Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Σαν σχολική εκδρομή

Γιορτή με καλό φαγητό και Άνω Πετράλωνα!


Κέλλυ Νόβακ

Ξέρεις, τα τελευταία χρόνια έχω αρχίσει να πιστεύω πολύ στον θεσμό της οικογένειας. Όχι απαραίτητα της συμβατικής -αν θες- εικόνας που έχουμε κατά κύριο λόγο για αυτήν, αλλά ίσως της λίγο πιο… αντισυμβατικής. Αυτό για εμένα σημαίνει πολλά. Θεωρώ πέρα από την βιολογική μας οικογένεια, όσο σημαντική κι αν είναι φυσικά, ότι πρέπει να δημιουργούμε και την δική μας, από μικρή κι όλας ηλικία. Υπάρχουν πολλές μορφές και «είδη» οικογένειας που μπορεί να ορίσει κανείς στο μυαλό του. Για εμένα είναι τρεις: Η βιολογική μου οικογένεια, η οικογένεια των φίλων μου και αυτή της δουλειάς.

Είναι εδώ και 2 χρόνια περίπου που με κόπο, γέλια και δάκρυα έχει χτιστεί η τελευταία. Παρόλα αυτά, υπάρχει. Είναι εκεί. Είναι εφικτή, ακόμα και στις δύσκολες διαπροσωπικές σχέσεις που περνάει η κοινωνία μας (γιατί δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση που έχει «χτυπήσει» τις ζωές μας). Αισθάνομαι λοιπόν, πολύ τυχερή για την τελευταία, γιατί όπως και εσύ θα γνωρίζεις, δεν την επιλέγεις αυτή την οικογένεια. Σου… τυχαίνει. Και αυτή την φορά, η τύχη μου χτύπησε κόκκινο! Το AllYou είναι γεγονός ότι είμαστε μια αγαπημένη ομάδα. Αλλά αυτή η αγάπη έχει πλέον μετατραπεί σε πραγματικό ενδιαφέρον, φροντίδα και σεβασμό μεταξύ μας. Και επειδή όταν νιώθεις καλά με τους ανθρώπους που σε περικυκλώνουν, έχεις την ανάγκη καμιά φορά ε, να το γιορτάσεις λιγάκι! Και αυτό έχω/έχουμε σκοπό να κάνουμε σήμερα!

Το ειδυλλιακό μέρος για εμάς τους… allyou-ίτες και allyou-ίτισσες πρέπει να περιλαμβάνει 3 πράγματα (πέρα από την καλή παρέα): Νόστιμο (και οικονομικό ιδανικά) φαγητό, άφθονο ποτό (και συγκεκριμένα ράκι για κάποιους συγκεκριμένα που της έχουν αδυναμία!) και φυσικά έναν «ζεστό» και φιλόξενο περιβάλλον. Φυσικά, δεν υπάρχει καλύτερο μέρος να καλύψει όλα αυτά τα όμορφα στοιχεία από τον «παλιό-καλό» Σαντορινιό (Δωριέων 8, Πετράλωνα). Δεν ξέρω για εσένα και την δική σου «οικογένεια», αλλά για εμάς ένα παραδοσιακό ελληνικό γεύμα είναι η ιδέα μας για το απόλυτο φαγοπότι. Δεν είναι συχνά που χρησιμοποιώ αυτή την λέξη (σ.σ φαγοπότι), αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει καλύτερος τρόπος να περιγράψω πιο σωστά αυτό το μαγαζί. Λατρεύω ό,τι ψητό κρέας και αν σερβίρει το μαγαζί γιατί είναι εξαιρετικά προσεγμένο –και μερακλίδικα- ψημένο στα κάρβουνα. Αλλά, είναι και τα υπόλοιπα πιάτα του από την πολίτικη σαλάτα μέχρι και τον τελευταίο μεζέ (ζήτα τα λουκάκινα «σπέσιαλ» και θα με θυμηθείς) που σε κάνουν να μην θέλεις να αφήσεις μπουκιά να πάει χαμένη στο πιάτο! Αλλά είναι όπως σου είπα και πριν, η φιλόξενη και άκρως νησιώτικη ατμόσφαιρα του μαγαζιού που σε κάνει για λίγο, έστω για λίγο, να ξεχνάς τα πάντα και απλά να απολαμβάνεις την όμορφη παρέα που έχεις γύρω σου.

Σαν χορτασμένοι όπως φαντάζομαι, ότι θα είμαστε όλοι μετά από ένα πεντανόστιμο γεύμα, σαν η «ξελογιάστρα» της παρέας, θα προσπαθήσω να δελεάσω την ομάδα για αυτό που λένε οι Άγγλοι “night cap”. Ένα… after drink (μετά τα ήδη πολλά drinks) στο πλησιέστερο μπαράκι, έχω την εντύπωση ότι επιβάλλεται και ότι τελικά θα καταφέρω να πείσω την ομάδα να με ακολουθήσει. Θα τολμήσω λοιπόν, να μεταφέρω αυτή την καλή διάθεση από τα Άνω Πετράλωνα στα… Κάτω!

Σε ένα άκρως διαφορετικό από τον Σαντορινιό κλίμα αυτή την φορά, με στοιχεία στην διακόσμηση να θυμίζουν μεταπολεμικό μπαρ του ’40, το Upupa Epops (Αλκμήνης 7) πιστεύω ότι θα καταφέρει να κερδίσει ακόμα και τους πιο χορτασμένους από τα cocktail bars της Αθήνας, μέλη της παρέας! Η σχετικά πρόσφατη προσθήση στο nightlife των ήσυχων Πετραλώνων είναι αυτό το ξεχωριστό και ατμοσφαιρικό μπαρ το οποίο αποτελείται από ανθρώπους διόλου τυχαίους. Για παράδειγμα, είναι καθησυχαστικό όταν γνωρίζεις ότι στην μπάρα σερβίρουν τα πεντανόστιμα cocktails άνθρωποι που έχουν περάσει από ήδη καταξιωμένα μαγαζιά της Αθήνας (βλ. Baba Au Rum, 42, Cinco) και που ξέρεις με σιγουριά ότι το Negroni που θα καταλήξει στο χέρι σου θα έχει δημιουργηθεί με αγάπη και φροντίδα.

Και ίσως να είναι αυτό και το πράγμα που αναζητάμε όλοι οι άνθρωποι στην καθημερινότητα και τη ζωή μας τελικά. Λίγη αγάπη και φροντίδα από ανθρώπους που εκτιμάμε και μας εκτιμούν. Αυτά σίγουρα θα τα… ρουφήξω μέχρι τελικής πτώσεως από την αντισυμβατική μου οικογένεια. Ελπίζω να κάνεις και εσύ το ίδιο σήμερα.

 

Στην κεντρική φωτογραφία το all day bar Upupa Epops.

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Μ. Τρίτης 30 Απριλίου

Αγκάλιασε τη φθαρτότητα ως το ανθρώπινο μεγαλείο

BLOGS

Cher, A Tribe Called Quest και Dave Matthews Band στο Class of 2024 του Rock & Roll Hall of Fame

Mary J. Blige, Ozzy Osbourne, Foreigner, Peter Frampton και Kool & The Gang εισήχθησαν επίσης στο Hall of Fame μαζί με τους Jimmy Buffett, Big Mama Thornton, MC5 και άλλους

Στο

ΒΙΒΛΙΟ

Το Πάσχα των Ελλήνων ποιητών

Ελύτης, Γκάτσος, Δημουλά, Καρέλλη, Καρούζος, Χριστιανόπουλος, Σολωμός, μας βάζουν στο κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδας