Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος συμμετέχει στο Open House Athens 2026

Στις 4 και 5 Απριλίου 2026, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την ιστορία και την αρχιτεκτονική του εμβληματικού Βαλλιανείου Μεγάρου.



Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, στις 4 και 5 Απριλίου 2026, συμμετέχει στη δράση Open House Athens, όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την ιστορία και την αρχιτεκτονική του εμβληματικού Βαλλιανείου Μεγάρου.

Το Open House, ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής, προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής. Κάθε χρόνο για ένα διήμερο, δημόσια και ιδιωτικά κτήρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτήρια και την αρχιτεκτονική της.

 

OPEN TOURS (κύρια δράση)

Κύρια δράση

Η κύρια δράση του OPEN HOUSE Athens αφορά ένα σαββατοκύριακο αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων σε πλήθος κτιρίων της πόλης. Τις πόρτες τους ανοίγουν δεκάδες κτίρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον –ιστορικά, αλλά και σύγχρονα, δημόσια και ιδιωτικά, χώροι κατοικίας, εργασίας, πολιτισμού, αναψυχής, λατρείας, μνημεία– ενώ τις ξεναγήσεις αναλαμβάνουν οι εθελοντές της εκδήλωσης.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΞΕΝΑΓΗΣΕΩΝ:

1. Μελετάτε το πρόγραμμα.
2. Δημιουργείτε την ηλεκτρονική σας ταυτότητα (QR code επισκέπτη) προκειμένου να παρακολουθήσετε τις ξεναγήσεις.*
3. Επισκέπτεστε τους χώρους που σας ενδιαφέρουν κατά τις επισκέψιμες ώρες του καθενός.
4. Αναμένετε στην ουρά που σχηματίζεται επί τόπου, για να παρακολουθήσετε την ξενάγηση. Οι ξεναγήσεις ξεκινούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

* Απαιτείται η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής ταυτότητας (QR code) για κάθε επισκέπτη. Η ηλεκτρονική ταυτότητα δεν αντιστοιχεί σε κράτηση ή σειρά προτεραιότητας, απλά διευκολύνει τη διαδικασία καταγραφής των επισκεπτών στα κτίρια που επισκέπτονται. Προς διευκόλυνση της διαδικασίας, οι επισκέπτες μπορούν να δημιουργήσουν την ηλεκτρονική τους ταυτότητα (QR) πριν επισκεφθούν τους χώρους σε σύνδεσμο που θα ανοίξει εδώ μια εβδομάδα νωρίτερα.

Οι ξεναγήσεις είναι δωρεάν και δεν γίνονται κρατήσεις.

Συνιστούμε στους επισκέπτες να προσέλθουν εγκαίρως στα κτίρια που θέλουν να επισκεφθούν, καθώς με τη λήξη του ωραρίου το κτίριο κλείνει. Η τελευταία είσοδος είναι 20′ πριν τη λήξη του ωραρίου.

Σε όλα τα κτίρια υπάρχει η δυνατότητα ξενάγησης στα αγγλικά.

Οι επισκέπτες είναι υποχρεωμένοι να τηρούν και να σέβονται τις ειδικές απαιτήσεις που μπορεί να έχει κάθε χώρος προκειμένου να εισέλθουν σε αυτόν (πχ. απαγόρευση λήψης φωτογραφιών, είσοδος χωρίς παπούτσια ή με πλαστικά σακουλάκια).

Οι συντελεστές της διοργάνωσης έχουν τη δυνατότητα προτεραιότητας στην παρακολούθηση των ξεναγήσεων.

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Φεστιβάλ Στη Σκιά Των Βράχων 2026 - Πρόγραμμα Εκδηλώσεων 13- 27 Ιουλίου

Άλλη μια εβδομάδα με υπέροχες εκδηλώσεις ξεκινά για το Φεστιβάλ Βράχων

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

"Mother Company" των Αλέξανδρου Ραπτοτάσιου και Κωνσταντίνου Θωμαΐδη

Το ντοκιμαντέρ Mother Company στις 14 και 15 Ιουλίου στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου-Πειραιώς 260.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Το πρόγραμμα της νέας σεζόν της Στέγης μάς κάνει να ανυπομονούμε για τον Σεπτέμβριο

Εν μέσω καλοκαιριού, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση δίνει το στίγμα της νέας σεζόν με ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει από υδάτινο διαλογισμό και την επιστροφή του Robert Icke μέχρι διεθνείς συμπράξεις με τους Jim Jarmusch και Łukasz Twarkowski.

Προτεινόμενα

ΤΑΞΙΔΙ

Σικελία: Τρεις εναλλακτικές προτάσεις για ένα υπέροχο τριήμερο

Στη Σικελία με αγάπη: Τρεις μέρες και τρεις επιλογές για να πάτε... και να ξαναπάτε  

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 18 Ιουλίου 2026

Πάρτε αποφάσεις να προχωρήσετε σε αλλαγές σε ό,τι δεν ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία σας.

VIRAL

The Bell Jar: το καστ της νέας κινηματογραφικής μεταφοράς

Η εμβληματική νουβέλα της Sylvia Plath αποκτά σύγχρονη κινηματογραφική μεταφορά με την Billie Eilish στον ρόλο της Esther Greenwood.

Best of Network