Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Δεύτερη μέρα Χριστουγέννων 2019

Καλή μας καινούργια μέρα! Χρόνια μας πολλά, με ήλιο, με κρύο και βόλτες στην πόλη!


Μελίνα Αδαμοπούλου

Χριστούγεννα στην πόλη. Στην όμορφη πόλη. Και λέω σήμερα να μη μείνουμε σπίτι. Να πάρουμε το μετρό, να κατεβούμε στάση Ακρόπολη και να' μαστε, φτάσαμε... Στο Μουσείο που λατρεύουμε, στο μουσείο-όραμα της μαγικής ολοδικής μας Μελίνας, στο Μουσείο που είναι ένα από τα τρία καλύτερα μουσεία του κόσμου και που από την πρώτη στιγμή που περπατάς πάνω στο γυάλινο δάπεδο, αισθάνεσαι ευλογημένος.

volta_img1.jpg

Από το Μουσείο της Ακρόπολης (και της Μελίνας) λοιπόν θα ξεκινήσουμε την σημερινή  βόλτα μας. Μη με ρωτάς πόσες φορές έχω έρθει. Πολλές. Και κάθε φορά αισθάνομαι πως έχω να δω κι άλλα που δεν πρόσεξα, που δεν στάθηκα όσο έπρεπε, που δεν ήξερα πώς να τα δω, που ο χρόνος μου με πρόδωσε, που τα μάτια μου τα πλάνεψαν άλλα γλυπτά, αγγεία, ειδώλια, θεοί και ημίθεοι... Σήμερα, λοιπόν, θα ξεναγηθώ για ακόμα μια φορά στους μικρούς θησαυρούς του, που είναι γεμάτοι ιστορίες, σύμβολα, τελετουργίες.

volta_img2.jpg

Κι από το Μουσείο της Ακρόπολης θα πάρω το μετρό με προορισμό το Σύνταγμα κι από εκεί για Πλατεία Καρύτση. Εκεί που, για μένα, όλα μυρίζουν την αγαπημένη μυρωδιά του τυπωμένου χαρτιού, κουβαλάνε τόμους εφημερίδων και περιοδικών, μνήμες από ταινίες (λατρεμένο Αττικόν), παραστάσεις (θέατρο Μουσούρη), συναυλίες (Παρνασσός) και σήμερα έχουν ένα καινούργιο άρωμα ζωντάνιας με τα δεκάδες μικρά καινούργια στέκια. Στην Πλατεία Καρύτση, λοιπόν, θα καθίσω αναπαυτικά στο Ale Blues (Πλατεία Καρύτση 10). Όχι, δεν θα είμαι μόνη μου. Μαζί μου θα είναι ο... Τhomas Mann...

volta_img3.jpg

Ένας συγγραφέας (1875-1955) που λατρεύω και που το «Μαγικό Βουνό» του, είναι ένα από τα βιβλία που για μένα ήταν (και είναι) «σημαδιακό» στη ζωή μου. Ένα βιβλίο αυτού του συμβολικού, ψυχαναλυτή, παρατηρητή Νομπελίστα συγγραφέα   θα έχω παρέα μου. Δεν είναι άλλο από το "Θάνατος στη Βενετία" (Εκδόσεις Μεταίχμιο).  Σε σοκάρω που το διαβάζω Χριστουγεννιάτικα; Μα, δεν έχουν εποχές τα βιβλία .  Ούτε οι συγγραφείς τους. Οι εποχές κι οι γιορτές  είναι μόνο για μας... Σκοπεύω, λοιπόν,  σ’ αυτή τη δεύτερη ανάγνωση, αρκετά χρόνια μετά από την πρώτη, να απολαύσω τον Mann, με ένα μεγάλο απογευματινό καφέ,  φέρνοντας στο μυαλό μου σκηνές από την ομώνυμη ταινία του Βισκόντι  (μαγικός Ντερκ Μπόγκαρντ)  και παρακολουθώντας ταυτόχρονα την στολισμένη πλατεία να γεμίζει κόσμο.

Όλα καλά! Θα τα ξαναπούμε την καινούργια χρονιά!

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.