Skip to main content

ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ

Το Allyou στηρίζει τον Σύλλογο ΕΛΠΙΔΑ

Ινώ Κωνσταντοπούλου: "Ο Ξενώνας της ΕΛΠΙΔΑΣ είναι ένα παραμύθι πέρα για πέρα αληθινό, που μας λέει -πάνω απ' όλα- ότι στη ζωή δεν είμαστε μόνοι"



Το Allyou σε συνεργασία με τον Σύλλογο ΕΛΠΙΔΑ φιλοξενεί προσωπικές ιστορίες παιδιών, εφήβων αλλά και ειδικών, που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται με στόχο τη νίκη.

 

"Μοιάζει με Χριστουγεννιάτικο παραμύθι κι όσο τα χρόνια περνούν και κάποιες μικρές λεπτομέρειες σβήνουν, κάποιες άλλες έρχονται και παίρνουν διαστάσεις μαγικές, πασπαλισμένες με τη χρυσόσκονη του χρόνου αλλά και το φως της σημερινής λαμπρής πραγματικότητας. 

Το παραμύθι – που δεν είναι παραμύθι, είναι ιστορία αληθινή– μας μεταφέρει στο 1993. Παραμονή Χριστουγέννων… Πρώτα Χριστούγεννα που βρίσκουν στην Ελλάδα παιδιά να δίνουν με επιτυχία την μάχη τους για τη ζωή μέσα σε μια ολοκαίνουρια Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών που, μόλις λίγους μήνες πριν, έχει προσφέρει η ΕΛΠΙΔΑ στη χώρα. Τα παιδιά που χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού των οστών δεν είναι πια υποχρεωμένα να φύγουν στο εξωτερικό για τη ζωή τους. Και δεν χάνουν αυτή τη ζωή γιατί δεν έχουν 500.000 δολάρια για να φύγουν. 

Εκείνα τα Χριστούγεννα έχει παγωνιά στο νοσοκομείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», η κίνηση είναι λιγοστή λόγω των ημερών και της ώρας – έχει κιόλας βραδιάσει. Μια νέα γυναίκα κατεβαίνει βιαστικά τα σκαλιά του νοσοκομείου. Παραμονή Χριστουγέννων και τέτοια ώρα ποτέ δεν είναι μακριά από την οικογένεια. Όμως, φέτος, η «οικογένεια» έχει πάρει για εκείνη ένα άλλο νόημα. Έχει συμπεριλάβει και τους μικρούς ασθενείς της ΕΛΠΙΔΑΣ. Δεν γινόταν να αφήσει χωρίς δώρα τα παιδιά! 

Έτσι, έστω και αργά, ήρθε κοντά τους σαν άλλος Άγιος Βασίλης… Κατεβαίνει. Το βλέμμα της σταματά στα παγκάκια. Δυο γνώριμες φιγούρες, δυο μαμάδες κάθονται εκεί. «Καλησπέρα, μόλις πέρασα από τα παιδιά και δεν σας είδα. Μα… εδώ δεν κρυώνετε;» 

«Και βέβαια κρυώνουμε, όμως  εδώ θα βγάλουμε και αυτή τη νύχτα... Που τα χρήματα για ξενοδοχείο... Τα παιδιά μας όμως να γίνουν καλά κι εμείς… δεν πειράζει!»

Εδώ είναι που πέφτει η χρυσόσκονη του χρόνου και σκεπάζει το ποιες ήταν ακριβώς εκείνες οι λέξεις, το ποιος ήταν ακριβώς εκείνος ο διάλογος. Όμως από εκείνες τις λέξεις, από εκείνο το διάλογο και σίγουρα από την καρδιά εκείνης της νεαρής μάνας των 5 παιδιών που περίμεναν την μαμά τους σε ένα ζεστό Χριστουγεννιάτικο σπίτι για τα «χειρότερα» Χριστούγεννα της ζωής της, τα σφραγισμένα από εκείνα τα λόγια της απελπισίας και της παγωνιάς, γεννήθηκε ο Ξενώνας της ΕΛΠΙΔΑΣ. Γιατί η Μαριάννα Βαρδινογιάννη – αυτή ήταν η νεαρή γυναίκα εκείνης της βραδιάς – πριν κιόλας φύγουν οι γιορτές, ξεκίνησε τις διαδικασίες για να βρεθεί οικόπεδο κοντά στο Παίδων και να χτιστεί το πιο ζεστό και παρήγορο σπίτι που μπορεί να φανταστεί κανείς για τους γονείς και τα παιδιά από την περιφέρεια που έρχονται να νοσηλευτούν στην Αθήνα.

Αυτό το παραμύθι, που, είπαμε είναι αληθινό, μοιάζει σαν να πήρε το «Κοριτσάκι με τα Σπίρτα» και του έδωσε Happy end! Του έδωσε ελπίδα, αγάπη, ζεστασιά και ζωή! Του έδωσε, αυτό που σας είπα στη αρχή: τη λαμπρή πραγματικότητα που θέλει σήμερα τα παιδιά του Ξενώνα χαρούμενα και ευτυχισμένα μέσα στην ατυχία τους που όμως σήμερα γίνεται προσωρινή. Και θέλει τους γονείς συντροφευμένους ο ένας από τον άλλον και πλαισιωμένους από ειδικούς που ξέρουν να τους στηρίξουν.

«Το ωραιότερο πράγμα που μου έτυχε φέτος, είναι ότι έπαθα λευχαιμία και πέρασα πολλούς μήνες στον Ξενώνα της ΕΛΠΙΔΑΣ…» έγραψε η Ελένη, 6 χρόνων, κάποια άλλα Χριστούγεννα στην έκθεση του σχολείου που έβαλε η δασκάλα στο τέλος του χρόνου στους μικρούς της μαθητές με θέμα: «Το ωραιότερο πράγμα που έζησα αυτή τη χρονιά». Και γέμισε την κόλλα της με χαρούμενες στιγμές, με φίλους, γενέθλια, εκδρομές, -άντε και κάποιες θεραπείες! – μουσικές, ζωγραφικές, μουσεία, θέατρα, τούρτες, γενέθλια και εθνικές εορτές. Γιατί αυτό είναι ο Ξενώνας της ΕΛΠΙΔΑΣ. Ένα Χριστουγεννιάτικο παραμύθι πέρα για πέρα αληθινό που μας λέει πάνω από όλα πως στη ζωή δεν είμαστε μόνοι… Και πως με αγάπη και φροντίδα όλα περνάνε.. Όλα γίνονται καλά. Φτάνει να μη μας νοιάζει μόνο ο εαυτός μας, αλλά και οι γύρω.

Η ΕΛΠΙΔΑ είναι περήφανη για τον Ξενώνα της. Σε επόμενες εβδομάδες οι «άνθρωποι» του ξενώνα θα σας πουν τις ιστορίες τους. Καλά Χριστούγεννα!"

Η Ινώ Κωνσταντοπούλου είναι μέλος του ΔΣ της ΕΛΠΙΔΑΣ και Γενική Γραμματέας του Συλλόγου ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ

Διαβάστε επίσης

ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ

Στην Μαριάννα Βαρδινογιάννη το Βραβείο "Nelson Mandela" του ΟΗΕ

 

Η ύψιστη τιμή για την ανθρωπιστική προσφορά,  απονεμήθηκε στην Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της UNESCO 

ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ

Mια αγκαλιά αγάπης για τα παιδιά που το έχουν ανάγκη

 

 

Ανοιξαν το Ιδρυμα "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη" και η "Ελπίδα"

ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ

Μήνυμα Μ. Βαρδινογιάννη με αφορμή την πανδημία

 

Ο  καθένας μας αναλαμβάνει την προσωπική του ευθύνη αναλογιζόμενος το κοινό καλό

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 19 Απριλίου

Δεν πρέπει να υποτιμάτε την καρδιά σας μονίμως, αλλά να της δίνετε προτεραιότητα

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Nalyssa Green επιστρέφει με το νέο της single, «Όλα Τα Πάρτυ Του Κόσμου»

Από τον επερχόμενο δίσκο της με τίτλο Πολύ Καλή Στα Πάρτυ