Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Κινηματογράφος που ροκάρει

Στο φεστιβάλ του Gagarin205 Gimme Shelter Film Festival θα πάει σήμερα η Γωγώ, όπου το rock n’ roll συναντά το σινεμά.


Γωγώ Καρκάνη

Η ιστορία της ζωής ενός ροκ σταρ είναι ακαταμάχητα γοητευτική, όχι μόνο γιατί παρουσιάζει από μια πιο ανθρώπινη σκοπιά έναν ερμηνευτή που έχει πάρει εξωπραγματικές διαστάσεις στη συνείδηση του κοινού, αλλά και επειδή σε φέρνει σε επαφή με γεγονότα και πρόσωπα που έχουν επηρεάσει, άμεσα ή έμμεσα, την καλλιτεχνική διαδρομή του. 

Pixel

Αν λοιπόν αγαπάς τη ροκ σε όλες τις εκφάνσεις της, μη χάσεις τη σειρά προβολών που έχει ξεκινήσει στο Gagarin205 από αρχές Οκτωβρίου και θα συνεχιστεί μέχρι και το Δεκέμβριο με τίτλο Gimme Shelter Film Festival (www.gimmeshelterfestival.com). Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, όπου το rock n’roll συναντά τον κινηματογράφο, κάθε Δευτέρα βράδυ προβάλλονται ταινίες και ντοκιμαντέρ αφιερωμένες σε κορυφαία ονόματα της ροκ μουσικής, όπως οι Freddie Mercury, Kurt Cobain, Pulp και Queen. 

Οι σημερινές προβολές, που θα παρακολουθήσω, ξεκινούν στις 19.30 με το ντοκιμαντέρ του Νίκου Τριανταφυλλίδη Screamin’ Jay Hawkins: I Put a Spell on Me, που σκιαγραφεί το πορτρέτο του μεγάλου μουσικού. Αφορμή για την ταινία αποτέλεσαν οι δύο τελευταίες συναυλίες του Hawkins το 1999 στο Ρόδον, από όπου ξεκίνησαν τα γυρίσματα. Το ντοκιμαντέρ ολοκληρώθηκε το 2001, λίγο μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Τριανταφυλλίδη, με τη συμβολή φίλων και συνεργατών του Hawkins οι οποίοι μίλησαν γι’ αυτόν, όπως οι Diamanda Galas, Eric Burdon και Jim Jarmusch.
 

Pixel

hawkins.jpg
Screamin’ Jay Hawkins: I Put a Spell on Me 
 

Αμέσως μετά θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Brett Morgen The Rolling Stones: Crossfire Hurricane, που με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων της μπάντας αφηγείται την ιστορία της από τότε που ξεκίνησε, τη δεκαετία του ’60, ως μια παρέα εφήβων παθιασμένων με τα blues, μέχρι την καθιέρωσή τους ως ροκ ινδάλματα. Στην ταινία μιλούν όλα τα μέλη του συγκροτήματος, ενώ οι αφηγήσεις τους λειτουργούν ως συνδετικός κρίκος για αρχειακό υλικό από παλαιότερες συνεντεύξεις, συναυλίες και δημοσιεύματα, πολλά από οποία δεν έχουν έρθει ξανά στο φως. 
 

rolling.jpg
The Rolling Stones: Crossfire Hurricane 


Για τις ταινίες θα μιλήσουν απόψε ο ιστορικός ερευνητής-συγγραφέας Μωρίς Σιακκής και ο διευθυντής του Pepper 96.6 Γιώργος Μουχταρίδης.


 

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Queer Movie Nights 2024: Φεστιβάλ LGBTQΙ+ ταινιών από το περιοδικό ANTIVIRUS

Οι queer κινηματογραφικές βραδιές επιστρέφουν για 3η χρονιά στον κινηματογράφο Τριανόν και το Ινστιτούτο Γκαίτε, 16 έως 20 Μαΐου. Γράφει ο Χρίστος Δημητρίου

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: 10 + 1 φεστιβάλ που δεν πρέπει να χάσετε τον Μάιο

Από μουσική μέχρι κόμικς, street food και κινηματογράφο, η Αθήνα τον Μάιο μας περιμένει με ανεβασμένη διάθεση και πολλά φεστιβάλ. Γράφει ο Μάνος Νομικός 

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

Προτεινόμενα

BEAUTY TIPS

Πώς πρέπει να εφαρμόζεις το dry shampoo

Ακολούθησε τα tips μιας ειδικού

BEAUTY NEWS

Φεστιβάλ Καννών 2024: Τα ωραιότερα beauty looks που είδαμε στο κόκκινο χαλί και θέλουμε να αντιγράψουμε

Οι εμφανίσεις που ξεχώρισαν ως προς το μακιγιάζ και τις κομμώσεις, στη λαμπερή Croisette