Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Poetry, wine and… καλό χειμώνα μας!

Χέρι χέρι με τον καινούργιο (επαναστάτη) μήνα, πάει βόλτα σήμερα η Λένα. Πάμε μαζί τους;


Λένα Γρηγορίου

Καλό μας μήνα και hello κρυάκι μας ! Ο Νοέμβρης δεν αστειεύεται κι εγώ τον παίρνω με το καλό και τον πάω βόλτα στο κέντρο της κούκλας Αθήνας μου. Πάω με τα νερά του, πράγμα που δεν συνηθίζω γενικά, αλλά με βρίσκει στα καλά μου και στα τρυφερά μου τούτη η πρωτομηνιά γι αυτό και οι...γλύκες!

Pixel

Ξεκινάω, λοιπόν, και λέω να του συστήσω κάποιους που πολύ αγαπάω, πολύ θαυμάζω και που είναι το αραξοβόλι μου και η χαρά μου! Στάση πρώτη, το κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στην Ασκληπιού, στον αριθμό 1-3. Εκεί στεγάζεται η "Πολιτεία", το πιο όμορφο και "πλούσιο" βιβλιοπωλείο της πόλης. Όχι, δεν έχει κόκκινα χαλιά, φανταχτερό περιτύλιγμα, λαμπερές βιτρίνες και δεκάδες υπαλλήλους ντυμένους με την ίδια στολή να σε ακολουθούν σε κάθε σου βήμα. Έχει, όμως, πολύτιμο περιεχόμενο και προσωπικό με γνώσεις, που θα σε προσανατολίσει σε ότι κι αν ζητάς. Εδώ, λοιπόν, θα τον συστήσω τον επαναστάτη μου μήνα με τους πιο αγαπημένους μου: με τον βαθύ Τάσο Λειβαδίτη ("Εκεῖ ποὺ πολεμᾶνε καὶ πεθαίνουν οἱ ἄνθρωποι γιὰ ἕνα καινούργιο κόσμο... ἐκεῖ θὰ σὲ περιμένω, ἀγάπη μου!"), τον αληθινό Γιάννη Ρίτσο (Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο. Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου) και φυσικά τον ονειρικό Οδυσσέα Ελύτη ("Επειδή το αδοκίμαστο και το απ' αλλού φερμένο, δεν τ' αντέχουν οι άνθρωποι κι είναι νωρίς, μ' ακούς, είναι νωρίς ακόμη μες στον κόσμο αυτόν αγάπη μου, να μιλώ για σένα και για μένα"). 
 

politeiain.jpg
 

Τα έργα τους δεκάδες, κι αν διάλεξα  να’ρθω στην "Πολιτεία", είναι γιατί τα έχει όλα. Κι αν ο κύριος Νοέμβριος είναι... αρχάριος , θα του προτείνω να ξεκινήσει, διαβάζοντας τα πιο σημαντικά τους: "Το Μονόγραμμα" (Εκδόσεις Ίκαρος) ή το "Άξιον Εστί" (Εκδόσεις Ίκαρος), του Οδυσσέα Ελύτη, τη "Σονάτα του σεληνόφωτος" (Εκδόσεις Κέδρος) ή την "Εαρινή συμφωνία" (Εκδόσεις Κέδρος) του Γιάννη Ρίτσου ή τους 3 τόμους "Ποίηση" του Τάσου Λειβαδίτη (Εκδόσεις Μετρονόμος). 

Pixel

Και θα κάνω και μια εξαίρεση, σήμερα. Για κάποιον που μπορεί να διακρίνεται περισσότερο για το μυθιστορηματικό και θεατρικό παρά για το ποιητικό του έργο, αλλά για μένα πάει χέρι χέρι με τους ποιητάδες μου. Λέω για τον... ιερόσυλο Νίκο Καζαντζάκη, που έγραψε τον πιο όμορφο, αληθινό και ελπιδοφόρο στίχο στην ιστορία της ελληνικής λογοτεχνίας: "Μια αστραπή είναι η ζωή μας… μα προλαβαίνουμε".

Με τις σακούλες μας γεμάτες βιβλία και το μυαλό γεμάτο λέξει , πάμε Κολωνάκι! Σε ένα μαγαζί που έχει γίνει το απόλυτο must από την ημέρα που πρωτοάνοιξε τις πύλες του στο αθηναϊκό κοινό. Και το όνομα αυτού Stinking Bishop (Λουκιανού 36).
 

wine1.jpg
 

Το συγκεκριμένο wine bar restaurant -γιατί περί αυτού πρόκειται ουσιαστικά- δανείζεται το όνομά του από ένα διάσημο αγγλικό τυρί, ενώ η κουζίνα του κινείται ανάμεσα σε μεσογειακές και διεθνείς γεύσεις. Ok, εμείς θα "περιοριστούμε" σ' ένα (ή και περισσότερα) ποτήρι κρασί, ανάμεσα στις πολλές (και καλές) επιλογές που έχει να μας προσφέρει. Στα (μεγάλα) συν του μαγαζιού, ο απλός αλλά σικάτος χώρος και η ευχάριστη, φιλική  ατμόσφαιρα: λίγα τραπέζια, λιτή διακόσμηση, όμορφο περιβάλλον και γλυκύτατο προσωπικό. Ακριβώς ό,τι χρειαζόμαστε για να τσουγκρίσουμε τα ποτήρι μας στην υγεία του χειμώνα που μπήκε στη ζωή μας σήμερα και να ξορκίσουμε ο,τι… κακό είχε κατά νου για μας!

 

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Queer Movie Nights 2024: Φεστιβάλ LGBTQΙ+ ταινιών από το περιοδικό ANTIVIRUS

Οι queer κινηματογραφικές βραδιές επιστρέφουν για 3η χρονιά στον κινηματογράφο Τριανόν και το Ινστιτούτο Γκαίτε, 16 έως 20 Μαΐου. Γράφει ο Χρίστος Δημητρίου

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: 10 + 1 φεστιβάλ που δεν πρέπει να χάσετε τον Μάιο

Από μουσική μέχρι κόμικς, street food και κινηματογράφο, η Αθήνα τον Μάιο μας περιμένει με ανεβασμένη διάθεση και πολλά φεστιβάλ. Γράφει ο Μάνος Νομικός 

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 17 Μαΐου

Δράστε με γνώμονα τη λογική και έπειτα με το συναίσθημα

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο Theodore παρουσιάζει το νέο single και music video του με τίτλο “The Big Rip”

Σε σκηνοθεσία Κωστή Θεοδοσόπουλου και με τις Μαρία Αλιφέρη και Δήμητρα Βλαγκοπούλου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Queer Movie Nights 2024: Φεστιβάλ LGBTQΙ+ ταινιών από το περιοδικό ANTIVIRUS

Οι queer κινηματογραφικές βραδιές επιστρέφουν για 3η χρονιά στον κινηματογράφο Τριανόν και το Ινστιτούτο Γκαίτε, 16 έως 20 Μαΐου. Γράφει ο Χρίστος Δημητρίου