Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τι κοινό έχει η Αγία Πετρούπολη με το Χόλυγουντ;

Η Κέλλυ σήμερα ταξιδεύει από τον 17ο αιώνα στο γευστικό σήμερα.


Κέλλυ Νόβακ

Είμαι άνθρωπος που αγαπάει τις τέχνες. Με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί κανείς να εκφράσει κάποιο ιστορικό συμβάν, περίοδο, εποχή ή ακόμα και τα ίδια του τα συναισθήματα μέσα από ένα έργο τέχνης, εγώ το επικροτώ και το θαυμάζω. Σε μια κοινωνία που όλα είναι τόσο προσβάσιμα, μου είναι πολύ σημαντικό να έρχομαι σε πραγματική-ρεαλιστική επαφή με την τέχνη. Για εμένα προσωπικά, μια έκθεση είναι ζήτημα… οργανικό. Το «ζητάει ο οργανισμός» μου, αν θες. Είναι σαν την τροφή αλλά και τροφή για σκέψη και έμπνευση!

Σήμερα, λοιπόν, αυτό θα κάνω! Θα… τραφώ μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά. Και θα «μεταφερθώ» σε σύντομο χρονικό διάστημα από την Αγ. Πετρούλη στο… Χόλιγουντ. Όλα μπορούν γίνουν αν έχεις φαντασία!

Έφυγα λοιπόν, για το Βυζαντινό Μουσείο (Βασ. Σοφίας 22) και την πιο πρόσφατη έκθεσή του “Θησαυρούς από τις Συλλογές του Ερμιτάζ”. Για πρώτη φορά εκθέτονται στους χώρους του μουσείου αρχαιολογικοί θησαυροί και έργα τέχνης που προέρχονται από τις αυτοκρατορικές συλλογές του σημαντικού Μουσείου Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης. Πρόκειται για αντικείμενα υψηλής αισθητικής και καλλιτεχνικής αξίας, που η ιστορία θέλει τους Τσάρους Ρομανόφ να συλλέγουν διαρκώς, για να δημιουργήσουν από τα τέλη του 17ου αι. τις πλουσιότατες συλλογές του Ερμιτάζ, αναδεικνύοντάς το, από το 1805 μέχρι σήμερα, ως ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα μουσεία του κόσμου. Για να είμαι ειλικρινής, είμαι εξαιρετικά ενθουσιασμένη για αυτή την έκθεση -την οποία θέλω εδώ και πολύ καιρό να επισκεφθώ- και ένας (βασικός) λόγος είναι για να θαυμάσω μερικά από τα πιο συναρπαστικά, χειροποίητα βυζαντινά κοσμήματα! Φυσικά, είναι όλη η αισθητική και τα έργα της περιόδου εκείνης που πιστεύω ότι θα έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον ώστε να καταλάβει κανείς λίγα πράγματα περισσότερα για τον τρόπο ζωής στη ρωσική Αυλή από τα τέλη του 17ου μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Με μόλις 4€ λοιπόν (η τιμή της εισόδου) μπορώ να αντλήσω όλη αυτή την ψυχική πληρότητα που πάντα αναζητάω από την τέχνη.

Και επειδή, όμως, τίποτα δεν μπορώ να εκτιμήσω σωστά με άδειο στομάχι (η τέχνη μου ανοίγει την όρεξη, τι να κάνω;) ήρθε η ώρα να καλύψω τις γευστικές μου ανάγκες και επιθυμίες. Με έναν πιο «άκομψο» τρόπο συγκριτικά με την προηγούμενη στάση μου, θα ικανοποιήσω την πείνα μου ενδίδοντας στην γρήγορη «τέχνη» του street food. Ένα από τα καλύτερα street foodάδικα της Αθήνας που μπορεί κανείς χωρίς καμία επιείκεια, να… καταβροχθίσει από τα πιο θεϊκά χοτ ντογκ, είναι το Χόλιγουντ (Πλατεία Δαβάκη) στην Καλλιθέα. Η vintage αισθητική του Χόλιγουντ, συνάδει απόλυτα με τις ονομασίες που έχουν δώσει οι ιδιοκτήτες στα λαχταριστά τους χοτ ντογκ. Έτσι, λοιπόν μπορεί κανείς να δει τι γεύση έχει η “Marilyn Monroe” ή o “Al Pacinο” ή ο “Bruce Lee” (το πιο αγαπημένο μου ντογκ που περιλαμβάνει καραμελωμένα κρεμμύδια). Φυσικά, μη και δεν δοκιμάσεις το παγωτό μηχανής –ακόμη και να δεν είσαι λάτρης του παγωτού μηχανής- ή την Cheesecake κρέπα με κρέμα και φράουλες που θα σε κάνει να σκέφτεσαι ότι τελικά να αξίζει που «πετάς» στα σκουπίδια όλες αυτές τις ατελείωτες ώρες γυμναστικής, για ένα τέτοιο γεύμα.

Πώς γίνεται, λοιπόν, να συνδέονται τα μαγευτικά έργα του Ερμιτάζ με αυτό το «λιχούδικο» γεύμα; Η απάντηση είναι απλή: και τα δύο προσφέρουν ανιδιοτελή ικανοποίηση και.. τροφή για να προχωρήσει κανείς μπροστά. Απλά τα πράγματα.

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

ASK THE EDITOR

8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το μανδελικό οξύ προτού το βάλεις στη beauty ρουτίνα σου

Σε τι ακριβώς συμβάλει το συγκεκριμένο οξύ στη φροντίδα του δέρματός σου;

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Δείτε το νέο video της Mitski για το “Star”

Η επιτυχημένη τραγουδοποιός επανενώνεται με την επί χρόνια συνεργάτιδά της, Maegan Houang, για τις ανάγκες του νέου της visual για το The Land Is Inhospitable and So Are We 

ΥΓΕΙΑ

7 tips στοματικής υγιεινής που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε

Πώς να προστατέψεις την υγεία των δοντιών και των ούλων σου αποτελεσματικά