και ίσως το βασικότερο και σημαντικότερο για μένα workshop του σεμιναρίου καθώς πιστεύω ότι και μόνον η επίγνωση του ότι ο καθένας μας βλέπει μια διαφορετική πραγματικότητα μπορεί να μας φέρει στη θέση του να ενωθούμε με βάση τη κοινή μας μοίρα (το ταξίδι μας από τη γέννηση στο θάνατο), γεφυρώνοντας τις αντιθέσεις μας και ενδυναμώνοντας τη θέλησή μας για μια δημιουργική ζωή!

Φως/σκιά, σε ποια άλλα δίπολα παίζει η φωτογραφία;

Πολύ ωραία η ερώτησή σου συνονόματη Αγγελική! Η φωτογραφία όντως παίζει με πολλά δίπολα (άσπρο/μαύρο, έγχρωμο/ασπρόμαυρο, σωστό/λάθος κάδρο…), ίσως κι αυτό να την κάνει να είναι τόσο κατάλληλη σαν τέχνη για να τα γεφυρώσει! Εξ άλλου η ενδιαφέρουσα καλλιτεχνικά φωτογραφία είναι εκείνη που καταφέρνει να γεφυρώνει τις αντιθέσεις και τις αντιφάσεις δημιουργώντας ένα αρμονικό σύνολο. Στην ένωση των αντιθέτων που δημιουργούν το Όλον βρίσκεται η αληθινή ουσία της ζωής.

Η φωτογραφία είναι θέμα οπτικής, προοπτικής ή επιλογής;

Η φωτογραφία μπορεί να είναι τα πάντα και προσωπικά χαίρομαι γι’ αυτό! Όλα εξαρτώνται, όπως και στη ζωή, από τη δική μας πρόθεση! Εμείς είμαστε οι μοναδικοί και ξεχωριστοί δημιουργοί τόσο των φωτογραφιών μας όσο και της ζωής μας! Από μας λοιπόν εξαρτάται το όποιο αποτέλεσμα επιλέξουμε να έχουμε!

https://www.instagram.com/p/CLyT7J6HDHT/

Timing και φωτογραφία, τέχνη ή η τέχνη της (τυχαίας) στιγμής;

Η στιγμή είναι κύριο και σημαντικό στοιχείο κάθε φωτογραφίας. Κι η στιγμή, ας μην το ξεχνάμε, είναι η ψηφίδα του χρόνου. Και της ζωής μας επίσης! Η έννοια της στιγμής είναι κι εκείνη που μας βάζει να αναρωτηθούμε για το τι είναι τελικά ο χρόνος, καθώς επίσης και το σε ποιον χρόνο (τον γραμμικό ή τον σφαιρικό/κυκλικό/συμπαντικό) επιλέγουμε να αναφέρουμε τα δρώμενα της ζωής μας. Η εμπνευσμένη και διαχρονική φράση του Α. Μπρεσόν «κάθε φωτογραφία είναι αποτέλεσμα ενός κλάσματος του δευτερολέπτου και μιας ολόκληρης ζωής» δίνει πιστεύω την απάντηση στο ερώτημα σου, Αγγελική.

Φωτογραφία, ίντερνετ και νέες τεχνολογίες: κίνδυνος ή απειλή για τη φωτογραφική τέχνη ή ευκαιρία και πιο εύκολη προσβασιμότητα για όλους;

Στο κεφάλαιο του βιβλίου «Η φωτογραφία στις μέρες μας» απαντώ αναλυτικά σε αυτά τα ερωτήματα και τους όποιους προβληματισμούς γεννιούνται, σε όσους τουλάχιστον από μας, βλέπουν τη φωτογραφία σαν μέσο τέχνης. Προσωπικά, θεωρώ ότι η σύγχρονη πραγματικότητα της υπερ-χρήσης της φωτογραφίας, η αυτοματοποίησης της τεχνικής της, η παραγωγή της μέσω κυρίως των έξυπνων κινητών (και όχι της φωτογραφικής μηχανής), η προσβασιμότητα των πολλών και η χρήση της στα social media ως μέσο κυρίως του «φαίνεσθαι», συμβάλλει στην απελευθέρωση της φωτογραφικής τέχνης έτσι ώστε να αξιοποιηθεί με τον τρόπο που προτείνει η μέθοδος “Inner Vision Photography”! ως μέσο δηλαδή που μπορεί να μας οδηγήσει, με τρόπο ευχάριστο και διασκεδαστικό, στη συνάντηση με τον αυθεντικό μας εαυτό, τα αυτό-προσδιοριστικά μας θέλω και τις αληθινές σχέσεις με τους άλλους. Κι όπως λέω και στο βιβλίο, προ(σ)καλώ τους πιο δύσπιστους από εσάς, εκείνους που αμφιβάλλουν για το κατά πόσο η φωτογραφία μπορεί από μέσο της εξωτερικής εικόνας και του φαίνεσθαι να προσφέρει μια τόσο σημαντική υπηρεσία, να διαβάσετε το βιβλίο και να δοκιμάσετε στην πράξη τη μέθοδο “Inner Vision Photography”! Είμαι σίγουρη ότι θα σας εκπλήξει πολύ ευχάριστα!

Πώς η φωτογραφία συνδέεται με το art therapy;

Η πολύ εύστοχη ερώτησή σου Αγγελική, μου δίνει την ευκαιρία να διευκρινίσω ότι για μένα η έννοια της θεραπείας συνδέεται στενά με την έννοια της συνειδητότητας. Εκείνη είναι που μας επιτρέπει να αναγνωρίσουμε και να κατανοήσουμε ότι οι ερμηνείες που επιλέγουμε να δίνουμε στα πράγματα της ζωής είναι συχνά αυθαίρετες, στρεβλές και υποκείμενες στην περιορισμένη οπτική με την οποία έχουμε συνηθίσει να κοιτάμε τον κόσμο γύρω μας και μέσα μας. Αν κάνουμε αυτό το πρώτο βήμα και δηλώσουμε την αποδοχή μας σε αυτή την πραγματικότητα, τότε είναι που ξεκινά το ταξίδι μας στην απελευθέρωση από όλα όσα δεν μας επιτρέπουν να είμαστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας! Η ανάδειξη της άριστης πλευράς μας είναι για μένα ο στόχος κάθε θεραπευτικής προσέγγισης. Η δημιουργική διαδικασία της τέχνης, σαν ένας δρόμος προς την κατεύθυνση αυτή, έχει για μένα το μεγάλο πλεονέκτημα ότι η βοήθεια που μας προσφέρει για να μεταμορφώσουμε τα βιώματα, τις αυτοπεριοριστικές μας σκέψεις και τα συναισθήματα που μας μπλοκάρουν, συμβαίνει μέσα σε ένα κλίμα χαράς, ελαφρότητας και παιχνιδιού, καλώντας μας να γίνουμε Homo Ludens (Ο παίζων άνθρωπος), ότι πιο θεραπευτικό πιστεύω για την εποχή που ζούμε!

Εύχομαι σε όλους μια καλή ζωή!

(Περισσότερα για το βιβλίο: Inner Vision Photography – Diania Publications)

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τετάρτης 24 Απριλίου

Η υπομονή και η επιμονή θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε αρκετά εμπόδια

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ziria Festival in Athens: 15 χρόνια μετά, το Ziria Festival συναντά τους φίλους του στην πρωτεύουσα

Μια φεστιβαλική εμπειρία 6 ωρών, με ένα εκρηκτικό after party

FASHION TRENDS

7 καμπαρντίνες για να επενδύσεις στο πιο versatile πανωφόρι

Διαφορετικά πατρόν και χρώματα, για ένα από τα πλέον κλασικά items της γυναικείας γκαρνταρόμπας που δεν μας απογοητεύει ποτέ