Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Xορός με τη σκιά μου

'Eνα ταξίδι στο έργο  του Μάνου Χατζιδάκι με χορογράφο τον Κωνσταντίνο Ρήγο


Ζωή Γκόρου

Τα γενέθλια είναι μια πολύ καλή αφορμή για να προσκαλέσεις κάποιον σε μια παράσταση. Η εταιρεία καλλυντικών Apivita, με αφορμή τη συμπλήρωση των 40 χρόνων της στο κόσμο της ομορφιάς προσκάλεσε όλους τους φίλους της στην Εθνική Λυρική Σκηνή στο KΠΙΣΝ, στη λήξη των παραστάσεων σύγχρονου χορού "Χορός Με τη Σκιά Μου", με μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου.

Έκανα τη σκέψη ότι η ομορφιά και η τέχνη είναι κρίκοι από το ίδιο κόσμημα στο χέρι μιας γυναίκας και έφτασα στο εντυπωσιακά Χριστουγεννιάτικο ΚΠΙΣΝ με σκοπό να δω πώς ένας πρωτοποριακός χορογράφος μεταφέρει στη σκηνή τα συναισθήματα που νιώθεις όταν ακούς ένα μουσικό κομμάτι του μεγάλου 'Ελληνα δημιουργού.

Είναι γεγονός ότι πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, γιατί η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι δεν έχει ένα συγκεκριμένο storytelling, δεν λέει δηλαδή από την αρχή μέχρι το τέλος μια ιστορία. Ξεκινά από μια αφορμή, ένα θέμα και μετά απλά σε αφήνει να ταξιδέψεις στις δικές σου σκέψεις και να ερμηνεύσεις μόνος χρησιμοποιώντας τη δική σου, προσωπική Ελληνική Εμπειρία.

Το έργο χωρίζεται στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα:  τον Βορρά όπου οι χορευτές ερμηνεύουν το έργο "Κύκλος του C.N.S", τον Νότο όπου συναντιόμαστε με τον Καζαντζακικό "Καπετάν Μιχάλη" σε έναν άνυδρο τόπο, σε ένα απόλυτα ερωτικό μεσογειακό τοπίο, την Ανατολή με τη μουσική από το "Καταραμένο Φίδι" όπου στήνεται ένα μοναδικό θέατρο σκιών και τέλος τη Δύση και το "Χαμόγελο της Τζοκόντα", ένα ορόσημο της Ελληνικής δημιουργίας πάνω στη καλλιτεχνική συνάντηση του 'Ελληνα με τη Δύση.

Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό ακόμα και για κάποιον που δεν είναι μυημένος στο σύγχρονο χορό. Ξεχωρίζει η Ανατολή για την χορογραφία που εμπνέεται από το παραδοσιακό Θέατρο Σκιών και τα υπερλαμπερά κοστούμια των σχεδιαστών Deux Hommes, αλλά και η Δύση όπου ο Κωνσταντίνος Ρήγος προδίδει την φανερά  μεγάλη του επιθυμία μια μέρα να χορογραφήσει το Χαμόγελο της Τζοκόντα.

Σε αυτό το τελευταίο μέρος, στήνει ένα επιφανειακά glamorous party στη Μεγαλούπολη και διηγείται ιστορίες έρωτα, απόρριψης, αλόγιστου πάθους και συντριβής όπως τόσο καλά ξέρει να κάνει, με το δικό του μοναδικό τρόπο.

Η μουσική του Χατζιδάκι μοιάζει θεραπευτική για τον χορογράφο που εκφράστηκε μέσα από τα δέκα μουσικά κομμάτια του "Χαμόγελου της Τζοκόντα" κάνοντας και ο ίδιος μια cameo εμφάνιση ανάμεσα στο εξαιρετικό corps de ballet της Λυρικής Σκηνής στο κομμάτι "Χορός με τη Σκιά Μου".

Θα ήθελα πολύ να ξαναδώ το τελευταίο κομμάτι ακόμα και μόνο του.

 

Χορογραφία, σκηνικό
Κωνσταντίνος Ρήγος

Μουσική διεύθυνση
Λουκάς Καρυτινός

Κοστούμια
Deux Hommes

 

Σολίστ: Διονύσης Σούρμπης (βαρύτονος)
Πιάνο: Θοδωρής Τζοβανάκης
 
Με μουσικά σύνολα, τους Α' Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de ballet της ΕΛΣ
 

 

 Η Apivita είναι χορηγός της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

 

 

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department