Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αυτή τη Δευτέρα βολτάρουμε στο Ναύπλιο

Η Αναστασία μάς ξεναγεί σε... κομπολόγια, φουγάρα και σκαλοπάτια!



Φέτος, η πρώτη απόδραση του καλοκαιριού ήρθε λίγο καθυστερημένα. Ίσως γι' αυτό την περιμένω με τόση ανυπομονησία. Αυτές τις ημέρες λοιπόν φεύγουμε για Ναύπλιο και οργανώνουμε την τέλεια Δευτέρα στην τέλεια τοποθεσία: τέλεια γιατί είναι τόσο κοντά όσο χρειάζεται για να την προσεγγίσεις γρήγορα και όσο μακριά πρέπει για να δραπετεύσεις τελείως. 

Το Ναύπλιο είναι μία πόλη γεμάτη από ιστορία. Έτσι η βόλτα μας θα ξεκινήσει από το κέντρο και συγκεκριμένα από την λιθόστρωτη Πλατεία Συντάγματος, παράδειγμα ιταλικής αισθητικής, η οποία περιβάλλεται από ιστορικά κτήρια. Εδώ, θα επισκεφθούμε το Αρχαιολογικό Μουσείο, που στεγάζεται σε ένα ενετικό κτίριο του 1713 και φιλοξενεί εκθέματα από τα παλαιολιθικά ως τα ρωμαϊκά χρόνια, καθώς και το Βουλευτικόν, που στέγασε το πρώτο κοινοβούλιο του ελληνικού κράτους και το παλιό Τζαμί.

Περπατώντας στον κεντρικό πεζόδρομο της Βασιλέως Κωνσταντίνου, που διασχίζει σχεδόν όλη την παλιά πόλη, με τα αμέτρητα μαγαζάκια και καφέ θα μπούμε στα άδυτα της γοητείας της παλιάς πόλης, με τα κομψά νεοκλασικά κτίρια που σε μεταφέρουν στην εποχή που το Ναύπλιο ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

Στο τέρμα της βρίσκεται το Μουσείο Κομπολογιού, το πρώτο και ίσως μοναδικό μουσείο τέτοιου είδους, που ίδρυσε στην πόλη η οικογένεια Ευαγγελινού, το 1998. Εκεί θα δεις περισσότερα από 1.000 κομπολόγια από όλο τον κόσμο, από το 1700 έως το 1950.

gallery_main_MKobologiouKR1.jpg

Κι όσο για το σημείο κατατεθέν της πόλης που δεν είναι άλλο από το Παλαμήδι, το επιβλητικό φρούριο με τα 999 σκαλοπάτια, σε συμβουλεύω να το τολμήσεις την...ανάβαση σου πριν ο ήλιος ανέβει πολύ ψηλά στον ουρανό, όπως και να μην τσιγκουνευτείς το αντηλιακό. 

Palamidi_Fokionas.jpg

Όταν η μέρα πέσει, το Ναύπλιο ανάβει τα φώτα του και κοιτάζει τη θάλασσα, μέχρι το μικρό νησάκι των Αγίων Θεοδώρων πάνω στο οποίο βρίσκεται το Μπούρτζι. Μια παραλία στον παραλιακό πεζόδρομο της πόλης με τα αμέτρητα καφέ και τις ταβέρνες είναι ότι χρειαζόμαστε πριν κατευθυνθούμε σε ένα από τα πιο φημισμένα εστιατόρια, τον περίφημο Κήπο, ο οποίος βρίσκεται στην πλατεία Φιλελλήνων (Πλατεία Φιλελλήνων 1, τηλ.: 27520 22978). Εκεί θα χορτάσεις με πένες με καπνιστό σολομό, βότκα και μπρικ, μπιφτέκι με μελιτζάνα και μετσοβόνε αλλά και το χοιρινό φιλέτο με σάλτσα μήλου που έχει διατηρηθεί από το παλιό μενού. Για το τέλος, λαχταριστό γαλακτομπούρεκο και κανταΐφι.

untitled (11 of 17).jpg

Εδώ και λίγα χρόνια κανένας επισκέπτης δεν πρέπει να φεύγει από το Ναύπλιο αν δεν περάσει πρώτο από τον πολύ προσεγμένο πολυχώρο Φουγάρο. Τον πολύ όμορφο αυτόν χώρο θα τον βρεις στην έξοδο του Ναυπλίου προς την Επίδαυρο (Ασκληπιού 98, τηλ.: 27520 96005, www.fougaro.gr) . Πρόκειται για ένα συγκρότημα τριών πέτρινων κτιρίων βιομηχανικής αισθητικής, που θυμίζει πολύ την Τεχνόπολη στο Γκάζι. Στο παρελθόν λειτουργούσε ως εργοστάσιο, σήμερα όμως έχει μεταμορφωθεί σε ένα συγκρότημα με βιβλιοθήκη, art shop, αμφιθέατρο, εργαστήριο τεχνών, café-bar, πωλητήριο βιολογικών προϊόντων και με μικρές γκαλερί. 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αποκριά & Καθαρά Δευτέρα στο ΚΠΙΣΝ

Όπως κάθε χρόνο, η Αποκριά φέρνει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) πολλή μουσική, χορό και ευφάνταστες δράσεις για παιδιά

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τετάρτης 17 Απριλίου

Βγάλτε τελείως από τη ζωή σας ό,τι σας φαίνεται άχρηστο και σας κουράζει

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ASK THE EDITOR

8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το μανδελικό οξύ προτού το βάλεις στη beauty ρουτίνα σου

Σε τι ακριβώς συμβάλει το συγκεκριμένο οξύ στη φροντίδα του δέρματός σου;