Skip to main content

ΕΠΟΜΕΝΟ

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Είναι το Flux στην Πλάκα το νέο Guggenheim της Αθήνας;

Μια μοναδική Ελληνική installation - performance που έρχεται από το μέλλον


Τζίνα Σπάρτακου

 Tο απόγευμα  δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Προορισμός μου η Πλάκα, για να παρακολουθήσω την διαδραστική installation ‘’Ηχώ᾽᾽ του εικαστικού και μουσικού Θεόδωρου Πιστιόλα σε συνδυασμό με την performance της χορεύτριας Ιωάννας Τουμπάκαρη στο Flux Laboratory Athens, που για πρώτη φορά άνοιγε τις ανακαινισμένες πύλες του στο κοινό.

Tετάρτη απόγευμα λοιπόν στην Εθνική που ήταν, μέχρι όπου φτάνει το μάτι, μποτιλιαρισμένη… Μια λάθος κίνηση και η τροχαία μου αφαίρεσε δίπλωμα και άδεια κυκλοφορίας για δύο μήνες.
 

fluxin.jpg

Έφτασα στην οδό Γέροντα στην Πλάκα, αλλάζοντας τέσσερα μεταφορικά μέσα και 40 χρώματα από την αγωνία μου οτι δεν θα προλάβω…

Όμως η ενέργεια του ψηλοτάβανου παραδοσιακού σπιτιού που φιλοξονεί το Flux, με πήρε από το χέρι και με οδήγησε σε ένα άλλο επίπεδο.  Με ένα τρόπο μαγικό, ο θόρυβος μέσα μου ησύχασε, οι άνθρωποι που πρωτοσυνάντησα στο κατώφλι και στην κεντρική γαλήνια αίθουσα που φιλοξενούσε το installation ήταν στιλάτοι, καλοντυμένοι και εξέπεμπαν αυτό το αδιόρατο ελκυστικό ‘῾κάτι’’ , που διαθέτουν οι άνθρωποι  που έχουν πολύ ταξιδέψει, έχουν πολύ διαβάσει και έχουν προσλαμβάνουσες από τον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού!

fluxininpente.jpg

Με ένα ποτήρι λευκό κρασί στο χέρι, άρχισα να εξερευνώ τον χώρο που ήταν γεμάτος με μικρούς σένσορες...Κάθε φορά που πλησιάζαμε μπροστά από έναν, η μουσική δυνάμωνε, ενώ όταν απομακρυνόμασταν ατονούσε.  Ο καλλιτέχνης μας εξηγούσε πώς εμπνεύστηκε το έργο του αυτό που ονόμασε Ηχώ. Μέλημά του ήταν να δημιουργήσει ένα πoλυφωνικό όργανο για να παράγουν και να παίζουν μουσική ακόμη και οι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν να παίζουν …

Ένα όργανο άκρως δημοκρατικό, που έζησε στιγμές μεγάλης δόξας, όταν ήταν στημένο στην κουζίνα της εστίας που διέμενε ο καλλιτέχνης στη Γαλλία και που όπως είπε  όλοι οι ένοικοι της εστίας το είχαν λατρέψει. Και όταν η χορεύτρια Ιωάννα Τουμπάκαρη ξεδίπλωσε τα υπέροχα άκρα της μπροστά στους αισθητήρες, εκείνοι έστειλαν πίσω στους ακροατές την Ηχώ ενός  μοναδικό soundtrack που γέμισε με μιας τον minimal χώρο.

dateinmih.jpg

 

fluxmesa.jpg

 

Ψυχή του Flux Laboratory η άκρως γοητευτική ως γυναίκα και ως προσωπικότητα, ελληνικής καταγωγής Σύνθια Οντιέ,  που οραματίστηκε και πρωτολειτούργησε το πειραματικό αυτό εργαστήριο στην Γενεύη.

Το 2016, συνέδεσε τις δράσεις του Flux και με την Ελλάδα, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα του χορού και του performance, φιλοδοξώντας να αποτελέσει ο νέος αυτός θύλακας πολιτισμού, ένα μοναδικό χώρο ανάπτυξης ιδεών και δράσεων, που θα δώσει στέγη και βήμα στους καλλιτέχνες που έχουν κάτι να πουν, που θέλουν κάτι να πουν…

fluxinindio.jpg

Mε σύνθημα ‘’ Μy moto: Νο Limits’’ (Isadora Duncan), το Flux Laboratory θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με σταθερά rendez – vous σε όλη την διάρκεια της χρονιάς, με παραστάσεις, συνομιλίες, προβολές ταινιών και πολύ ενδιαφέροντα μαθήματα!

www.fluxlaboratory.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αποκριά & Καθαρά Δευτέρα στο ΚΠΙΣΝ

Όπως κάθε χρόνο, η Αποκριά φέρνει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) πολλή μουσική, χορό και ευφάνταστες δράσεις για παιδιά

Προτεινόμενα

CELEBS

Αλέξης Γεωργούλης: «Διαλύθηκα όταν το έμαθα, ήταν κεραυνός εν αιθρία»

Η εξομολόγηση για την καταγγελία εις βάρος του από στέλεχος του ΠΑΣΟΚ

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ποιες red flags μπορεί να κρύβει σύμφωνα με το ζώδιό του

Οι μεγαλύτερες κόκκινες σημαίες κάθε ζωδίου

CELEBS

Δήμητρα Ματσούκα - Πέτρος Κόκκαλης: Απόδραση στα Ιωάννινα για το ζευγάρι

Οι φωτογραφίες που ανέβασε στο Instagram η ηθοποιός