Skip to main content

ATHLEISURE

Tips για να διώξεις το άγχος και να διατηρήσεις τη φόρμα σου αυτή τη σεζόν από τη Δήμητρα Ζαχοπούλου

Αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου και δες το σώμα και την ψυχολογία σου να αλλάζουν μέσα σε λίγα λεπτά



Γνωρίζεις σίγουρα ότι η σωματική άσκηση αποτελεί το μυστικό για να διατηρήσεις αψεγάδιαστο το σώμα σου, αλλά και το «φάρμακο» για διάφορες ασθένειες. Ωστόσο, τα οφέλη της δεν περιορίζονται μόνο σε αυτά. Η γυμναστική θεωρείται μια φυσική λύση για την καταπολέμηση του μεγαλύτερου εχθρού της καθημερινότητας μας, το άγχος. Πώς επιτυγχάνεται αυτό; Το σώμα απελευθερώνει ενδορφίνες, γνωστές και ως «ορμόνες της ευτυχίας», οι οποίες μας ηρεμούν, γεννούν το αίσθημα της ευδαιμονίας, ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και καθυστερούν την εξέλιξη της γήρανσης.

Οι λόγοι λοιπόν για να τη βάλεις (ή ξαναβάλεις) στη ζωή σου είναι πολλοί και σε αυτό είναι σύμφωνη και η Δήμητρα Ζαχοπούλου, καθηγήτρια μπαλέτου και ιδρύτρια του “The Barre Method by Dimitra”, ενός προγράμματος γυμναστικής που συνδυάζει την τεχνική του μπαλέτου με πολλά στοιχεία fitness.

Η Δήμητρα Ζαχοπούλου φοράει Reebok NanoX1 όταν γυμνάζεται.

Η Δήμητρα έχει περάσει όλη της τη ζωή σε μια αίθουσα χορού ή σε ένα γυμναστήριο. Ξεκίνησε την ενασχόλησή της με τη ρυθμική γυμναστική, σε επίπεδο πρωταθλητισμού (με πανελλήνιες και πανευρωπαϊκές διακρίσεις), όταν ήταν 5,5 ετών, ενώ αργότερα αφοσιώθηκε στο μπαλέτο και τις σπουδές πάνω στην ορθοσωμική, την κινησιολογία και την παιδαγωγική χορού. Αφού αρίστευσε στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Μπαλέτου, συμμετείχε από το 2008 μέχρι το 2014 στις μεγαλύτερες ομάδες μπαλέτου της Ευρώπης (Λονδίνο, Βαρκελώνη, Αμβέρσα κ.α). Έχει υπάρξει επίσης καθηγήτρια μπαλέτου και χορογράφος της Εθνικής ομάδας ενόργανης γυμναστικής.

Σήμερα μοιράζεται μαζί μας πολύτιμα tips σωματικής άσκησης να διώξεις το άγχος και να διατηρήσεις τη φόρμα σου αυτή τη σεζόν.

Η ψυχολογία μας παίζει ρόλο στη σωματική μας κατάσταση ;

Πολλές φορές ακούω την φράση «σήμερα δεν έκανα γυμναστική γιατί δεν ένιωθα καλά, δεν ήμουν καλά ψυχολογικά, βαριόμουν» κλπ αλλά ακόμα πιο πολλές το «είχα μια δύσκολη μέρα στην δουλειά, βγήκα για τρέξιμο και τα είδα όλα πιο καθαρά, μου έφυγε το άγχος» . Γιατί το στρες υποχωρεί πιο εύκολα μετά από μια αθλητική δραστηριότητα. Η σωματική άσκηση θα πρέπει να υπάρχει στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα ενός ανθρώπου. Δεν είναι πολυτέλεια, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της σωστής σωματικής ανάπτυξης και ψυχικής ισορροπίας του ανθρώπου.

Η Δήμητρα Ζαχοπούλου φοράει Reebok NanoX1 όταν γυμνάζεται.

Αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, έχουμε όλοι ανάγκη από καλή, θετική ενέργεια. Υπάρχει κάποιο πλάνο γυμναστικής που θα μπορούσε να μας την προσφέρει από το πρωί που ξυπνάμε ;

Κάθε πρωί, ακόμα και στο κρεβάτι λίγο πριν σηκωθούμε, μερικές διατάσεις θα μας δώσουν αρκετή ενέργεια για να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητα. Όπως επίσης, βρίσκοντας ένα μισάωρο μέσα στην ημέρα για ένα γρήγορο περπάτημα η ψυχολογία αλλάζει προς το καλύτερο.

Η Δήμητρα Ζαχοπούλου φοράει Reebok NanoX1 όταν γυμνάζεται.

Εσένα ποιες είναι οι αγαπημένες σου συνήθειες που σε βοηθάνε να αποβάλλεις το άγχος;

Η έντονη σωματική δραστηριότητα κάθε πρωί . Μου αρέσει να ξυπνάω πιο νωρίς από όλους στην οικογένεια μου, να φοράω τα αθλητικά μου και να αφιερώνω 30 λεπτά στην γυμναστική μου. Στην συνέχεια, λίγα λεπτά με  ένα καλό βιβλίο μου δίνουν την ενέργεια που χρειάζομαι για να αντιμετωπίσω το υπόλοιπο της ημέρας.

Η Δήμητρα Ζαχοπούλου φοράει Reebok NanoX1 όταν γυμνάζεται.

Τι σημαίνει για σένα το fitness;

Σίγουρα δεν είναι μόνο η φυσική κατάσταση. Είναι να αγαπάς και να ακούς το σώμα σου. Να καταλαβαίνεις ότι το να «κλέβεις» χρόνο για να γυμνάζεσαι δεν είναι εγωιστικό, αλλά αγάπη και σεβασμός για το σώμα σου και τον εαυτό σου. Είναι να τρέχεις, να σηκώνεις βάρη, να χορεύεις, όχι για να έχεις ένα άριστο σώμα αλλά για να φροντίζεις την ψυχική και σωματική σου υγεία.

Χρειάζεται πολλές θυσίες για να αποκτήσει κανείς ένα καλλίγραμμο σώμα;

Νομίζω ότι ο στόχος δεν θα έπρεπε να είναι το καλλίγραμμο σώμα. Είναι η επίτευξη των μικρών  στόχων που βάζουμε καθημερινά στο άθλημα ή στην δραστηριότητα  που έχουμε επιλέξει. 

Εσύ πόσες ώρες αφιερώνεις στον εαυτό σου για να γυμνάζεσαι;

Προσπαθώ να γυμνάζομαι τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινά, συνήθως πολύ νωρίς το πρωί.

 

Η Δήμητρα Ζαχοπούλου φοράει Reebok NanoX1 όταν γυμνάζεται.

Η καθιστική ζωή συχνά οδηγεί σε προβλήματα με τη στάση του σώματος. Ως μπαλαρίνα, μπορείς να δώσεις ένα tip που θα μας βοηθήσει να τη βελτιώσουμε; 

Είναι αυτό που μαθαίνουμε σχεδόν στο πρώτο μάθημα μπαλέτου στα παιδιά. Το μυστικό είναι να νιώθουμε συνεχώς ένα σχοινάκι να μας τραβάει προς τα πάνω,  από την κορυφή του κεφαλιού μας. Και φυσικά, η επιλογή σωστής καρέκλας στο γραφείο είναι πολύ σημαντική! 

Ποιο θεωρείς πως είναι το πιο απαραίτητο εργαλείο για κάποιον που κάνει γυμναστική;

Το ίδιο του το σώμα και ένα σωστό ζευγάρι παπούτσια. Οι πιθανότητες να εμφανιστούν πόνοι στην μέση, στα ισχία κλπ μειώνονται με την επιλογή και την επένδυση σε ένα καλό ζευγάρι αθλητικών παπουτσιών, κατάλληλο για την φυσική δραστηριότητα που κάνουμε. 

Η Δήμητρα Ζαχοπούλου φοράει Reebok NanoX1 όταν γυμνάζεται.

Μια από τις τάσεις που κυριαρχούν στα social media είναι και το #fitspo. Θεωρείς ότι αποτελεί ισχυρό κίνητρο για κάποιον που σκέφτεται να βάλει τη γυμναστική στη ζωή του;

Όπως σε όλα τα πράγματα, τα social media μπορούν να επιδράσουν θετικά ή τελείως αρνητικά στην  ζωή και την ψυχολογία μας. Έτσι και το #fitspo. Είναι σίγουρα κίνητρο να βλέπουμε εικόνες από αθλητές και από απλούς ανθρώπους να βγάζουν τις γνωστές «post workout selfies», αλλά είναι εξίσου σημαντικό να καταλαβαίνουμε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν δείχνουν την πραγματικότητα, την ωραιοποιούν. Πρέπει να «φιλτράρουμε» εμείς αυτά που βλέπουμε και να μην απογοητευόμαστε ή να έχουμε λανθασμένη εικόνα για το σώμα μας. Είμαστε όλοι μοναδικοί και το κάθε σώμα είναι όμορφο και ξεχωριστό.

Η Δήμητρα Ζαχοπούλου φοράει Reebok NanoX1 όταν γυμνάζεται.

Τέλος, μπορείς να μοιραστείς μαζί μας κάποιες ασκήσεις γυμναστικής που θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε τη φυσική μας κατάσταση, την περίοδο που ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα και μένουμε τις περισσότερες ώρες στο σπίτι;

Η καλύτερη γυμναστική είναι αυτή που μπορούμε να ακολουθήσουμε! Απλά πράγματα, που μπορούμε να κάνουμε μόνο με το βάρος του σώματος, όπως σανίδες ή jumping squats. Ή μπορείτε να βάλετε δυνατά μουσική και να χορέψετε έντονα με τα αγαπημένα σας τραγούδια! Δεν υπάρχει καλύτερο cardio!

 

Φωτογράφιση: @ Maya Preka

Διαβάστε επίσης

ATHLEISURE

5 ζευγάρια αθλητικά παπούτσια που θα φοράς non stop την άνοιξη

Άνετα, όμορφα και με υπέροχο πάτημα για το πόδι

ATHLEISURE

Αυτά είναι τα sneakers που έχουν κλέψει την καρδιά διάσημων γυναικών

Κομψά, πρακτικά, ταιριάζουν με όλα και είναι ιδανικά για τις καθημερινές εμφανίσεις

ATHLEISURE

Yoga lovers: 4 αθλητικά κομμάτια για απόλυτη άνεση

Σε υπέροχα χρώματα και σχέδια

Προτεινόμενα

FASHION RADAR

Η Lily Collins γιόρτασε τα 35α γενέθλιά της κι εμείς γιορτάζουμε το στυλ της

Η εξέλιξη του στυλ της Lily Collins μέσα στα χρόνια

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…