Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Humphrey Bogart, ένα ποτήρι gin και εγώ

Η Κέλλυ βγαίνει βόλτα με κινηματογραφική διάθεση...


Κέλλυ Νόβακ

From all the gin joint in all the towns in all the world, she walks into mine, είπε κάποτε ο Humphrey Bogart υποδυόμενος τον Rick Blaine στην ταινία θρυλική ταινία του Michael Curtiz, Casablanca (1942), αναφερόμενος στο love interest του Ilsa Lund aka Ingrid Bergman. Μια από τις πιο διάσημες ατάκες στην ιστορία του κινηματογράφου που από τότε που άκουσα, με «στοιχειώνει» μέχρι και σήμερα. Ήταν άραγε η θλίψη στα μάτια του Bogart στην συγκεκριμένη σκηνή; Η σαγηνευτική του γοητεία καθ’όλη την διάρκεια της ταινίας; Ή μάλλον το ποτήρι gin που ο διάσημος χαρακτήρας κρατούσε στο χέρι του; Έχοντας δει αυτή την ταινία ξανά και ξανά, έχω καταλήξει τελικά ότι όλα αυτά τα στοιχεία παίζουν ρόλο ώστε να νιώθω ότι αυτή η ατάκα, αυτό το φιλμ, με κάποιον τρόπο με «ακολουθεί».

Είναι από τις αγαπημένες μου ταινίες λοιπόν. Το έχεις πάθει εσύ ποτέ αυτό; Να «κολλήσεις» με μια ταινία; Να θέλεις να ζήσεις και εσύ αυτή την ατμοσφαιρική μαγεία που σου προσφέρει; Εγώ, πάντως ναι. Και ευτυχώς που έχω βρει ένα μέρος, εδώ στην Αθήνα, που με κάνει να το αισθάνομαι ότι είναι το απόλυτο «στέκι» (στα αγγλικά η λέξη αυτή μεταφράζεται ως “joint”). Το Gin Joint (Χρήστου Λαδά 1, Αθήνα) -δεν νομίζω ότι είναι τυχαίο το όνομά του-, είναι ένα τέτοιο μαγαζί. Έχει αυτή την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που πιστεύω ότι είχε και το to Rick’s Café στην γνωστή ταινία. Στην σύγχρονη εκδοχή του φυσικά. Ίσως η αγάπη μου για το gin να με κάνει λίγο πιο ενθουσιώδη για αυτό το μέρος, αλλά μπορεί να κάνει και κάθε δύσπιστο με το ποτό αυτό, να το λατρέψει τελικά. Σήμερα, λοιπόν θα την… βγάλω εκεί. Και πάω η αλήθεια είναι, πολύ στοχευμένα.

Πρόσφατα, μου είπαν για ένα νέο brand gin που θέλω πολύ να δοκιμάσω και ξέρω ότι το Gin Joint το διαθέτει. Το Burleigh’ s Gin είναι ένα ιδιαίτερο και εξαιρετικής ποιότητας London Dry Gin του οποίου τη συνταγή υπογράφει ο διάσημος ποτοποιός Jamie Baxter. Πρόκειται για ένα αρκετά μυρωδάτο gin. Διαθέτει έναν –ισορροπημένο- συνδυασμό από 11 βότανα. Εκχυλίσματα μεταξύ άλλων από κάρδαμο, φλούδα πορτοκαλιού, κόλιανδρο, πικραλίδα που όλα μαζί συνθέτουν ένα αρωματικό και εξαιρετικά ευωδιαστό απόσταγμα. Πιστεύω πολύ στο ότι πρέπει να δοκιμάζουμε νέες γεύσεις, αλλά και ποτά καλής ποιότητας (η ζωή είναι πολύ μικρή για να πίνουμε κακό αλκοόλ) και είμαι σίγουρη ότι το Burleigh’ s Gin δεν πρόκειται να με απογοητεύσει.

Φυσικά, μετά από ένα (απ’όσο φαντάζομαι) απολαυστικό ποτό, το οποίο σίγουρα με έχει χαλαρώσει αρκετά, δεν μπορώ παρά να σταματήσω να σκέφτομαι αυτή την ταινία ακόμη περισσότερο. Γι’ αυτό λοιπόν και η βραδιά μου θα συνεχιστεί στο σπίτι μου. Ήρθε η στιγμή για Netflix και «λίγη» Casablanca. Και ας είναι αυτή η 50η φορά που θα δω την ταινία. Όταν έχεις καλή παρέα και ένα διαχρονικό και κλασικό φιλμ, ξέρεις ότι όλα θα πάνε καλά. Και αυτή η Παρασκευή σίγουρα θα κυλήσει άψογα για άλλη μια φορά!

 

Photo credits κεντρικής φωτογραφίας: Studio Kominis Photography

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Μ. Σαββάτου 4 Μαΐου

Οργανώστε τις υποθέσεις σας βάζοντας προτεραιότητες σε ό,τι έχετε ανάγκη πρώτα

ΣΙΝΕΜΑ

May the 4th be with you με 20 από τις πιο ρομαντικές στιγμές Star Wars

Η αγάπη είναι μεγάλη με τον γαλαξία - απέραντη

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Το Voés Festival επιστρέφει για δεύτερη χρόνια στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας

Mε τους Villagers of Ionnina City, Social Waste, Γιάννη Αγγελάκα και οι 100°C, Πάνο Βλάχο, Σκιαδαρέσες, Λόγος Τιμής, LosTre, Κωσταντή Πιστιόλη, Pagan και Λεωνίδα Μπαλάφα