Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Βόλτα με άρωμα Πολυτεχνείου

Η σημερινή βόλτα δε γίνεται να μην έχει ταξίδι στο 1973.


Μαριέτα Χριστοπούλου

17 Νοέμβρη σήμερα. Η βόλτα μου δε μπορεί παρά να περιστραφεί γύρω από την επέτειο του Πολυτεχνείου. Έψαξα αλλά δε βρήκα αρκετές επετειακές εκθέσεις και εκδηλώσεις, όπως άλλες χρονιές. Ίσως να φταίει ότι είχαμε τον Μπαράκ στην Αθήνα, ίσως δε ξέρω κι εγώ τι. Το σίγουρο είναι ότι αν θες να κάνεις ένα ταξίδι στο χρόνο, αν δε θες να ξεχάσεις, είναι στο χέρι σου.

Έτσι, λοιπόν, η μέρα μου σήμερα ξεκινάει πολύ νωρίς. Αποφάσισα να περάσω από το Πολυτεχνείο το πρωί, για να αποφύγω την πολυκοσμία, τους κλειστούς δρόμους, τις εκδηλώσεις. Οι πύλες του ανοίγουν στις 8μιση. 10-15 λεπτά στο χώρο, είναι αρκετά για να ανατριχιάσω. Για να φανταστώ τους φοιτητές του 1973, την εξέγερση, το "Εδώ Πολυτεχνείο". 

Ύστερα, θα αναχωρήσω για τα Εξάρχεια. Ποδαράτο! Το κέντρο το πρωί - ειδικά ένα τέτοιο πρωί- είναι πιο ήρεμο και η βόλτα είναι ιδιαίτερη. Θα χαζέψω τους δρόμους, τον κόσμο και μετά θα συνεχίσω προς τη Ναυαρίνου 12. Θα πιώ τον καφέ μου στο Τziz. Με μπουφάν και έξω, για να με χτυπάει ο κρύος αέρας. Αν και, εδώ που τα λέμε, μπορεί να το ξανασκεφτώ. Ο όροφος έχει καναπέδες, μοναστηριακό τραπέζι, τραπέζι πλάι στο τζάμι. Ένα σωρό σημεία για να απολαύσω τον εσπρέσο μου.

Μετά, θα γυρίσω σπίτι. Δεν έχω σκοπό να συμμετέχω σε καμία πορεία, οπότε το να μείνω έξω μάλλον θα με ταλαιπωρήσει. Σπίτι αλλά και πάλι, αγκαλιά με την επέτειο. Στο τραπέζι, με περιμένει το βιβλίου του εκφωνητή του Πολυτεχνείου, Δημήτρη Παπαχρήστου "Το πολυτεχνείο ζει;". Κείμενα από τους νέους εκείνης της εποχής, ντοκουμέντα, φωτογραφίες, μαρτυρίες. Θα διαβάσω για να μη ξεχάσω...

Και κάπως έτσι θα τελειώσω τη μέρα μου. Ραντεβού την επόμενη Πέμπτη!

*Φωτογραφία από το εσωτερικό του Tziz

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Το κεράκι της Λαμπρής – ένα παραμύθι για τη δύναμη της αγάπης

Μια εικονική επίσκεψη για Πάσχα στο «χωριό» της παιδικής μας ηλικίας

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια εβδομάδας 5 έως 12/5

Θα σας δοθεί η δυνατότητα να αποκαταστήσετε σχέσεις που έχουν υποστεί φθορές

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Πασχαλινό τραπέζι αλλιώς

Επτά διαφορετικοί τρόποι για να απολαύσεις το κρέας το Πάσχα