Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Το Πεδίον Του Άρεως πιο προσβάσιμο, φωτεινό και πράσινο

Ένα έργο σε δωρεά και υλοποίηση του Ιδρύματος Ωνάση


Αγγελική Λάλου

Συνεχίζοντας μια σειρά από παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο, το Ίδρυμα Ωνάση δίνει νέα πνοή στο Πεδίον του Άρεως. Με τη δενδροφύτευση περισσότερων από 3.700 νέα φυτά και δέντρα, την ανακατασκευή της υδάτινης διαδρομής και την ανάπλαση μεγάλης έκτασης του πάρκου, το Πεδίον του Άρεως γίνεται πιο όμορφο και πράσινο.

Το Πεδίον του Άρεως είναι ένα από τα πιο σημαντικά και ιστορικά σημεία στην καρδιά της πόλης, αποτελώντας το μεγαλύτερο δημόσιο πάρκο της Αθήνας. Στην αρχή της λειτουργίας του, υπήρξε τόπος στρατιωτικών ασκήσεων και σταδιακά εξελίχθηκε σε ένα χώρο αναψυχής για τους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης. Το Ίδρυμα Ωνάση έχει αποκτήσει μια μεγάλη σχέση με το Πεδίον του Άρεως, το οποίο φιλοξένησε για δυο συνεχή χρόνια δυο σημαντικές εκθέσεις του Onassis Culture, το “You & AI” (2021) και τα “Plasmata: Bodies, Dreams, and Data” (2022). Μετά από πρόσκληση της πολιτείας, το Ίδρυμα Ωνάση έρχεται για να δώσει νέα πνοή στο ιστορικό πάρκο μέσα από μια σειρά έργων, σε συνεργασία με την εξειδικευμένη εταιρία Τοπιοδομή και το αρχιτεκτονικό γραφείο Tenon Architecture. Το έργο, συνολικής έκτασης 6.552 τ.μ., αναδεικνύει τον φυσικό χαρακτήρα του πάρκου, ως ένας τόπος συνάντησης για τους Αθηναίους πολίτες, δημιουργώντας έναν φωτεινό, πράσινο χώρο που συνδυάζει νερό και φύση, στην καρδιά του αστικού τοπίου.

Στο Πεδίον του Άρεως πραγματοποιήθηκε δενδροφύτευση περισσότερων από 3.700 φυτεύματα (28 δέντρα, 2651 θάμνοι και 1028 αγρωστώδη), τόσο στο Άλσος Οικονομίδη όσο και κατά μήκος της υδάτινης διαδρομής. Στη μία πλευρά του Άλσους Οικονομίδη δημιουργήθηκε ένα ξηροφυτικό τοπίο -όπως εκείνο των Κυκλάδων- με κυρίαρχα φυτά την ελιά, τη λιγαριά και τον σχίνο. Στο κέντρο διαμορφώθηκε ένα δασικό μεσογειακό τοπίο με φυτά όπως η χαρουπιά, η κουκουναριά και η μυρτιά. Ενώ από την άλλη πλευρά, τοποθετήθηκαν φυτά όπως ο πλάτανος, η βελανιδιά και το σφενδάμιο, συνθέτοντας την εικόνα ενός ημιορεινού τοπίου.

pedion-arews-a

Οι εναλλαγές των φυτών δίνουν τη συνολική αίσθηση της Μεσογείου με διαφορετικές υφές και χρώματα. Πέρα από τα φυτά και τους θάμνους, φυτεύτηκαν και ώριμα δέντρα, ώστε σε λίγα χρόνια από τώρα να δημιουργηθεί ένας χώρος σκίασης. Στην υδάτινη διαδρομή επιλέχθηκε χλοοτάπητας για τη δημιουργία χώρων που περιέβαλαν το ρυάκι ενώ παράλληλα τοποθετήθηκαν περισσότεροι από 600 θάμνοι. Η δενδροφύτευση έκανε το Πεδίον του Άρεως πιο πράσινο, αναβαθμίζοντας αισθητικά το πάρκο με φυσικό τρόπο.

Πέρα από τη δενδροφύτευση, πραγματοποιήθηκε συνολική ανακατασκευή της υδάτινης διαδρομής. Πλέον, οι επισκέπτες του πάρκου έχουν τη δυνατότητα να περπατήσουν κατά μήκους του νερού, χάρη σε ένα μονοπάτι με πατημένο χώμα. Επίσης, πραγματοποιήθηκε καθαρισμός, φίλτρανση και ανακυκλοφορία του νερού, ενώ το ρυάκι έγινε πιο φωτεινό.

pedion-arews

Παράλληλα σε όλη την έκταση του αντικαταστάθηκαν 250 πλάκες μαρμάρων όπου αποτελούσαν τα καλύμματα στα κανάλια εκροής των υδάτων και είχαν καταστραφεί με το πέρασμα του χρόνου. Με την αντικατάστασή τους, αναβαθμίστηκε η εικόνα του πάρκου, ενώ ταυτόχρονα η διαδρομή έγινε πιο όμορφη και προσβάσιμη. Επίσης ο χώρος στις Αριές έγινε πιο φιλόξενος, καθώς σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν – σε συνεργασία με την Tenon Architecture -  ξύλινα καθίσματα και τραπέζια, για να ξεκουράζονται οι περαστικοί κάτω από τη σκιά των δέντρων. Ο σχεδιασμός είχε ως πυρηνική ιδέα τις συλλογικότητες, ενώ ο χώρος μπορεί να φιλοξενήσει συνολικά έως 60 άτομα, δημιουργώντας ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση.

Δείτε το βίντεο: https://youtu.be/KBpVa1k67OI

 

 

https://www.onassis.org/el/news/pedion-tou-areos-park-becomes-more-accessible-bright-and-green

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Φεστιβάλ παιδικού βιβλίου με την Ομάδα ΒΟΟΚTOPIA 6-8/10

Έκθεση βιβλίου, παρουσιάσεις, εργαστήρια και εκπλήξεις στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης!

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Mοναδικό double-feature: Προβολή των ταινιών Powaqqatsi και Naqoyqatsi στη Ριβιέρα

Στις 30 Σεπτεμβρίου το Koyaanisqatsi ζωντανεύει στο Ηρώδειο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Το Gimme Shelter Film Festival επιστρέφει στο Gagarin 205

4 ξεχωριστές βραδιές αφιερωμένες στους λατρεμένους The Dream Syndicate και The Sonics, στην αληθινή ιστορία του Γερμανικού Thrash Μetal και την Ιστορία Μιας Επανάστασης.

Προτεινόμενα

CELEBS

Ζόζεφιν: Η super hot εμφάνιση στο Panik Concert 2023

Τράβηξε επάνω της όλα τα βλέμματα

CELEBS

Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: «Στον 8ο μήνα μου είπε ο γιατρός ότι μπορεί να χάσω το παιδί»

Η παρουσιάστρια μίλησε για τις επιπλοκές στην εγκυμοσύνη της

FITNESS

Να πώς αλλάζει το σώμα μας μετά από μία μόλις εβδομάδα συστηματικής γυμναστικής

Ποιες είναι οι πιο εμφανείς αλλαγές που παρατηρούνται;

Εγγραφείτε στο newsletter μας: