Είναι το Flux στην Πλάκα το νέο Guggenheim της Αθήνας; - AllYou.gr

Search

 

Είναι το Flux στην Πλάκα το νέο Guggenheim της Αθήνας;

Μια μοναδική Ελληνική installation - performance που έρχεται από το μέλλον

22 Μαϊου 2019
Συντάκτης : Τζίνα Σπάρτακου

 Tο απόγευμα  δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Προορισμός μου η Πλάκα, για να παρακολουθήσω την διαδραστική installation ‘’Ηχώ᾽᾽ του εικαστικού και μουσικού Θεόδωρου Πιστιόλα σε συνδυασμό με την performance της χορεύτριας Ιωάννας Τουμπάκαρη στο Flux Laboratory Athens, που για πρώτη φορά άνοιγε τις ανακαινισμένες πύλες του στο κοινό.

Tετάρτη απόγευμα λοιπόν στην Εθνική που ήταν, μέχρι όπου φτάνει το μάτι, μποτιλιαρισμένη… Μια λάθος κίνηση και η τροχαία μου αφαίρεσε δίπλωμα και άδεια κυκλοφορίας για δύο μήνες.
 

fluxin.jpg

Έφτασα στην οδό Γέροντα στην Πλάκα, αλλάζοντας τέσσερα μεταφορικά μέσα και 40 χρώματα από την αγωνία μου οτι δεν θα προλάβω…

Όμως η ενέργεια του ψηλοτάβανου παραδοσιακού σπιτιού που φιλοξονεί το Flux, με πήρε από το χέρι και με οδήγησε σε ένα άλλο επίπεδο.  Με ένα τρόπο μαγικό, ο θόρυβος μέσα μου ησύχασε, οι άνθρωποι που πρωτοσυνάντησα στο κατώφλι και στην κεντρική γαλήνια αίθουσα που φιλοξενούσε το installation ήταν στιλάτοι, καλοντυμένοι και εξέπεμπαν αυτό το αδιόρατο ελκυστικό ‘῾κάτι’’ , που διαθέτουν οι άνθρωποι  που έχουν πολύ ταξιδέψει, έχουν πολύ διαβάσει και έχουν προσλαμβάνουσες από τον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού!

fluxininpente.jpg

Με ένα ποτήρι λευκό κρασί στο χέρι, άρχισα να εξερευνώ τον χώρο που ήταν γεμάτος με μικρούς σένσορες...Κάθε φορά που πλησιάζαμε μπροστά από έναν, η μουσική δυνάμωνε, ενώ όταν απομακρυνόμασταν ατονούσε.  Ο καλλιτέχνης μας εξηγούσε πώς εμπνεύστηκε το έργο του αυτό που ονόμασε Ηχώ. Μέλημά του ήταν να δημιουργήσει ένα πoλυφωνικό όργανο για να παράγουν και να παίζουν μουσική ακόμη και οι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν να παίζουν …

Ένα όργανο άκρως δημοκρατικό, που έζησε στιγμές μεγάλης δόξας, όταν ήταν στημένο στην κουζίνα της εστίας που διέμενε ο καλλιτέχνης στη Γαλλία και που όπως είπε  όλοι οι ένοικοι της εστίας το είχαν λατρέψει. Και όταν η χορεύτρια Ιωάννα Τουμπάκαρη ξεδίπλωσε τα υπέροχα άκρα της μπροστά στους αισθητήρες, εκείνοι έστειλαν πίσω στους ακροατές την Ηχώ ενός  μοναδικό soundtrack που γέμισε με μιας τον minimal χώρο.

dateinmih.jpg

 

fluxmesa.jpg

 

Ψυχή του Flux Laboratory η άκρως γοητευτική ως γυναίκα και ως προσωπικότητα, ελληνικής καταγωγής Σύνθια Οντιέ,  που οραματίστηκε και πρωτολειτούργησε το πειραματικό αυτό εργαστήριο στην Γενεύη.

Το 2016, συνέδεσε τις δράσεις του Flux και με την Ελλάδα, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα του χορού και του performance, φιλοδοξώντας να αποτελέσει ο νέος αυτός θύλακας πολιτισμού, ένα μοναδικό χώρο ανάπτυξης ιδεών και δράσεων, που θα δώσει στέγη και βήμα στους καλλιτέχνες που έχουν κάτι να πουν, που θέλουν κάτι να πουν…

fluxinindio.jpg

Mε σύνθημα ‘’ Μy moto: Νο Limits’’ (Isadora Duncan), το Flux Laboratory θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με σταθερά rendez – vous σε όλη την διάρκεια της χρονιάς, με παραστάσεις, συνομιλίες, προβολές ταινιών και πολύ ενδιαφέροντα μαθήματα!

www.fluxlaboratory.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ακολούθησε το allyou στο Instagram!

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Παραπλεύρως, ντουγρού και ενδεχομένως!

Η Λένα σε μία μεγάλη βόλτα στο κέντρο μιας πόλης που δεν ξέρει... αν έχει καλοκαίρι!

Μια Εβδομάδα με βόλτες στην πόλη

Αυτές είναι οι κορυφαίες προτάσεις μας, για ατέλειωτες βόλτες εντός και εκτός πόλης

Τα χρώματα της αμφιβολίας και του δισταγμού

Το Λεμόνι και το Μπρίκι, το Θησείο και η Μαβίλη, τι χρώμα είναι;