Βλέποντας με τις Αισθήσεις μια Γελάδα - AllYou.gr

Search

 

Βλέποντας με τις Αισθήσεις μια Γελάδα

Μια σουρεαλιστική Τρίτη

26 Μαρτίου 2019
Συντάκτης : Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Αυτός ο Μάρτιος είναι χάρμα. Πραγματικά. Δύο τριήμερα δικά του, και ο καιρός στα κέφια του, ορκίζομαι πως δεν θα τον ξαναπώ γδάρτη. Παίρνεις μια ανάσα, κυλάει μετά η δίχως εργασιακή Δευτέρα εβδομάδα πιο χαλαρά, είναι Τρίτη και ονειρεύεσαι σαββατοκύριακο. 

Το θέμα όμως είναι να περνάμε καλά και τις καθημερινές, συμφωνείς; Για αυτό κι εγώ σήμερα, έχοντας χορτάσει βόλτες σε άλλη γη, άλλα μέρη, θα ξαναβρώ την Αθηνούλα μου που με γητεύει με τις ευχάριστες εκπλήξεις της. 

Το απόγευμα θα πάω μαζί με έναν φίλο μου -εκ γενετής τυφλός και απίστευτος τύπος-, στο Μουσείο Μπενάκη, για να δούμε με τις αισθήσεις. Μια έκθεση με θέμα την πολιτική (μην βιαστείς να βγάλεις συμπεράσματα) για επισκέπτες με μειωμένη όραση ή τυφλότητα.

benaki_mesa.jpg

Στις συλλογές του Μουσείου θα αναζητήσουμε πορτρέτα πολιτικών προσώπων και ζωγραφικές απεικονίσεις ιστορικών γεγονότων μέσα από αυτή τη συνάντηση που εστιάζει στην πολιτική και την τέχνη, μέσα από το πρίσμα της μνήμης, της φήμης και της καλλιτεχνικής ειλικρίνειας.

Αμέσως μετά θα πάμε θέατρο. Ναι, ο φίλος μου βλέπει θέατρο. Και δεν βάζω το βλέπει σε εισαγωγικά γιατί σε πληροφορώ πως ως μεγάλος θεατρόφιλος που είναι καταλαβαίνει και μου μεταφέρει πολλά περισσότερα από όσα εγώ βλέπω να διαδραματίζονται πάνω στο σανίδι. 

Θα πάμε στο Altera Pars για να δούμε το έργο «Η Γελάδα», του Ναζίμ Χικμέτ, που τόσο λάτρευα να διαβάζω στην εφηβεία μου. «Η Γελάδα» είναι μια λαϊκή παραβολή, ένα συμβολικό παραμύθι και μια ιδιότυπη κοινωνική σάτιρα μαζί στην οποία ο Τούρκος ποιητής και τρυφερός παραμυθάς μιλάει με λόγια απλά και πνεύμα οξύ για το σήμερα. Για την εξάρτηση του σύγχρονου ανθρώπου από τον καταναλωτισμό. Για το πώς έχουμε συνδέσει την ευτυχία μας με την απόκτηση ολοένα και περισσότερων υλικών αγαθών. 

gelada_mesa.jpg

Έχω την αίσθηση πως απόψε μαζί με τον φίλο μου τον καλό, θα δω τη ζωή αλλιώς. Όπως τη βλέπαμε όταν ήμασταν 18. Θυμάσαι; Στο αφιερώνω:

Ἡ ζωὴ δὲν εἶναι παῖξε-γέλασε, Πρέπει νὰ τήνε πάρεις σοβαρά, Ὅπως, νὰ ποῦμε, κάνει ὁ σκίουρος, Δίχως ἀπ᾿ ὄξω ἢ ἀπὸ πέρα νὰ προσμένεις τίποτα. Δὲ θά ῾χεις ἄλλο πάρεξ μονάχα νὰ ζεῖς. Τὶς πιὸ ὄμορφες μέρες μας δὲν τὶς ζήσαμε ἀκόμα. Κι ἂχ ὅ,τι πιὸ ὄμορφο θά ῾θελα νὰ σοῦ πῶ, Δὲ στό ῾πα ἀκόμα.

Πληροφορίες:
Βλέποντας με τις αισθήσεις:

Τρίτη 26 Μαρτίου 2019 | 17.00-19.00
Είσοδος ελεύθερη - Απαραίτητη η προεγγραφή 
Μουσείο Μπενάκη: Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας, τηλ. 210 3671067-9

Η Γελάδα: 
Παίζουν: Μίνα Χειμώνα,  Πέτρος Νάκος, Αγγελική Κοντού, Σπύρος Σιδέρης, Ηλίας Τσούμπελης
Δευτέρα – Τρίτη στις 21:00
Altera pars: Μεγάλου Αλεξάνδρου 123, Κεραμεικός, τηλ. 210 3410011
 Ακολούθησε το allyou στο Instagram!

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Παραπλεύρως, ντουγρού και ενδεχομένως!

Η Λένα σε μία μεγάλη βόλτα στο κέντρο μιας πόλης που δεν ξέρει... αν έχει καλοκαίρι!

Μια Εβδομάδα με βόλτες στην πόλη

Αυτές είναι οι κορυφαίες προτάσεις μας, για ατέλειωτες βόλτες εντός και εκτός πόλης

Τα χρώματα της αμφιβολίας και του δισταγμού

Το Λεμόνι και το Μπρίκι, το Θησείο και η Μαβίλη, τι χρώμα είναι;