ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
Σήμερα, βγαίνουμε βόρεια!
Μία βόλτα στα… all time classic στέκια του Χαλανδρίου μάς υπόσχεται αυτήν την Πέμπτη η Μαρία.
Τα τελευταία χρόνια, το Χαλάνδρι χαρακτηρίζεται ως "το νέο κέντρο". Και -ίσως- δικαίως, αν κανείς σκεφτεί ότι πλέον συγκεντρώνει όλους τους... γνωστούς-αγνώστους που έβλεπες σε όλα τα –κατά καιρούς- hot στέκια της πόλης (από Ψυρρή, Γκάζι και πλατεία Καρύτση, μέχρι ιστορικό τρίγωνο, Πετράλωνα, Μεταξουργείο και πλατεία Βαρνάβα). Για τους περισσότερους, το Χαλάνδρι είναι η περιοχή που συνδυάζει την ποζεριά των hard core ΒουΠου με την χιπστεράδικη-εναλλακτική "διάθεση" του κέντρου. Για μένα, είναι απλά «η γειτονιά μου» και γι' αυτό στη σημερινή μου βόλτα θα σε ξεναγήσω στα στέκια εκείνα που… μετράνε χρόνια στις προτιμήσεις όσων ξέρουν από "Παλιό, αγαπημένο Χαλάνδρι".
Πρώτος σταθμός, λοιπόν, το "Petite Fleur" («αδερφάκι» του ομώνυμου καφέ στο Κολωνάκι, την Κέρκυρα και –πρόσφατα- στην Κηφισιά). Ακριβώς πάνω στην κεντρική πλατεία του Χαλανδρίου (Πλατεία Αγίου Νικολάου 2), αυτό το πανέμορφο, νοσταλγικό καφέ με άρωμα Παρισιού, είναι πασίγνωστο για τα ΘΕΪΚΑ ροφήματα (βιολογικής) σοκολάτας του, αλλά και για τα πεντανόστιμα (αν και λίγο τσουχτερά στην τιμή) σπιτικά γλυκά του. Κατά καιρούς, φιλοξενεί ακουστικά live με jazz μουσικές, ενώ –αν είσαι τυχερή- μπορεί να πετύχεις κάποια από τις swing βραδιές που διοργανώνει συχνά, γεμίζοντας (κυριολεκτικά) την πλατεία με κόσμο που χορεύει στους ρυθμούς του. Tip: Αν θέλεις να απολαύσεις τη σοκολάτα σου εδώ, λάβε υπόψη σου ότι θα χρειαστεί να περιμένεις 20 λεπτά. Στην πρώτη γουλιά όμως, θα διαπιστώσεις πως το ρητό "το καλό πράγμα, αργεί να γίνει", είναι 100% αληθές.
Κατεβαίνοντας τα σκαλάκια ακριβώς μπροστά από το Petite Fleur, θα βρεθείς σε μία σειρά από μοντέρνες ταβέρνες και fashionable κοκτεϊλάδικα. Για σήμερα, θα τα αγνοήσεις όοολα και θα κατευθυνθείς σ’ εκείνο το μικρό μαγαζάκι, που απέξω του έχει σχηματιστεί ουρά κόσμου, περιμένοντας υπομονετικά για ένα τραπέζι. Στην ταμπέλα γράφει "Ουζερί του Μήτσου" (Πλατεία Ελευθερωτών 8) και θα σου εξηγήσω αμέσως προς τι όλος αυτός ο πανικός. Ο "Μήτσος" είναι εκεί τα τελευταία 50 χρόνια (όταν το Χαλάνδρι ήταν χωριό και όχι hot spot) και έχει διατηρήσει ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο ύφος μέχρι και σήμερα. Ολόφρεσκο ψάρι (σε νορμάλ τιμές), άφθονο ούζο και "μαμαδίστικοι" πεντανόστιμοι μεζέδες, σε ένα παραδοσιακό ουζερί που αποτελεί ίσως την πιο σταθερή αξία και σημείο αναφοράς των κατοίκων της περιοχής. Tip: Εδώ, ό,τι και να δοκιμάσεις, θα σου αρέσει. Ο,ΤΙ.
Τελευταία στάση για σήμερα, το Think positive (Γκίνη & Ασπασίας Κανατσούλη 2). Μπορεί να ακούσεις να το αποκαλούν σκέτο "Think" ή (ακόμα πιο συχνά) "Το κόκκινο" (για προφανείς λόγους). Για την ιστορία, αυτό το "λιλιπούτειο" μπαρ, που βρίσκεται σε ένα απομονωμένο στενάκι μακριά από τους πολύβουους πεζοδρόμους, είναι το πρώτο επίσημο κοκτεϊλάδικο του Χαλανδρίου. Την εποχή που πίναμε "βότκα πορτοκάλι" ή "johnny-cola" (άντε και κανένα mojito), το "think" σέρβιρε τα πιο ευφάνταστα και εντυπωσιακά personalized κοκτέιλ. Και μπορεί τα χρόνια να πέρασαν, αλλά το strawberry cheesecake upside down εξακολουθεί να είναι το ΤOP κοκτέιλ στην περιοχή. Δοκίμασέ το και θα με θυμηθείς. Tip: Οπλίσου με υπομονή. Το γρήγορο service δεν είναι από τα δυνατά σημεία του μαγαζιού…
Στη φωτό, το Think Possitive