Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Από την Πόλη έρχομαι....

Σήμερα, η Μαρία μάς ταξιδεύει στην Κωνσταντινούπολη -έστω κι αν είναι μόνο μέσα από τις γεύσεις, τη μουσική και τις εικόνες της.   


Μαρία Μυλωνά

Είχες ποτέ την τύχη να βρεθείς στην Πόλη; Να γευτείς τα παραδοσιακά πιάτα της, να χαζέψεις τα χρώματα και να μυρίσεις τα αρώματά της, να περπατήσεις δίπλα στον Βόσπορο, να "χαθείς" στα παζάρια της, να κολυμπήσεις στα νερά της, να μείνεις εκστασιασμένη μπροστά στη θέα της Αγίας Σοφίας; Εγώ είμαι από τους τυχερούς που την έχω γευτεί, την έχω μυρίσει, την έχω περπατήσει και -κυρίως- την έχω ερωτευτεί. 

Γι' αυτό και η σημερινή μου βόλτα είναι αφιερωμένη σ΄εκείνη. Στην Κωνσταντινούπολη. Όχι, δεν θα ταξιδέψουμε μέχρι εκεί -όχι με αεροπλάνο τουλάχιστον. Θα την αναζητήσουμε παρέα εδώ, στην όμορφη πόλη μας.  

Σήμερα, λοιπόν, η βόλτα μας θα ξεκινήσει το μεσημεράκι από το Παγκράτι. Εκεί, στην οδό Ευφρονίου, στον αριθμό 5-7, θα πάρουμε -κυριολεκτικά- μία γεύση από παραδοσιακή πολίτικη κουζίνα. Που θα καθίσουμε; Στο "Φάτσιο", ένα εστιατόριο με αρχοντιά, ζωγραφισμένα πορφυρά ταβάνια και γκραβούρες στους τοίχους από τα Πριγκιπονήσια και τη μεγάλη του Γένους Σχολή. Εδώ, μπορείς να διαλέξεις το φαγητό σου από μία τεράστια βιτρίνα γεμάτη ταψιά (ελληνικής και πολίτικης κουζίνας) και να το απολαύσεις υπό το φως του.. ατομικού σου πορτατίφ, καθώς κάθε τραπέζι διαθέτει κι από ένα. Η δική μου πρόταση; Δοκίμασε το καζάν ντιπί ή το εκμέκ (με καϊμάκι δικής τους παραγωγής). Θα με θυμηθείς.

Κι από το Παγκράτι, θα κατέβουμε λίγο πιο νότια και συγκεκριμένα στο Βεάκειο θέατρο του Πειραιά (Λόφος Προφήτη Ηλία). Αναρωτιέσαι τι σχέση μπορεί να έχει ο Πειραιάς με την Κωνσταντινούπολη; Απόψε, το θέατρό του θα γεμίσει με τις μελωδίες της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, η οποία -μετά την τεράστια επιτυχία του πολυβραβευμένου soundtrack της "Πολίτικης Κουζίνας" το οποίο υπέγραψε- έχει στιγματιστεί στο μυαλό μου ως η μουσικός που με ταξιδεύει στους πολυσύχναστους δρόμους της Πόλης. Και όχι μόνο. Θα απολαύσω ακόμα τις μελωδίες της από την ταινία "BirleşenGönüller", ορχηστρική μουσική από το δημοφιλές άλμπουμ "Το Aστέρι και η Eυχή" καθώς και έργα από θεατρικές παραγωγές, όπως η "Φθινοπωρινή Iστορία", το "Σιρανό ντε Μπερζεράκ" και “Το Τρίτο Στεφάνι”. Ενδιαφέρον δεν ακούγεται; Εγώ πάντως ανυπομονώ! 

Τελευταίος σταθμός στη σημερινή μου βόλτα στην Πόλη είναι το... σπίτι μου για να παρακολουθήσω, τι άλλο, την πολυαγαπημένη κινηματογραφική ταινία "Πολίτικη Κουζίνα", του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Τάσου Μπουλμέτη. Την έχω ήδη δει δεκάδες φορές, αλλά είναι πάντα πρώτη στη στοίβα με τα πιο αγαπημένα μου DVD. Αν δεν την έχεις δει (που το αποκλείω, καθώς παίζεται σχεδόν κάθε μήνα στο star!), να το κάνεις οπωσδήποτε! Και σου υπόσχομαι ότι θα ερωτευτείς την Πόλη, όσο κι εγώ. 

Και κάπως έτσι, με άρωμα κανέλας και μπαχαριού θα σε καληνυχτίσω. Και θα ανανεώσω το ραντεβού μας για να ταξιδέψουμε και πάλι παρέα την άλλη Πέμπτη... 

Στη φωτο το Βεάκειο Θέατρο Πειραιά 

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department