Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Με δυνατά εξτένσιονς στους προς Ανατολάς και προς Νότον γείτονες

... μια εβδομάδα φλουταρισμένη γιατί τα κορίτσια του allyou πιστεύουν στις αλλαγές



Την Δευτέρα η Τζίνα με το γόνατο χτυπημένο, σκέφτεται ότι ευτυχώς βόλτα, δεν είναι μόνο εκείνη που σε πηγαίνουν τα πόδια. «Είναι κυρίως εκείνη που σε πηγαίνει το μυαλό, τα μάτια, οι μυρωδιές, η μουσική και βέβαια η φαντασία» Κάπως έτσι βρίσκεται  να πετά για Γλασκώβη. Στόχος της  η Kelvingrove Art Gallery and Museum, που φιλοξενεί  μια μεγάλη ρετροσπεκτίβα, αφιερωμένη στο έργο της φωτογράφου Linda McCartney, που ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει ως σύζυγο του Paul και μητέρα της σχεδιάστριας Stella…

Tην Τρίτη η Ζωή κατεβαίνει στο ιστορικό κέντρο, και πάνω στην Αιόλου  διακρίνει ένα μικρό στενάκι, την οδό Καρόρη.
Εκεί, λοιπόν σε αυτό το ήσυχο δρομάκι, χωράει όλη η γευστική κουλτούρα της Ανατολής. Η Κωνσταντινούπολη, o Λίβανος, η Συρία, η Κύπρος και η Αντιόχεια είναι ο γευστικός προορισμός που μόλις έφτασε. Που βρίσκεται; Στα Δύο Feyrouz, τη νεά street food συνήθεια της πόλης.
«Εάν είναι πρωί ή απόγευμα –σου λέει- και θες να νιώσεις ακόμα περισσότερο ότι "φεύγεις μακριά" τότε να παραγγείλεις ένα τούρκικο καφέ με μαστίχα ή ένα τσάι με λεβάντα. Κάθισε στα σκαμπό με την ανατολίτικη μουσική να παίζει στα αυτιά σου και κάνε ένα πρωϊνό διαλογισμό κοιτώντας έξω από τη βιτρίνα την ήσυχη "δραστηριότητα" της οδού Καρόρη».


Την Τετάρτη η Ρόμυ μας κάλεσε όλες σπίτι της για να τρελαθούμε χαζεύοντας και να συζητήσουμε το καινούργιο της βιβλίο του National Geographic: Women The Image Collection. #MeToo. #GirlBoss. Time's Up. Aπό την Silicon Valley στην πολιτική και πιο πάνω ακόμα, οι γυναίκες αλλάζουν τον κόσμο. 400+ ασύλληπτες φωτογραφίες από  50 χώρες να εξιστορούν τι ακριβώς πάει να πει «θηλυκό», από τις σουφραζέτες μέχρι το διάσημο πλέον πρασινομάτικο  "Afghan girl."


Γιατί την Κυριακή 20 0κτωβρίου έχει πρεμιέρα στη Nova το υπέροχο ομώνυμο ντοκιμαντέρ του National Geographic «Γυναίκες Πρότυπα: Αλλάζοντας τον Κόσμο».


Δυνατές κι ευάλωτες  γυναίκες από όλον τον πλανήτη, δίνουν  συνέντευξη στη Susan Goldberg, για το κεντρικό θέμα του ομώνυμου βιβλίου του National Geographic. Γυναίκες υδροβιολόγοι, ωκεανογράφοι, βιοχημικοί, οικολόγοι, δημιουργοί ντοκιμαντέρ, δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ και φωτογράφοι αφηγούνται την ιστορία τους.
Σημαντικές γυναίκες που θα μας  μιλήσουν για να μας εμπνεύσουν  να αλλάξουμε τον δικό μας κόσμο. Αχαστο σου λέω!

Tην Πέμπτη η Λένα αναρωτιέται «Τι μέρες ζούμε;  Πόσο ταραγμένες και παράξενες; Κάνει ευχή κάθε στιγμή, κάτι ν’ αλλάξει: «ο Ταγίπ, ο Ντόναλντ, η λογική που έγινε παρανοϊκή,  η στάση των "μεγάλων", το δικό μας βόλεμα, οι θέσεις τους, η σκέψη μας, εμείς, οι άλλοι…» Ψάχνει τρόπους να χαρεί. Τους βρίσκει και σε μια στιγμή τους χάνει. Αλλά σήμερα, είπε να… αδειάσει λίγο. Έτσι, μετά το γραφείο, παίρνει  το μετρό και  πάει στον Νέο Κόσμο. Εκεί που ήταν η μεγάλη της βόλτα όταν ήταν  πιτσιρίκα. Παίρνει μαζί της  και την έκπληξη της ημέρας της. Ένα βιβλίο. Της το  χάρισαν λες και μέσα από κόσμους νοερούς, κάποιοι διάβασαν τη σκέψη της.  «Η Τέχνη της Ηρεμίας»  είναι ο τίτλος του βιβλίου και τo ’χει γράψει ένας πολυταξιδεμένος, άγνωστος στην Λένα, Βρετανός συγγραφέας, ο Pico Iyer.

Την Παρασκευή η Βασιλεία παρατηρεί μια Μαρίνα που ανάβει τα λαμπάκια της ψυχής της σε τόνους κίτρινους, σαν μια Νέα Υόρκη δίχως ουρανοξύστες. Μια Μαρίνα που είναι ο μαγικός κήπος που τρέχεις να κρυφτείς. Μια κρυψώνα πολυπληθής, με συζητήσεις φύσεως… προσωπικής!»
Και βεβαίως για την Μαρίνα του Φλοίσβου, ακόμα κι αν η διάθεση σου είναι λιγότερο νοσταλγική, με vibes ‘φοιτητής το Σαββατόβραδο’, τότε σημείωνε:  Ξενύχτι μέχρι πρωίας με κιθάρες, φωνές θολωμένες από το ποτό και τα ξεσπάσματα γέλιου, μάτια που λάμπουν μετά τα μεσάνυχτα. Bars, που αγναντεύουν το λιμάνι ζηλεύοντας λίγο την εικόνα από τα σκάφη, που πυροδοτούν συζητήσεις για τα όνειρα στο μέλλον παρά φιλοσοφικές ανησυχίες του τύπου: «Πού οδηγεί τόσο γαλάζιο χάος; » Που;

 

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.