Skip to main content

INTERVIEW

«Πάντοτε με γοήτευαν οι τοπικές μουσικές κάθε τόπου και ιδιαίτερα του δικού μου» Λίνα Ροδοπούλου

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Νομισματικό Μουσείο, 2/6, η τραγουδίστρια Λίνα Ροδοπούλου μίλησε στην Αγγελική Λάλου για την αγάπη στη μουσική



Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Νομισματικό Μουσείο, την Πέμπτη 2 Ιουνίου, η τραγουδίστρια Λίνα Ροδοπούλου μας μίλησε για την αγάπη της για τη μουσική και τα είδη που προτιμάει.

Τι θα ακούσουμε στις 2/6 στο Νομισματικό Μουσείο;

Την Πέμπτη 2 Ιουνίου θα ακούσουμε τα πιο όμορφα τραγούδια της γαλλικής μουσικής, τα οποία είναι ιδιαίτερα αγαπητά στο ελληνικό κοινό. Θα παρουσιαστούν όμως και πολλά ελληνικά τραγούδια συνθετών όπως των Μίκη Θεοδωράκη, ο Μάνου Χατζιδάκι, Μίμη Πλέσσα τα οποία έχουν αποκτήσει και γαλλικό στίχο και ταξίδεψαν έτσι σε ολόκληρη την Ευρώπη. Θα έλεγα ότι η βραδιά αυτή αποτελεί τον δικό μου φόρο τιμής στο γαλλικό τραγούδι.

Πώς νιώθετε που παρά την πανδημία μπαίνουμε πλέον (ξανά) σε πιο κανονικούς ρυθμούς;

Νιώθω αρκετά ανακουφισμένη, καταρχάς γιατί είχα μεγάλη αγωνία για το πότε και αν θα μπορέσουμε να επανακάμψουμε. Η περίοδος της πανδημίας ήρθε να μας διδάξει ότι πραγματικά τίποτα δεν είναι δεδομένο και αυτό περιλαμβάνει και την καλλιτεχνική έκφραση, όπου για εμένα δεν αποτελεί μόνο εσωτερική ανάγκη αλλά και τον τρόπο βιοπορισμού μου.

Πώς περάσατε τις καραντίνες; Ήταν δημιουργικός χρόνος για εσάς;

Από τη μια ήταν ένα αρκετά δύσκολο διάστημα γιατί μου έλειπαν οι ζωντανές εμφανίσεις, οπότε προσπάθησα να οπλιστώ με θετική ενέργεια, κάνοντας πράγματα που με γεμίζουν, και προσπαθώντας να επικοινωνώ με ανθρώπους που αγαπώ. Από την άλλη όμως μου δόθηκε και η ευκαιρία να μελετήσω μουσική και να εξασκηθώ στην άρπα που τόσο αγαπώ.

Πότε αρχίσατε να ασχολείστε με τη μουσική;

Από τα μαθητικά και φοιτητικά μου χρόνια ασχολούμαι με τη μουσική. Πιο συγκεκριμένα , το βάπτισμα του πυρός το πήρα στα δεκαπέντε. Από τότε η μουσική με συντροφεύει διαρκώς. Αρχικά πιο ερασιτεχνικά, και μετά το πέρας των σπουδών μου στο κλασικό τραγούδι έγινε η κύρια μου ενασχόληση.

linarodopol

Τι σας εμπνέει και τι σας δίνει δύναμη να συνεχίζετε την ενασχόληση με τη μουσική και το τραγούδι;

Αυτό που με εμπνέει είναι πρώτα από όλα η μεγάλη μου αγάπη προς τη μουσική και το τραγούδι. Τα παραπάνω αποτελούν για εμένα τον κυριότερο τρόπο έκφρασης μου, οπότε δεν θα μπορούσα παρά να συνεχίσω να το κάνω όσο μπορώ περισσότερο. Δύναμη μου δίνει σαφώς η αγάπη του κόσμου, η εκτίμηση για τη δουλειά μου και όλα αυτά τα θετικά σχόλια που λαμβάνω. Άλλωστε όλοι οι καλλιτέχνες απευθυνόμαστε στο κοινό, οπότε από αυτό παίρνουμε και την ώθηση για να συνεχίσουμε.

Ως καθηγήτρια φωνητικής τι θα λέγατε σε γονείς για να ασχοληθούν τα παιδιά τους με τη μουσική;

Θα έλεγα ότι για να ασχοληθεί ένα παιδί με τη μουσική θα πρέπει να συντρέχουν τρεις παράγοντες οι οποίοι είναι το ταλέντο και η απέραντη αγάπη για τη μουσική, η σκληρή εργασία, γιατί η τέχνη δεν είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται και η γνώση πως κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί την επιτυχία, μιας και ο καλλιτεχνικός χώρος είναι πάρα πολύ ανταγωνιστικός.

Τα δικά σας παιδιά τα έχετε μυήσει στον κόσμο της μουσικής;

Τα δικά μου παιδιά σαφώς και τα έχω μυήσει στον χώρο της τέχνης, πράγμα αναπόφευκτο μιας και η μουσική και το τραγούδι αποτελεί για εμένα το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς μου. Προσπαθώ λοιπόν να τα εκθέτω στον μαγικό κόσμο της μουσικής, ώστε αν κάποια στιγμή στη ζωή τους το θελήσουν να την αναζητήσουν.

Τι σας αρέσει να τραγουδάτε στα παιδιά σας κι έχετε τις δικές σας μουσικές οικογενειακές παραδόσεις;

Κατά καιρούς έχουν ακούσει από εμένα κυριολεκτικά τα πάντα! Όμως προτιμώ να τους τραγουδώ κυρίως ελληνικό ρεπερτόριο, όπως Μάνο Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη, ίσως γιατί πιστεύω ότι κάθε Ελληνόπουλο οφείλει να γνωρίζει τη σπουδαία αυτή μουσική κληρονομιά μας.

linarodop

Ποιο είναι το τραγούδι που έχετε τραγουδήσει περισσότερες φορές κι είναι το αγαπημένο σας;

Ειδικά στις ζωντανές μου εμφανίσεις το τραγούδι που έχω ερμηνεύσει περισσότερο είναι το «Μην τον ρωτάς τον ουρανό» του Μάνου Χατζιδάκι, και όσες φορές και να το πω επί σκηνής πάντα το κοινό τραγουδάει μαζί μου.

Σας αρέσει να ασχολείστε με την παραδοσιακή μουσική, πώς προέκυψε αυτό και τι είναι «παράδοση» για εσάς;

Η ενασχόλησή μου με την παραδοσιακή μουσική προέκυψε αρχικά λόγω των ακουσμάτων μου, διότι μεγάλωσα σε μια οικογένεια όπου με μύησε σε αυτό το είδος. Επίσης πάντοτε με γοήτευαν οι τοπικές μουσικές κάθε τόπου, πόσο μάλλον του δικού μου.

Πώς βιώνετε την κάθε σας συναυλία;

Η κάθε συναυλία είναι για εμένα μια ιεροτελεστία. Πάντοτε ανυπομονώ να βρεθώ επί σκηνής για να ερμηνεύσω το αγαπημένο μου ρεπερτόριο και να εξωτερικεύσω έτσι τα συναισθήματά μου. Έπειτα η επαφή με το κοινό είναι κάτι το μαγικό που με γεμίζει με θετική ενέργεια και με δυναμώνει ως άνθρωπο. Θα έλεγα ότι κάθε ζωντανή εμφάνιση είναι μια γιορτή.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Στα επόμενα σχέδια μου είναι οι ζωντανές εμφανίσεις του καλοκαιριού οι οποίες προσεχώς θα ανακοινωθούν και αυτό που μπορώ να πω προς το παρόν είναι ότι θα έχουν άρωμα παράδοσης. Επίσης σύντομα θα πραγματοποιηθεί και η κυκλοφορία κάποιων διασκευών αγαπημένων μου τραγουδιών για φωνή και άρπα!

Διαβάστε επίσης

INTERVIEW

«Η μητέρα μου, και η αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή, αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσής μου» Μαρία Κηλαηδόνη

Λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Gazarte, 18/2, η Μαρία Κηλαηδόνη μιλάει για τα σχέδιά της στην Αγγελική Λάλου και το allyou

INTERVIEW

«Η καλύτερη εποχή είναι εδώ και τώρα, κάτι που πάλευα χρόνια να καταλάβω στην πράξη» Λουίζα Σοφιανοπούλου

Λίγο πριν τραγουδήσει «Time of my life», η ταλαντούχα τραγουδίστρια Lou Is, ή αλλιώς Λουίζα Σοφιανοπούλου, μίλησε στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr 

INTERVIEW

«Με εμπνέει η μέση γυναίκα που παλεύει για το καλό των παιδιών της και των οικείων της. Η γυναίκα αγωνίστρια της ζωής» Φωτεινή Δάρρα

Λίγο πριν τις νέες της εμφανίσεις στο Half Note, η εξαιρετική Φωτεινή Δάρρα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αγγελική Λάλου και το allyou.gr

Προτεινόμενα

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Cupcakes-λαγουδάκια για να γιορτάσετε το Πάσχα

Δημιουργήστε τα δικά σας γλυκά έθιμα αυτό το Πάσχα

CELEBS

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Παντρεύεται στην Ελλάδα!

Πότε και πού θα γίνει ο γάμος του κορυφαίου μπασκετμπολίστα