Skip to main content

ΕΠΟΜΕΝΟ

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Βγες έξω την πιο παρεξηγημένη μέρα της εβδομάδας!

Τι κι αν δουλεύεις σήμερα; "Τα ρεπό και οι αργίες ζουν μέσα σου..." μας λέει η Αναστασία και μας ξεναγεί στη δική της Δευτέρα.



Πόσες φορές έχεις κι εσύ ευχηθεί να υπήρχε άλλη μια μέρα, κάπου στριμωγμένη ανάμεσα στην Κυριακή και τη Δευτέρα, για να κάνει την ζωή μας πιο εύκολη; Κι όμως, αν το σκεφτείς, έχουν υπάρξει Δευτέρες στη ζωή μας που ήταν φανταστικές. Κι όχι, δεν ήταν μόνο εκείνες που είχαμε άδεια και λείπαμε διακοπές σε κάποιο... γαλάζιο νησί. Στο χέρι μας είναι να φτιάξουμε κι άλλες, ακόμα κι αν παραμένουμε «εγκλωβισμένες» στη μεγάλη πόλη. 

Εντάξει, το πρωί το ξυπνητήρι θα χτυπήσει γιατί δεν γίνεται αλλιώς. Θα φύγεις για το γραφείο με την ψυχή στο στόμα και ίσως κολλήσεις στην κίνηση ή σε κάποιον τρελό πανικό στο μετρό, όπου το ένα βαγόνι θα είναι πιο πηγμένο από το άλλο κι εσύ απλώς δεν θα χωράς ακόμα κι αν επιχειρήσεις να βάλεις την τσάντα σου ανάμεσα στα πόδια σου, προσπαθώντας την ίδια στιγμή να ισορροπήσεις με τα χέρια τον αέρα. 

Οι ώρες στη δουλειά όμως είναι καταδικασμένες να περάσουν - αν υποθέσουμε ότι η δουλειά σου δεν σε ξετρελαίνει όσο ξετρελαίνει εμάς η δικιάς μας - και τι καλύτερο από ένα μεσημεριανό διάλειμμα με καλή παρέα; Γι' αυτό θα πάρω δύο καλούς φίλους που δουλεύουν κι εκείνη στο κέντρο και θα κατέβω μέχρι το Μοναστηράκι. Εκεί, σε ένα μικρό στενάκι ακριβώς πίσω από το Six D.O.G.S, βρίσκεται η Φορμάικα (Καρόρη 5, Μοναστηράκι), ένα ολοκαίνουργιο τσιπουράδικο - μεζεδοπωλείο φτιαγμένο με πολύ ενθουσιασμό από έξι ετερόκλητους, χαμογελαστούς ανθρώπους που αγαπούν το καλό φαγητό και την ήσυχη ατμόσφαιρα. Εκεί, θα βρεις - εκτός από τα ρετρό τραπεζάκια που θυμίζουν Ελλάδα μιας άλλη εποχής και τα μυρωδάτα λουλούδια στα βάζα - καταπληκτικά πιάτα ημέρας αλλά και πεντανόστιμα κοκτέιλ χωρίς ίχνος αλκοόλ. Άραξε στα τραπεζάκια στην ήρεμη στοά και άσε τις ώρες να κυλήσουν χωρίς να το καταλάβεις, με πολλή κουβέντα και την χαμηλή μουσική που ακούγεται στο βάθος.

Για την συνέχεια, το πρόγραμμα έχει ταινίες στο φεστιβάλ Ταινιόραμα, που συνεχίζεται στον κινηματογράφο Άστυ (Πλατεία Κοραή). Η Δευτέρα είναι αφιερωμένη στον σημαντικό Ούγκρο σκηνοθέτη Κορνέλ Μουντρούτσο με τρία φιλμ ανάμεσα στα οποία και ο «Λευκός Θεός» - η περσινή του δουλειά που κέρδισε το βραβείο Ένα Κάποιο Βλέμμα στο Φεστιβάλ Καννών. Στην σύγχρονη Ουγγαρία, η Λίλυ, ένα 13χρονο κορίτσι που έχει μαζέψει ένα αδέσποτο ημίαιμο σκυλί, καλείται να περάσει τρεις μήνες με τον πατέρα της, όταν η μητέρα της και ο καινούριος της σύζυγος φεύγουν για κάποια εκπαιδευτικά συνέδρια στο εξωτερικό. Οι προβολές ξεκινούν από τις 18:00 και τελειώνουν γύρω στις 00:30. 

Eπιστρέφοντας στο σπίτι, η μέρα θα κλείσει στο κρεβάτι παρέα με το τελευταίο μυθιστόρημα που έχει υπογράψει ο Philip Roth με τίτλο "Φεύγει το Φάντασμα". Η ιστορία του, ενός άντρα που ζει απομονωμένος σε ένα βουνό μακριά από τις πληροφορίες, τους ανθρώπους και τον έξω κόσμο. Όταν όμως επιστρέψει και πάλι στον πολιτισμό της Νέα Υόρκης θα... αλλάξουν πολλά. Ήδη δεν βλέπω την ώρα να το ξεκινήσω και να βυθιστώ στις σελίδες του. Άσε που οι εκδόσεις «Πόλις» από τις οποίες κυκλοφορεί είναι από τις καλύτερες που θα συναντήσεις εκεί έξω, τόσο από πλευράς εκδοτικών επιλογών όσο και από πλευράς αισθητικής. Ψαξ΄το κι εσύ λοιπόν. Κι ίσως, μέχρι να ξαναχτυπήσει το ξυπνητήρι το επόμενο πρωί, να έχεις κι εσύ πιστέψει περισσότερο στην πιο παρεξηγημένη ημέρα της εβδομάδας. Γιατί τα ρεπό και οι αργίες ζουν μέσα σου.

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.